Cum faci delicioasa ciorbă de fasole cu hamei. Secretele preparatului din bucătăria bunicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În bucătăria românească, ciorba este aproape nelipsită de la masa de prânz. Bogată în legume, cu carne sau fără, aromată cu diferite verdeţuri, dulce sau acră, cu borş, zeamă de varză ori smântână, acest preparat este un fel de mâncare versatil, hrănitor şi foarte gustos.

Cunoscutul gastronom Mircea Groza propune pentru această săptămână o călătorie în timo, în bucătăria bunicii, cu o reţetă interesantă, cu ingrediente naturale, care vor asigura o ciorbă plină de gust şi de arome. Elementul "neobişnuit" al reţetei îl reprezintă hameiul, o plantă ce creşte sălbatic sau este cultivată pentru a fi folosită în industria berii.

Pentru acest fel de mâncare, aveţi nevoie de fasole boabe, afumătură de porc (coaste sau picior), morcovi, ceapă, rădăcină de ţelină şi pătrunjel, cozi de usturoi verde, frunze de pătrunjel şi o legătură de ştevie.

Fasolea se spală bine, apoi se lasă în apă să se înmoaie (câteva ore, dacă nu chiar peste noapte). Afumătura se crestează cu cuţitul şi se pune la desărat, în apă rece, după care se spală şi se opăreşte. După ce dă un clocot, spălaţi carnea şi o puneţi într-o oală cu apă rece, la fiert, alături de fasole şi de rădăcinoasele întregi.

ciorba de fasole cu hamei foto facebook.com/mircea groza

Separat, curăţaţi verdeţurile. Alegeţi de la hamei doar vârfurile lujerilor fragezi şi frunzele mai tinere, îndepărtaţi cotoarele şteviei şi nervurile groase şi spălaţi bine. Tocaţi toate frunzele, inclusiv pe cele de usturoi şi de pătrunjel şi le adăugaţi în oală după ce carnea este fiartă. În timp ce clocoteşte, pregătiţi îngroşala: într-o crăticioară amestecaţi ulei cu făina, amestecând pentru a nu se arde, completaţi cu puţină boia dulce şi stingeţi cu apă rece şi cu un polonic din zeama din oală. După ce mai fierbe puţin, turnaţi amestecul în ciorbă, adăugaţi un pahar de suc de roşii şi unul de lapte. Scoateţi afumătura şi desprindeţi carnea de pe oase, împărţind-o în bucăţele mici, pe care le puneţi înapoi în oală.

Se serveşte cu smântână şi cu salată de ceapă roşie ori cu ardei iute. Poftă bună!

Vă mai recomandăm:

Cum faci cea mai bună supă de chimen. Reţeta unui cunoscut bucătar ardelean

Ciorbă de roşii ca-n Sălaj. Care este ingredientul care îi dă savoare

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite