Copii din 12 grădiniţe şi şcoli primare vor merge la cursuri în unităţi neautorizate sanitar. Ce probleme sunt în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Starea avansată de degradare a clădirilor, lipsa apei potabile curente, lipsa unor grupuri sanitare decente, lipsa canalizării dar şi faptul că sălile de clasă sunt încălzite cu sobe de metal fac ca anul şcolar să înceapă cu 12 unităţi de învăţământ din judeţ neautorizate sanitar.

Este vorba despre Grădiniţa cu Program Normal Negreni, comuna Ileanda, Grădiniţa cu Program Normal Răstoci, comuna Ileanda, Grădiniţa cu Program Normal Cozla, comuna Letca, Grădiniţa cu Program Normal Nr. 2 Mal, comuna Sîg, Grădiniţa cu Program Normal Muncel, comuna Cristolţ, Grădiniţa cu Program Normal Fîntânele-Rus, comuna Rus, Grădiniţa cu Program Normal Buzaş, comuna Rus, Şcoala Primară Nr. 3 Făgetu, comuna Plopiş, Şcoala Primară Muncel, comuna Cristolţ, Şcoala Primară Doh, comuna Măerişte, Şcoala Primară Nr. 2 Mal, comuna Sîg, şi Şcoala Primară Cozla, comuna Letca. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar, în această situaţie s-a ajuns din cauza sumelor mari care ar trebui investite în cele 12 şcoli pentru a putea fi create condiţiile necesare autorizării, totul raportat la un număr foarte mic de copii. Vorbim, în general, despre şcoli care au nevoie de reparaţii şi care nu au apă curentă şi grupuri sanitare decente.


Pe lângă acestea, în judeţ există alte 35 de unităţi de învăţământ care au fost autorizate deşi nu au apă potabilă curentă. ”Aceste şcoli au asigurată apa potabilă prin nişte rezervoare montate pe perete. Deocamdată, am acceptat această soluţie, dar trebuie, cu sprijinul autorităţilor locale, rezolvată problema aşa cum trebuie”, a tras atenţia, zilele trecute, în Colegiul Prefectural, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Ligia Marincaş.


În două şcoli din judeţ - Năpradea şi Cheud - copiii vor începe cursurile printre schele, ambele unităţi de învăţământ fiind în şantier. Lucrările se estimează că vor fi încheiate la sfârşitul anului.


O altă problemă este reprezentată de faptul că, deşi frigul poate veni în orice moment, 23 de unităţi de învăţământ nu au asigurat deloc combustibilul pentru încălzire. Prefectul judeţului, Ionel Ciunt, a dat sarcini unor reprezentanţi ai instituţiei să ia legătura cu primarii de care aparţin şcolile respective şi să rezolve cât mai urgent problema. De altfel, problema încălzirii nu este rezolvată nici la Zalău, unde abia acum se lucrează la montarea unor centrale termice în şcoli, după ce activitatea furnizorului de agent termic în sistem centralizat, SC Uzina Electrică SA,  a fost oprită încă din luna aprilie.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite