Cei 4 factori care influenţează negativ dezvoltarea copilului. Comparaţiile între fraţi şi etichetările sunt cele mai nocive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primii ani din viaţa copilului sunt cruciali în ceea ce priveşte dezvoltarea lui ca individ. Anumite experienţe la care el este expus îşi pot pune amprenta asupra personalităţii sale, pot determina formarea unor vulnerabilităţi ori a unor mecanisme optime de adaptare la realitate.

Psihologii subliniază că dezvoltarea copiilor este influenţată de mediul în care aceştia cresc, mediul familiar fiind unul dintre principalii factori care structurează personalitatea copilului. "Expunerea la anumite experienţe poate afecta copilul din punct de vedere socioemoţional şi cognitiv, motiv pentru care este util să ştim ce anume ar fi bine să evităm, astfel încât să îi asigurăm copilului un mediu cât mai benefic pentru dezvoltarea lui", precizează psihologul Mihaela Pintea-Chereji.

În opinia sa, principalii factorii care influenţează în mod negativ dezvoltarea copilului sunt:

1. Certurile şi conflictele dintre părinţi, derulate în prezenţa copilului

Într-o astfel de situaţie, mediul copilului devine unul negativ şi instabil, cel mic neştiind la ce să se aştepte ori când poate surveni o nouă ceartă. "Acest lucru menţine copilul într-o stare de activare, opusă stării de calm şi de predictibilitate de care are nevoie. Controlul perceput al copilului asupra mediului său este unul redus, fapt care îl poate face să dezvolte gânduri de tipul <<viaţa e incontrolabilă>>", explică psihologul. Mai mult, poate apărea sentimentul de vinovăţie, copilul simţindu-se responsabil pentru lucruri care nu au nicio legătură cu el.

2. Etichetările

Nu de puţine ori, părinţii folosesc expresii precum "copil meu este timid", "copilul meu nu este bun la engleză”, “copilul altuia este mai priceput”, care îl poate face pe micuţ să se comporte conform acestor aşa-zise “profeţii”. Mai exact, spune Mihaela Pintea-Chereji, copilul interiorizează convingerile exprimate de persoanele de referinţă şi ajunge să se comporte conform cu acestea. Ca alternativa, psihologul recomandă ca părintele să aducă mereu în vedere comportamentul. Spre exemplu,  afirmaţia “copilul meu nu se pricepe la engleză” să fie înlocuită cu “copilul meu a avut astăzi o performanţă mai puţin bună. Dacă va depune mai mult efort se va descurca mai bine”.

Sunt de evitat chiar şi etichetările pozitive, care pe de o parte reprezintă false generalizări (este posibil să apară comportamente neconcordante cu eticheta, fapt care poate produce reacţii negative din partea copilului), iar pe de alta, induc anumite aşteptări, uneori nejustificate.

3. "Nu trebuie să te simţi aşa, nu contează asta"

Invalidarea emoţiilor copilului are efecte negative asupra dezvoltării acestuia, atrage atenţia psihologul: "Copilul are nevoie să fie înţeles, să conştientizeze faptul că este în ordine ca uneori să simtă emoţii negative, că deşi nu ne place, are dreptul să se simtă trist, speriat sau dezamăgit. Oglindirea emoţiilor copilului reprezintă un model pentru dezvoltarea empatiei de către copil".

4. Comparaţia dintre fraţi

După cum afirmă specialistul, a compara copiii între ei poate avea consecinţe negative precum gelozia, încrederea scăzută în propria persoană pentru copilul dezavantajat şi afectarea relaţiei dintre fraţi: "Este de preferat ca părinţii să conştientizeze că fiecare dintre copiii lor sunt unici şi merită iubiţi", punctează Mihaela Pintea-Chereji.

Vă mai recomandăm:

Relaţia dintre părinte şi copil şi implicaţiile pentru viaţa de cuplu. Ce se întâmplă dacă mama nu răspunde nevoilor celui mic

Cum să creştem un copil responsabil şi echilibrat. Cinci convingeri pe care părintele trebuie să le transmită

Cum gestionăm furia copiilor şi de ce emoţiile lor trebuie să se consume până la capăt - sfaturile specialiştilor

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite