Cât de sănătos este laptele? Ce este fals şi ce este real din noile teorii despre efectele nocive ale laptelui, un aliment controversat - explicaţii medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La orice vârstă, laptele trebuie consumat fără a exagera privinţa cantităţii
La orice vârstă, laptele trebuie consumat fără a exagera privinţa cantităţii

Cât de sănător este laptele? Mediul online şi nu numai abundă, în ultima perioadă, de tot soiul de opinii şi păreri care converg către concluzia că laptele de vacă nu numai că nu este sănătos, ci că reprezintă un real pericol pentru organismul uman.

Cancer, diabet, osteoporoză. Sunt doar câteva dintre bolile puse, în ultima perioadă, pe seama consumului de lapte. Avertismentele sunt susţinute, se pare, de o pleiadă de nutriţionişti şi alţi specialişti, însă vin în contradicţie cu un lucru cert: generaţii întregi care au trăit înaintea noastră au avut o alimentaţie bazată pe lapte şi pe produse din lapte fără a avea, în mod şi număr semnificativ, nicio problemă dintre cele enumerate mai sus. Medicul internist şi nutriţionistul Marius Călinici susţine că toate aceste avertismente lansate concertat împotriva laptelui de vacă nu au niciun suport real şi că, la fel ca şi în cazul altor alimente, şi în privinţa laptelui totul se reduce la un principiu de bază: moderaţia.

”Dacă este folosit decent, iar asta înseamnă - în cazul unui adult - cel mult 250 - 500 de mililitri pe zi, laptele este un aliment foarte bun. Dacă este folosit pe post de apă, evident că se produc dezechilibre şi pot apărea probleme”, explică edoctorul Marius Călinici.

Potrivit medicului, laptele este un aliment complex, care asigură organismului un aport de proteine de bună calitate, de grăsimi bune şi de vitamine, în special vitaminele A şi B, motiv pentru care el nu trebuie să lipsească dintre alimentaţie corectă.

Cât de sănătos este laptele?

”Sigur, consumat în cantităţi mari, el poate crea anumite probleme. Spre exemplu, laptele este puternic alcalinizant, dar nu întotdeauna un mediu mai alcalin ne face bine la toţi. Are un aport semnificativ de calciu - dar nu întodeauna aportul de calciu este unul fericit, în special în cazul celor cu litiază renală. Apoi, o cantitate prea mare ajunsă în intestin poate provoca tulburări digestive - se întâmplă, de regulă, în cazul celor care au o cantitate mai mică de acid clorhidric în stomac, ceea ce face ca laptele să nu se mai închege şi să intre în intestin în stare crudă”, explică el.

Referindu-se, punctul, la presupusul risc de a dezvolta diabet din cauza consumului de lapte, Marius Călinici precizează că cele 4 procente de zahăr din lapte este, oricum, mult mai benefic decât cel din băuturile carbogazoase, spre exemplu. Nici în privinţa cancerului, nu ar fi - potrivit medicului - studii care să susţină, cu precizie, vreun efect nedorit al laptelui.

Laptele - cauză de anemie la copii?

Există opinii potrivit cărora consumul laptelui de către copii ar duce la anemie. Medicul vorbeşte, şi în acest caz, despre echilibru:

”În măsura în care se merge în exces cu alimentaţia lactată şi nu se introduce , atunci când vârsta o permite, carnea, care este principala sursă de fier pentru organism, da, se poate obţine o anemie din cauza aportului scăzut de fier. Altfel, laptele este - după cum spuneam - un aliment complet, recomandat copiilor”.

Vă mai recomandăm:

Lista neagră a motivelor pentru care tinerii fac infarct - cum sa îţi aperi inima. Cardiolog: „Un fumător miroase a mort”

Adevăratele motive pentru care ne creşte colesterolul. Dezvăluirile unui doctor: „O enzimă-duşman e cea care ne face rău“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite