Cât costă sănătatea în Sălaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toate saloanele Spitalului Judeţean au fost renovate şi dotate cu mobilier şi aşternuturi noi FOTO Arhivă
Toate saloanele Spitalului Judeţean au fost renovate şi dotate cu mobilier şi aşternuturi noi FOTO Arhivă

Cel mai mare spital din Sălaj, Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, poate concura, ca şi condiţii, cu multe clinici private din ţară şi chiar din străinătate. O spun medici români şi străini care au trecut pe aici după încheierea proiectului de reabilitare ce a înghiţit, în ultimii doi ani, peste 42 de milioane de lei, cea mai mare parte din bani provenind din finanţări europene.

Procesul de modernizare a Spitalului Judeţean a început, de fapt, în 2007, cu staţia de sterilizare, prima din ţară conformă cu standardele europene. Investiţia - în valoare de 450.000 de lire sterline, a fost făcută cu sprijinul unei fundaţii din Marea Britanie, "Medical Support in Romania", fundaţie care s-a implicat şi de atunci încoace în diverse dotări, dar mai ales în instruirea personalului spitalului. Din colaborarea instituţiei şi cu două multinaţionale cu activitate la Zalău, Tenaris şi Michelin, spitalul s-a ales cu alte dotări, în special cu aparatură, dar şi cu o linie specială de porţionare şi servire a mesei. Cireaşa de pe tort a fost proiectul de reabilitare încheiat anul acesta, ce a inclus, printre altele, recompartimentarea saloanelor şi amenajarea unor băi în fiecare salon.

Scandaluri puţine

Deşi, de-a lungul timpului, au fost, cu siguranţă, şi probleme, însă puţine au ajuns să facă obiectul unor cazuri de malpraxis sau plângeri penale.

Şpaga, un "must have"

Chiar dacă spitalul din Zalău arată ca şi unul occidental, practicile din relaţia medic - pacient au rămas cât se poate de autohtone, aici intrând şi nelipsita şpagă care se dă la doctor. Şpaga diferă în funcţie de procedură şi de medic. Astfel, dacă pentru o cezariană, suma care se dă medicului obstetrician merge, în funcţie de posibilităţile pacientei şi de medic, de la 300 la 800 de lei, pentru o naştere natură "tariful" scade la 200 - 300 de lei. Anestezistul se "tratează" cu 100 - 150 de lei, aceeaşi sumă revenind, în cazul unei naşteri naturale, moaşei.

Primii medici condamnaţi pentru luare de mită

Anul 2012 a consemnat o premieră în Sălaj: primii medici de familie condamnaţi la închisoare pentru luare de mită. Este vorba despre Maria Onaţ şi Czirjek Emoke, ambele medici de familie în comuna Hida, ajunse în atenţia organelor de cercetare penală după ce mai mulţi pacienţi de-ai lor au reclamat la Poliţie că li s-au cerut bani pentru servicii medicale de care, în mod normal, ar fi trebuit să beneficieze gratuit. Este vorba despre diverse adeverinţe, trimiteri şi reţete, o parte dintre acestea fiind decontate în acelaşi timp şi de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

Citeşte şi Bani privaţi pentru condiţii mai bune în secţia de ortopedie

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite