Vasluianul care a câştigat la CEDO, după ce a fost bătut de poliţişti şi jandarmi, cere pedepsirea magistraţilor români şi daune de 1 milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristinel Poede Arhivă personală
Cristinel Poede Arhivă personală

Vasluianul Puiu Cristinel Poede (43 ani) a câştigat în septembrie 2015 procesul intentat statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), fiind despăgubit cu 7.500 de euro, pentru o bătaie încasată în anul 2009 de la un poliţist de la Rutieră şi un echipaj de jandarmi. Poede a iniţiat un nou demers împotriva magistraţilor care au instrumentat plângerile sale împotriva poliţiştilor şi jandarmilor.

După ce a câştigat procesorul la CEDO, Cristinel Poede a formulat o plângere împotriva procurorilor şi judecătorilor din Vaslui acuzându-i de abuz în serviciu şi neglijenţă. Pe lângă tragerea la răspundere penală, vasluianul a solicitat şi obligarea magistraţilor acuzaţi la plata de despăgubiri civile în cuantum de un milion de euro, ”pentru nedreptatea făcută”.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au clasat plângerea formulate de Poede, invocând că nu sunt suspiciuni sau indicii care să pună la îndoială buna credinţă a magistraţilor. 

În plus, au arătat în motivarea soluţiei că ”deciziile judecătorilor nu pot fi cenzurate de un ”supracomplet” reprezentat de organele de urmărire penală care se situează în afara sistemului instanţelor, iar sesizarea acestuia cu o plângere formulată împotriva judecătorilor, nu este de natură a-l inveti cu atribuţii de verificare a legalităţii şi temeiniciei hotărârilor date”.

Apreciind că procurorii PCA Iaşi fac abstracţie de decizia CEDO, care atesta faptul că în cazul Poede a fost încălcat art. 3 din Convenţia Europeană a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, sub aspect procedural, vasluianul a formulat plângere la procurorul ierarhic superior, arătând că se va adresa din nou Curţii Europene dacă nu va avea parte de o anchetă echitabilă. 

FOTO: Facsimil ordonanţa de clasare

Imagine indisponibilă

”Constat cu stupoare că şi prezenta cercetare merge în aceeaşi direcţie, că în loc ca cei vinovaţi abuz, neglijenţă, abuz în serviciu să răspundă civil (solicit un milion de euro daune morale de la persoanele responsabile- procurori, judecători ) şi penal, vinovaţii (procurorii, judecătorii) sunt păsuiţi, scoşi basma curată intenţionat. După parcurgerea tuturor etapelor naţionale, şi prezenta plângere va ajunge la CEDO”, a menţionat Cristinel Poede în plângerea formulată procurorului general al PCA Iaşi.

Demersul său a fost fără succes, plângerea fiind respinsă de procurorul ierarhic superior, care a menţinut soluţia iniţială.

Poede a iniţiat o nouă plângere pe care a înaintat-o Curţii de Apel Iaşi. În instanţă, judecătorii i-au dat câştig de cauză şi au decis trimiterea cauzei la procuror ”pentru a începe sau completa urmărirea penală cu privire la infracţiunile reclamate de petent”. Decizia pronunţată pe 7 mai a.c. de Curtea de Apel Iaşi este definitivă. 

FOTO: Facsimil ordonanţa de clasare

Imagine indisponibilă

Bătut pentru că nu s-a legitimat, având buletinul la preschimbat

Scandalul în urma căruia Cristinel Poede s-a ales cu o bătaie zdravănă de la forţele de ordine a avut loc pe 18 august 2009, în jurul orelor 22.00, în Vaslui. Cristinel Poede îl însoţea pe fratele său, iar la un moment dat, autoturismul acestora a făcut o pană. Şoferul a parcat maşina şi a plecat în căutarea unei chei, pentru a schimba roata. Cristinel Poede a rămas să îl aştepte la autoturism, moment în care în zonă a apărut o maşină a Poliţiei Rutiere. Poliţistul i-a solicitat actele, însă Poede a afirmat că nu deţine actele de identitate, având buletinul la preschimbat,

”După sosirea lor, poliţistul Cosmin Dragalina a scos pistolul şi l-a îndreptat spre capul lui Poede, spunându-i ”Îţi vin eu de hac”. Poliţistul şi cei doi jandarmii l-au lovit cu pumnii şi picioare în faţă, în zona toracică şi la picioare, Din ordinul superiorului ierarhic care le striga ”Luaţi-l  pe Poede la Poliţie”, cei doi jandarmi l-au trântit la pământ şi l-au încătuşat. A fost urcat în maşina poliţiei şi condus la sediul Poliţiei. Odată ajunşi la sediul Poliţiei el a fost ţinut de braţe de un jandarm, iar poliţistul Cosmin Dragalina l-a lovit cu capul de perete, a continuat să îl lovească cu pumnii şi picioarele în faţă şi la torace”, se explică în hotărârea CEDO starea de fapt a lucrurilor.

În urma bătăii încasate, Poede a avut nevoie, potrivit certificatului medico legal, de 16 -18 zile de îngrijiri medicale. Ulterior, urmare a complicaţiilor survenite la genunchi, Poede a mai avut nevoie de alte 26 de zile îngrijiri medicale.

Plângerile împotriva poliţiştilor, respinse la Vaslui

În urma scandalului, Poede a fost amendat pentru parcare interzisă, respectiv refuzul de a se legitima. A contestat în instanţă procesul verbal şi a câştigat, judecătorii arătând că există nicio dovadă că Puiul Cristinel Poede ar fi fost la volanul maşinii, în plus buletinul acestuia chiar se afla la Serviciul de Evidenţa a Populaţiei, fiind eliberat pe 21 august.

La rândul său, Poede a făcut plângere împotriva poliţistului Dragalina la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui şi împotriva celor doi jandarmi la Parchetul Militar Iaşi, reclamând purtarea abuzivă a acestora.

Ambele plângeri au fost clasate de procurori, care au considerat că forţele de ordine au acţionat procedural, că au folosit forţa în mod justificat. Poede a făcut plângere împotriva soluţiilor de netrimitere în judecată a poliţistului Dragalina şi a celor doi jandarmi însă au fost respinse de judecători. În atare condiţii, Poede şi-a căutat dreptatea la CEDO.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite