Trei reţete unice de chifteluţe. Aperitive gustoase şi simplu de preparat, propuse de maestrul Nicolae Curelea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
chiftele

Chifteluţele se află printre componentele de bază ale aperitivelor. Maestrul bucătar Nicolae Curelea propune trei reţete de chifteluţe care au ca element de bază hribii, cartofii sau brânza.

1. Chifteluţe de hribi

Ingrediente:
– 1 kg hribi;
– 0,5 kg carne de vită tocată;
– 0,4 kg ceapă;
– 4-5 ouă crude;
– 3-4 felii de pâine albă muiate în lapte dulce şi stoarse;
– 1-2 cartofi cruzi, daţi prin răzătoarea fină şi storşi;
– vegeta / sare – după gust;
– piper măcinat – după gust;
– 1-2 căpăţâni de usturoi, pisat;
– verdeaţă (mărar, pătrunjel) – tocată fin;
– făină sau pesmet – 1 lingură se adaugă în compoziţie, restul se foloseşte la modelat;
– ulei – 1) pentru călit ceapa şi hribrii şi 2) pentru prăjit chifteluţele, în total aproximativ 0,5 l ulei.

Mod de preparare:

Hribii şi ceapa se curăţă, se spală şi se toacă mărunt la mână.
Se călesc împreună în ulei, într-un ceaun. Se lasă la răcit.
Într-un castron încăpător se amestecă tocătura de hribi şi ceapa, carnea de vită tocată, feliile de pâine albă, stoarse şi date prin sită, cartofii raşi şi storşi, condimentele, usturoiul pisat şi verdeaţa tocată mărunt, o lingură de făină sau pesmet şi ouăle bătute. Se frământă bine şi se verifică gustul. Se adaugă ce lipseşte.
Se fac chifteluţe potrivit de mari şi de groase, se dau prin făină sau pesmet şi se prăjesc în ulei încins. Sunt straşnice la gust. Se servesc calde sau reci.

2. Chifteluţe de cartofi

Ingrediente:
– 1 kg cartofi;
– 200 g franzelă;
– 100 ml lapte dulce;
– 250 g făină (150 g în compoziţie, 100 g pentru modelat);
– 4 ouă;
– 200 g caşcaval sau brânză de oi;
– sare – după gust;
– piper – după gust;
– 200 ml ulei pentru prăjit.

Preparare:
Cartofii se fierb în coajă, se curăţă şi se dau prin maşina de tocat împreună cu franzela înmuiată în lapte dulce şi stoarsă. Se adaugă ouăle, sarea, piperul, caşcavalul ras şi făina. Se frământă bine.
Se fac chifteluţe, se dau prin făină şi se prăjesc în ulei încins. Se servesc calde, cu salată de sezon.

Chifteluţe din brânză şi cartofi

Ingrediente:
• 1,5 kg cartofi;
• 600 g branză de vaci;
• 6 ouă;
• 450 g făină (350 g în compoziţie, 100 g pentru modelat);
• sare – după gust;
• piper măcinat – după gust;
• mărar verde – 2 legături;
• pătrunjel verde – 2 legături;
• ceapă verde – 2 legături;
• usturoi verde – 2 legături;
• ulei pentru prăjit – 300 ml.

Preparare:
Cartofii se fierb, se curăţă şi se dau prin maşina de tocat cu sită rară. Se adaugă ouăle, făina, brânza de vaci, sarea, piperul şi verdeţurile tocate fin. Se frământă bine.
Se fac chifteluţe mici, turtite, se modelează cu făină şi se prăjesc în ulei încins. Se servesc calde, fie simple, fie ca garnitură la anumite preparate din carne.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite