Viaţa bate filmul: casa împrejurul căreia a fost turnată pelicula „Poliţist, adjectiv“ este locuită, în realitate, de un traficant de droguri celebru în Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragos Bucur, în rolul politistului (foto film) şi Victor Bogdan, traficantul real (Foto Facebook)
Dragos Bucur, în rolul politistului (foto film) şi Victor Bogdan, traficantul real (Foto Facebook)

Coincidenţă stranie între filmul „Poliţist, adjectiv“, regizat de Corneliu Porumboiu, şi realitatea din oraşul său natal, Vaslui, acolo unde a fost turnată pelicula: imobilul în care locuieşte Victor, elevul-erou din film, suspectat că ar fi consumator sau distribuitor de droguri, aparţine, în realitate, familiei unui traficant renumit din Vaslui.

Viaţa bate filmul, la Vaslui. Vila impozantă din centrul oraşului Vaslui, folosită de regizorul Corneliu Porumboiu în filmul său „Poliţist, adjectiv“ ca imobilul în care locuieşte Victor, elevul-erou suspectat că ar fi traficant de droguri, aparţine, în realitate, familiei unui traficant adevărat. Coincidenţa merge şi mai departe: traficantul real, Victor Bogdan, condamnat recent la închisoare, poartă acelaşi prenume ca personajul  „dubios“ din film.

Victor Bogdan este fiul unui reputat arhitect din Vaslui şi locuieşte în casa părinţilor săi, situată în imediata apropiere a Poliţiei Municipale. Imobilul, folosit şi de Poromboiu în filmul său, este un duplex, în care locuiesc atât familia Bogdan, cât şi cea a unui prosper om de afaceri din oraş. Vila impozantă apare în prim-planul întregii pelicule regizate de Corneliu Porumboiu şi este, de fapt, locul vânat în permanenţă de poliţistul Cristi, rol interpretat de actorul Dragoş Bucur. Acesta este filmat minute întregi în timp ce, de lângă un stâlp din apropierea casei, îl urmăreşte pe Victor, traficantul-actor, în timp ce face drumul de acasă la şcoală şi invers.

Cannes şi arestarea

Destinul lui Victor Bogdan, fiul de architect din Vaslui, pare desprins din scenariul filmului regizat de Porumboiu, deşi personajul real nu a avut nicio legătură cu pelicula. La începutul lui 2009, anul în care filmul „Poliţist adjectiv“ culegea lauri la Festivalul de la Cannes, numele lui Victor Bogdan a apărut pentru prima dată în interceptările unei reţele de traficanţi de droguri, în care era implicat şi interpretul de hip-hop, Gigis.

În acel an, părinţii lui Victor Bogdan şi-au dus fiul la un laborator de investigaţii medicale, pentru a afla dacă este sau nu consumator de droguri, însă rezultatele au fost negative. Câteva luni mai târziu, însă, bănuilelele familiei Bogdan aveau să fie confirmate prin arestarea fiului lor. O arestare spectaculoasă, care, la acea vreme, a făcut înconjurul ţării.

Prima arestare a lui Victor

Pe 30 iulie 2009, Victor Bogdan a fost arestat preventiv la Braşov, după ce a fugit de sub nasul poliţiştilor de la Crimă Organizată, chiar în timpul flagrantului. Atunci, 800 de grame de haşiş au fost descoperite de poliţiştii braşoveni în maşina lui Victor Bogdan.

După o urmărire ca-n filme, tânărul şi-a abandonat maşina la poalele Tâmpei, fugind în pădure. Ulterior, s-a predat, iar în 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pentru trafic de droguri la trei ani de închisoare cu suspendare. Victor Bogdan a stat, atunci, după gratii mai puţin de un an, în arrest preventive, din iulie 2009 până în iunie 2010. Pe atunci, student la Universitatea „Al.Ioan Cuza“ din Iasi, Victotr a declarat în faţa judecătorilor că a venit la Braşov pentru a se distra. A recunoscut, însă, că este consumator ocazional de droguri, fumând cannabis doar atunci când merge la petreceri.

A doua condamnare

Doi ani mai târziu, în martie 2012, fiul arhitectului Bogdan, din Vaslui, a ajuns din nou după gratii, tot pentru trafic de droguri, fiind acuzat că face parte dintr-o amplă reţea de trafic de droguri, alături de zeci de studenţi din judeţele Moldovei. Pe 23 martie 2012, Victor Bogdan a ajuns după gratii alături de alţi 11 tineri, însă doar pentru două luni. Cu excepţia sa, toţi ceilalţi studenţi şi-au recunoscut faptele, scăpând astfel cu pedepse mai blânde. Având deja o condamnare „în portofoliu“, Victor Bogdan a mizat totul pe o carte, cea prin care să recunoască doar consumul de droguri, sperând că astfel va reuşi să obţină o achitare. Şi a obţinut, însă doar pe jumătate.

Judecătorii Tribunalului Botoşani l-au achitat pe Victor Bogdan pentru aderare la grup infracţional, însă l-au condamnat la şase luni de închisoare pentru trafic de droguri. Cum acesta mai avea o condamnare la activ, pentru acelaşi gen de infracţiune, magistraţii i-au revocat beneficiul primei suspendări a pedepsei şi au dispus contopirea acestora. Astfel, luna trecută, în 18 aprilie, judecătorii au decis ca Victor „cel real“ să execute pedeapsa de trei ani şi şase luni, în regim de detenţie. Spre deosebire de pelicula lui Porumboiu, în care eroului-Victor i se pregăteşte, la finalul filmului, flagrantul, pentru a fi prins, Victor Bogdan este deja la un pas de a intra după gratii. Condamnat cu executare pentru trafic de droguri, acesta a făcut recurs, care urmează să fie judecat de magistraţii Curţii de Apel Suceava.

Frământările agentului Cristi

Pelicula „Poliţist, adjectiv”, regizată de Corneliu Porumboiu, prezintă povestea unui poliţist dintr-un oraş de provincie, care, în timp ce investighează cazul unui licean, suspectat de trafic de droguri, se confruntă cu propriile îndoieli privind meseria sa. Rolurile principale sunt interpretate de Irina Săulescu, Dragoş Bucur, Vlad Ivanov şi Ion Stoica. Cristi, poliţistul interpretat de actorul Dragoş Bucur, e un ofiţer dintr-un orăşel de provincie, care are de rezolvat un caz special.

Un elev de liceu le oferea haşiş altor doi colegi, iar unul dintre aceştia l-a turnat la Poliţie. Deşi legea pedepseşte oferirea de stupefiante, poliţistul îl consideră pe adolescent nevinovat, crezând că acesta nu ştie ce face şi că fumează haşiş pentru a uita de probleme, cum ar fi faptul că nu are prieteni. În momentul în care începe filarea elevului, poliţistul încearcă să tragă de timp, pentru a descoperi sursa de unde provin drogurile. Ofiţerul nu este susţinut de şefii săi, care doresc să rezolve cazul repede şi să să realizeze flagrantul. Poliţistul este convins că legea se va schimba, iar consumul de cannabis ar putea fi legalizat. În plus, poliţistul Cristi nu vrea să aibă pe constiinţă viaţa unui tanăr, căruia să-i răpească şapte ani din viaţă. Astfel, el încearcă tergiverseze punerea în practică a flagrantului, dar nu reuşeşte să-l convingă nici pe procuror, nici pe comandantul său.

Un film cu multe premii

Filmul „Poliţist, adjectiv“ a câştigat mai multe premii la festivalurile de profil din străinătate şi din ţară: premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului, la Festivalul de la Cannes din 2009, menţiunea specială a juriului la cea de-a 20-a ediţie a Festivalului de Film de la Ljubljana (Slovenia, 2009), premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul l'Alternativa (Barcelona, 2009), trofeul Taurul de Aur la cea de-a XV-a ediţie a Festivalului pe roţi (Artvin-Turcia, 2009) şi premiul Gopo, pentru cel mai bun film de lung metraj, în 2010. 

În imobilul impozant din apropierea Poliţiei municipiului Vaslui locuiesc doua familii, cea a unui om de afaceri respectabil din oraş şi cea a traficantului Victor Bogdan

imobil politist adjectiv
Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite