Poliţistul din Bârlad care a provocat un accident mortal şi cărui alcoolemie s-a evaporat în timpul anchetei scapă de puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţistul din Bârlad care, în urmă cu aproape patru ani, a accidentat mortal un bărbat pe o trecere de pietoni şi a fugit de la locul faptei a fost condamnat definitiv la un an şi patru luni de închisoare, cu suspendare.

Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au respins apelul declarat de familia bărbatului din Bârlad accidentat mortal în toamna anului 2011 de poliţistul Gheorghiţă Apur într-o zonă centrală a oraşului. Astfel, judecătorii ieşeni au menţinut sentinţa Judecătoriei Bârlad, dispunând condamnarea definitivă a poliţistului Apur la un an şi patru luni închisoare cu suspendare, judecătorii reţinând în sarcina sa doar 50% din vinovăţia producerii accidentului. Asta în condiţiile în care, poliţistul era băut şi a fugit de la locul faptei.

Pentru a compensa pedeapsa mică, judecătorii au decis acordarea de daune familiei victimei în valoare de 140.000 de euro, dar suma nu va fi plătită de poliţist, ci de Fondul de protecţie a victimelor străzii.
Accidentul provocat de Apur a avut loc pe 1 octombrie 2011. În jurul orei 21, bârlădeanul Dumitru Negruţ (54 de ani) traversa strada în intersecţia Gura Leului, de pe Bulevardul Primăverii. Martorii au declarat că bărbatul a fost lovit în plin de autoturismul Opel condus de poliţist, chiar în timp ce se afla pe trecerea de pietoni.

Deşi a oprit imediat după impact, agentul s-a urcat înapoi la volan şi a părăsit locul faptei, lăsându-şi victima în  agonie, în mijlocul străzii. După trei ore, timp suficient pentru a i se mai diminua alcoolemia, Apur s-a prezentat la sediul Poliţiei Bârlad.


Gheorghiţă Apur (Foto: evenimentul.ro)

apur gheorghita

El a invocat că nu poate sufla în etilotest pentru că ar fi fost în stare de şoc. Fuga de la locul accidentului a fost motivată cu teama de a nu fi linşat de martori. 
Probele biologice, recoltate la trei ore după producerea accidentului de circulaţie, au indicat că poliţistul avea o alcoolemie de 1,1 la mie! Strategia de a se prezenta atât de târziu la Poliţie nu a fost deloc întâmplătoare, poliţistul ştiind că, după o oră, alcoolemia se stabileşte printr-un simplu calcul retroactiv 
Cum probele au fost recoltate la trei ore şi 15 minute de la momentul producerii accidentului, procurorii au dispus efectuarea unui calcul retroactiv al alcoolemiei. Concluzia medicilor legişti vasluieni a fost că la ora 20.50, după cantitatea de alcool consumată, potrivit declaraţiei lui Apur, alcoolemnia ar fi trebuit să fie 2 gr la mie!

Băutură şi mâncare contra cronometru, alcoolemie evaporată

Nemulţumit de rezultat poliţistul a solicitat o nouă expertiză la Institul de Medicină Legală de la Iaşi. Aici, Gheorghiţă Apur, a adaugat pe lângă alcoolul consumat şi canitate importantă de mâncate. Poliţistul a spus medicilor legişti că între orele 20.00 şi 20.30 a băut 250 ml coniac, un litru de bere şi a mâncat două farfurii cu ciorbă de burtă, o friptură de porc si o salată. Toate consumate într-o jumătate de oră. Astfel, potrivit noului calcul retroactiv alcoolemia a fost stabilită la 0,55 gr. la mie! Văzând discrepanţa între cele două rapoarte de expertiză, procurorul de caz a solicitat un punct de vedere la Institutul de Medicină Legală Iaşi, privind cele două variante. IML a trimis răspuns că mai veridică este varianta cu ... 0,55 gr. la mie alcoolemia! Astfel, poliţistul a scăpat de acuzarea conducerii sub influenţa alcoolului, cauza fiind clasată sub aspectul săvârşirii acetei fapte.

După eveniment, Apur s-a îmbolnăvit subit şi a beneficiat de un concediu medical de mai multe luni, iar când a adunat numărul suficient de zile de spitalizare, ”omul legii” a ieşit la pensie pe caz de boală. Avea doar 38 de ani!

Cine plăteşte daunele morale


Fondul de protecţie a victimelor străzii a fost obligat să achite 140.000 de euro familiei victimei, pentru că maşina poliţistului Apur nu avea asigurare în momentul producerii accidentului. Fondul  acordă despăgubiri persoanelor care au suferit prejudicii în urma unor accidente produse de autovehicule neidentificate sau care nu aveau o asigurarea RCA.
În cazul autovehiculelor fără RCA valabil, fondul acordă despăgibuiri pentru vătămări corporale sau decese, cât şi daune materiale. Pentru autovehiculele neidentificate nu se pot solicita daune materiale.
După plata despăgubirilor, fondul va recupera, pe cale de executare silită dacă va fi cazul, sumele achitate, cheltuielile legate de plata acestora precum şi dobânda legală de la persoanele vinovate sau de la alte entităţi responsabile.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite