Moment ruşinos al consilierilor PSD din Bârlad: au contestat un geolog renumit, pe motiv că nu ar fi popular pe internet. Apoi, l-au făcut cetăţean de onoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Istrate
Gheorghe Istrate

Vineri, 26 august, cu îngăduinţa consilierilor locali PSD, municipalitatea bârlădeană a conferit titlul de cetăţean de onoare al oraşului geologului Gheorghe Istrate, cercetător ştiinţific în Germania şi singurul bârlădean prezent într-o misiune mondială la Polul Sud.

Acordarea acestui titlu a fost intens dezbătută în Consiliul Local Bârlad, după ce consilierii PSD s-au opus vehement acordării acestei distincţii pe motiv că geologul nu este suficient de cunoscut pe internet şi nu ar fi făcut nimic în mod concret pentru oraş. 

Ulterior, după ce primarul oraşului le-a atras atenţia că umilesc un om ale cărui merite sunt recunoscute pe plan mondial, pesediştii au revenit la sentimente mai bune şi au votat în unanimitate acordarea titlului, fără a mai comenta revenirea asupra deciziei iniţiale. 

Prezent la Bârlad cu ocazia manifestărilor dedicate aniversării a 60 de ani de la absolvirea Colegiului ”Gheorghe Roşca Codreanu”, Gheorghe Istrate a acceptat titlul de cetăţean de onoare, trecând peste lipsa de recunoştinţă a consilierilor PSD.

”Sunt cuprins de emoţie, de consideraţie pentru oraşul meu natal, pentru şcoală noastră minunată. Mulţumesc profesorilor deosebiţi pe care i-am avut. Este o mare satisfacţie, o mare bucurie şi o mare onoare de a primi această distincţie a oraşului natal”, a declarat Gheorghe Istrate, după ce secretarul municipiului, Cătălin Haret, i-a înmânat diploma de cetăţean de onoare.

Cine este geologul Istrate

Gheorghe Istrate s-a născut pe 28 ianuarie 1940, la Bârlad, şi a absolvit cursurile gimnaziale ale Şcolii Elementare nr. 5 (actuala Şcoală „Principesa Elena Bibescu”), apoi cele ale Colegiului ”Gheorghe Roşca Codreanu” (1956).

 Între anii 1957-1962, a studiat la Facultatea de Geologie-Geografie din Bucureşti, absolvind cu media 10. Între 1969-1981, a participat la importante specializări, stagii ştiinţifice şi congrese în Rusia, Italia, Antarctica, Argentina, Elveţia, Germania şi SUA.

În 1971, Gheorghe Istrate a participat la o expediţie de cercetare a erupţiei vulcanului Etna, iar în 1972-1973, împreună cu un grup de şase glaciologi americani, s-a deplasat pentru o expediţie vulcanologică în Insula Deception, unde l-a cunoscut pe ilustrul savant Jacques-Yves Cousteau. În 1976, a devenit doctor în geologie la Universitatea din Bucureşti. Cinci ani mai târziu, s-a angajat cercetător ştiinţific principal la Universitatea din Karlsruhe – Germania, desfăşurând activitate didactică şi de cercetare ştiinţifică şi la Mineralogisches Institut, până în anul 2005, când s-a pensionat

A publicat peste 80 de lucrări ştiinţifice în reviste de specialitate din ţară şi străinătate, contribuţia sa în mineralogie şi vulcanologie fiind unanim recunoscută în lume. A fost ales membru al unor înalte foruri ştiinţifice: Mineralogical Society of America, Deutsche Mineralogische Gesellschaft, Societe Francaise de Mineralogie et Crystalographie, Mineralogical Society of Canada. 

FOTO: Gheorghe Istrate, la primirea titlului de cetăţean de onoare al Bârladului

gheorghe istrate
Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite