"Meritul olimpic" pentru frumoasa de la Neogreacă. Adolescenta care a intrat în rândul genialilor din România, studiind greaca modernă într-un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ana-Maria Ghenghea, liceanca din Bârlad care a reuşit performanţa de a obţine locul II la Olimpiada Internaţională de Neogreacă după numai un an de studiu, premiată pentru performanţă cu "Meritul Olimpic"

Ana-Maria Ghenghea (17 ani), elevă a Colegiului Naţional "Gh. R. Codreanu" Bârlad, este unul din cei 226 de elevi de geniu ai României care au reuşit în anul şcolar 2014-2015 să obţină o medalie la o olimpiadă internaţională. Luni, 16 noiembrie, în cadrul unei festivităţi de la Palatul Victoria, va primi "Meritul Olimpic" , premiu acordat de Ministerul Educaţiei pentru performanţe şcolare deosebite elevilor, profesorilor şi unităţilor de învăţământ. În cadrul ceremoniei vor fi premiaţi cei 226 de elevi proveniţi de la 99 de unităţi de învăţământ din ţară.

Ana-Maria Gheghea va fi recompensată pentru performanţa ei cu suma de 3.785 lei. Aceeaşi sumă o va primi şi Afrodita Siriopol, cea de la care a învăţat greaca modernă, dar şi Colegiul unde învaţă.

"Am fost înştiinţaţi vineri, 13 noiembrie, că eleva noastră va fi recompensată cu Meritul olimpic. Liceul va fi reprezentat de directorul adjunct, prof. Mihaela Cîrjonţu", a spus prof. Tiţa Chiru, directorul Colegiului "Codreanu" Bârlad.

"Weekend Adevărul" a prezentat pe larg povestea adolescentei într-o ediţie din luna aprilie, la puţin timp după ce a participat la faza naţională a olimpiadei, unde a luat locul II cu 97 de puncte din 100. Ana-Maria a povestit cum a reuşit să înveţe în timp record o limbă străină şi cum a ajuns să ia contact cu cei care conservă şi transmit mai departe cultura elenă. Adolescenta a participat în intervalul 9-12 septembrie la Olimpiada Internaţională de Neogreacă care a avut loc la Bucureşti şi a obţinut medalia de argint.

Ana-Maria Ghenghea s-a alăturat Comunităţii Elene din Bârlad, judeţul Vaslui, una dintre cele 24 de asemenea comunităţi din ţară. Comunitatea este formată dintr-un grup de membri simpatizanţi care învaţă şi transmit mai departe frumuseţea culturii elene. Aici sunt formaţi în fiecare an elevi olimpici la neogreacă (greaca modernă, nu cea vorbită în Antichitate), se ţin cursuri gratuite în timpul liber al cursanţilor de către una din puţinele bârlădence care au origini 100% greceşti: Afrodita Siriopol.

O oră de meditaţii pe săptămână

„Neogreaca se învaţă ca oricare altă limbă, nu există o reţetă specială. Doar că mai întâi trebuie învăţate literele. După ce înveţi să scrii şi să citeşti, urmează învăţarea gramaticii şi traducerile. Am făcut câte o oră de meditaţii pe săptămână. Probabil că pentru faza internaţională va fi nevoie să fac câte trei ore de meditaţii săptămânal. Nu sunt atrasă de limba română în mod deosebit, dar mă atrag toate limbile străine. La început mi-a plăcut engleza foarte mult, apoi mi-au plăcut franceza şi spaniola, acum îmi plac germana şi neogreaca. Nu ştiu ce o să urmeze“, a spus Ana-Maria în interviul pentru „Weekend Adevărul”.

Profesoara de elenă este inginer horticultor

„ Rezultatul Anei era de aşteptat, fiind o adolescentă dornică să înveţe şi cu talent nativ pentru limbi străine. Avantajul nostru a fost acela că din acest an, la nivelul IA, comunicare şi înţelegere, au fost acceptaţi şi copii de alte vârste, nu doar categoria 8-13 ani, cum era până acum. “, a explicat Afrodita Siriopol, preşedintele fondator al Comunităţii Elene din Bârlad.

Citeşte şi:

Frumoasa din Bârlad care a desluşit greaca modernă în timp record. Fără să i se predea la şcoală, a învăţat într-un an neogreaca şi merge la olimpiade

Vaslui

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite