FOTO VIDEO Seara melomanilor. Recitalul virtuozilor la Pavilionul “Marcel Guguianu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragos Andrei Cantea, recital la B\rlad FOTO Sabina Ghiorghe
Dragos Andrei Cantea, recital la B\rlad FOTO Sabina Ghiorghe

Primul concert din 2015 organizat la Muzeul “Vasile Pârvan” Bârlad a adus în faţa publicului meloman muzicieni de primă clasă. Recitalul a fost solistic în prima parte şi cameral în cea de-a doua parte

Recitalul a avut loc sâmbătă seara, de la ora 17.30, la Pavilionul “Marcel Guguianu” Bârlad, şi a fost susţinut de Dragoş-Andrei Cantea (pian), Laurenţiu Busnea (vioară) şi Sebastian Vîrtosu (violoncel).

Concertul de muzică clasică a ţinut puţin peste o oră şi a debutat cu un recital a lui Dragoş- Andrei Cantea care a avut în repertoriu Preludiu în si minor după J. S. Bach (Alexander Siloti), Sonata nr. 23 în fa minor “Appassionata”,k op. 57: Allegro asssai, Andante con moto, Allegro ma non tropo - Presto (Ludwig van Beethoven) şi Studiul transcedental nr. 12 “Chasse-neige” (Franz Liszt).

În partea a doua a concertului, trioul Dragoş-Andrei Cantea (pian), Laurenţiu Busnea (vioară) şi Sebastian Vîrtosu (violoncel) a abordat “Trio-ul pentru pian, vioară şi violoncel în si bemol major”, op. 11, de Ludwig van Beethoven.

Prezentarea celor trei muyicieni a fost făcută la începutul concertului de muzeograful Mircea Mamalaucă, directorul instituţiei gazdă şi organizatorul evenimentului.

Dragoş-Andrei Cantea este în prezent student în anul IV la Conservatorul ieşean, la clasa de pian a lect. univ. dr. Ioana Stănescu. A susţinut recitaluri şi turnee în oraşe din ţară precum: Iaşi, Bârlad, Bucureşti, Braşov, Timişoara, Cluj, Botoşani sau Galaţi. În perioada preuniversitară a participat la Olimpiadele naţionale şi a obţinut numeroase premii. În anii studenţiei a participat lla masterclassuri susţinute de pianişti importanţi ai lumii, printre care Andrei Gavrilov (Ateneul Român din Bucureşti în octombrie 2014). Este membru al Fundaţiei “Remember Enescu” din 2011.

Laurenţiu Busnea este absolvent al Conservatorului “George Enescu” la clasa de vioară a profesorului Anton Diaconu, fost membru al prestigiosului cvartet “Voces”. Asemeni mentorului său, Laurenţiu Busnea a dobândit o vastă experienţă de muzician de cameră  în cadrul cvartetului Giocoso cu care a participat la masterclassuri în Germania, Olanda şi Austria. Cu acest cvartet a obţinut locul III la Concursul internaţioal de muzică de cameră “Charles Hennen” din Olanda, 2009. Din 2012 activează ca artist instrumentist la Filarmonica de stat “Moldova” Iaşi.

Sebastian Vîrtosu este, din 2014, lector în cadrul Conservatorului Iaşi, profesor de violoncel şi muzică de cameră. Este membru fondator al Cvartetului de coarde Gaudeamus din cadrul Filarmonicii Braşov, alături de care împlineşte în acest an 28 de ani de carieră concertistică în ţară şi străinătate. Cu acest cvartet a obţinut trei premii internaţionale: în 1995 - premiul special în cadrul Concursului internaţional de cvartete de coarde “W. A. Mozart” de la Salsburg (Austria) şi  premiul II ex-equo la Concursul internaţional de muzică de cameră din Sicilia (Italia), iar în 2000 au obţinut marele premiu “Rovere d’Oro" la Concursul internaţional de muzică de cameră San Bartolomeo al Mare (Italia). Pe lângă activitatea de pedagog şi instrumentist, Sebastian Vîrtosu a publicat o serie de lucrări precum Cvartetul de coarde în creaţia lui Dimtri Şostakovici, Calendarul geto-dacic din sarmisegetuza Ragia şi Astrolabul - o instorie reînviată.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite