FOTO Astrofotografia: ştiinţă şi artă. Expoziţia care surprinde aştrii prin procedee tehnice dificil de abordat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 50 de fotografii, realizate în ultimii patru ani la Astroclubul Muzeului "Vasile Pârvan" Bârlad, expuse pe simeze FOTO Sabina Ghiorghe
Peste 50 de fotografii, realizate în ultimii patru ani la Astroclubul Muzeului "Vasile Pârvan" Bârlad, expuse pe simeze FOTO Sabina Ghiorghe

Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic, Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad, a organizat o expoziţie inedită cu imagini astronomice realizate de-a lungul timpului

Fotografiile care fac obiectul expoziţiei au fost făcute în perioada 2011 – 2014. O parte din acestea au fost postate în timp pe siteul Astroclubului Bârlad. Imaginile sunt adevărate bijuterii pentru cercetărori, inedite şi spectaculoase pentru simplii privitori.

Realizarea de imagini astronomice (astrofotografie) este un proces tehnic şi dificil de abordat.

Potrivit muzeografului Ciprian Vîntdevară, organizatorul expoziţiei de astrofotografie, realizarea unei imagini astronomice presupune multă muncă, pasiune şi răbdare. Mai presupune şi multe investiţii în echipamente speciale ce nu sunt deloc accesibile pentru orice buzunar. Pentru o poză reuşită, pentru a prinde cadrul perfect, a muncit câte 2-3 săptămâni.

Fotografierea cerului prin telescop este mai mult decât o artă, este un domeniu foarte interesant şi nou în rândul astronomilor amatori. Ochiul uman nu poate să perceapă spaţiul cosmic şi obiectele cereşti, aşa cum o face un senzor (CCD). Fiecare tip de observaţie astronomică are farmecul său, cea vizuală ne implică direct să ne uităm cu ochii noştri prin telescop şi, rămânem fascinaţi de ceea ce vedem. Astrotografia în schimb face mai mult decât un milion de cuvinte, putem să vizualizăm mult mai multe detalii, informaţie, culoare, etc. Vedem practic cu alţi ochi Universul. Percepţia noastră asupra spaţiului şi cosmosului, s-a schimbat enorm de mult de când au apărut primele telescoape şi echipamente dedicate astrofotografiei şi cercetării ştiinţifice în domeniu”, spune Vîntdevară.

Pentru edificare, muzeograful bârlădean recomandă pasionaţilor de astronomie să urmărească istoria telescopului spaţial Hubble: “Este unul din cel mai reuşit film documentar pentru timpul său, şi ne comunică povestea celui mai popular şi cunoscut telescop spaţial lansat de către oameni în spaţiu. Când oamenii de ştiinţă au văzut primile imagini realizate de Hubble, alergau şi, băteau de la o uşă la alta a birourilor, se minunau ca nişte copii ce au primit jucării noi! A fost pentru prima dată când omenirea a văzut altfel spaţiul cosmic şi Universul! Am văzut culoare, detalii fine şi multă informaţie, ce ne-a ajutat să înţelegem mai bine tainele cerului înstelat”.

În timp au apărut telescoapele terestre ce pot realiza imagini la fel, sau chiar mai bune decât Hubble, chiar şi astronomii amatori cu telescoape mici, pot realiza şi ei într-o anumită măsură imagini spectaculoase.
Observatorul astronomic din cadrul Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad a obţinut în ultimii ani din sponzari o dotare serioasă, ce constă în telescoape pentru public şi echipamente necesare pentru astrofotografie şi cercetare ştiinţifică. Cu ajutorul acestora, Ciprian Vîntdevară a reuşit să realizeze mai multe imagini cu diverse corpuri cereşti, atât din Sistemul Solar, cât şi obiecte îndepărtate de cer profund, cum sunt galaxiile, roiurile de stele, norii de gaz şi praf stelar.

Expoziţia deschisă în holul sediului central al muzeului consta în tipărirea pe format A3 a peste 50 de imagini, o mare parte din cele realizate în perioda 2011 – 2014. Sunt trei secţiuni: anii 2011 şi 2012, anul 2013 şi 2014. Cele mai frumoase imagini sunt cele din acest an.

Expoziţia a fost vernisată pe 4 octombrie, în prima zi de manifestări din cadrul Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic, dată la care astroclubul “Perseus”a aniversat patru ani de la înfiinţare. Majoritatea activităţilor şi a proiectelor realizate în toată această perioadă sunt în strânsă legătură cu astroclubul “Perseus”.

Expoziţia va rămâne deschisă până pe 7 noiembrie.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite