FOTO Cum arată Evul Mediu în România secolului XXI. Imagini crunte surprinse în cele mai sărace sate, unde oamenii abia răzbat din noroaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Condiţii greu de imaginat în care trăiesc copiii din sate uitate de lume FOTO Arhivă personală Magda Săvuică
Condiţii greu de imaginat în care trăiesc copiii din sate uitate de lume FOTO Arhivă personală Magda Săvuică

De aproape un an, o tânără din Bucureşti a renunţat la viaţa comodă şi s-a mutat într-una dintre cele mai sărace zone ale României pentru a veni în sprijinul oamenilor sărmani. Experienţele pe care le trăieşte în noua ei existenţă sunt răvăşitoare.

La începutul acestui an, Magda Săvuică s-a stabilit într-o anexă a bisericii Baptiste din oraşul Negreşti şi, zi de zi, străbate satele îngropate în noroaie din nordul judeţului Vaslui pentru a oferi ajutoare sărmanilor: de la o pungă cu mălai, la haine, sobe şi lemne de foc. Magda Săvuică coordonează practic donaţiile venite din toate colţurile ţării şi din străinătate, sub sloganul ”Dragostea în acţiune”. 

Venirea tinerei din Bucureşti, la Negreşti, oraş pe care l-a descoperit doar prin prisma misiunilor umanitare, a bulversat activitatea oficiului poştal şi a firmelor de curierat, mii de colete fiind trimise pe numele acesteia de oamenii impresionaţi de poveştile pe care tânăra le face cunoscute pe reţele de socializare.

Magda ţine un jurnal online în care prezintă acţiunile pe care le desfăşoară în fiecare zi. Imaginile surprinse în satele uitate de lume scot la iveală, deopotrivă, sărăcia cruntă şi eşecul lamentabil al autorităţilor incapabile să ofere soluţie pentru a combate sărăcia din zonă. 

”Copii înfriguraţi ne-au întâmpinat fericiţi, câţiva mai puţin curajoşi ne urmăreau din casă. Băieţii s-au bucurat să primească chiar şi păpuşi, orice am dat dulce a fost primit cu mare bucurie iar vizita prin case a fost considerată mare cinste pentru cei cărora le-am trecut pragul. I-am întrebat ce să le mai duc când mă reîntorc. Aproape unanim am primit răspunsul: lemne. Lemne şi mâncare. Deşi aici fiecare familie e un film în sine dacă ai răbdare să le vizionezi. Aici mama e la spital cu cel mic, mai încolo soba trebuie refăcută, mai încolo e nevoie de papuci de iarnă. Ne-am întors acasă şi am pregătit curtea pentru transportul de la Bucureşti şi Târgovişte. Minunată mobilizare. Abia aşteptăm să ducem tot ce am primit prin sate. Până atunci, să aveţi răbdare cu noi... avem magaziile pline şi febră musculară”, relatează Magda Săvuică după una dintre incursiunile sale în satele din apropierea Negreştiului.

Magda Săvuică, înconjurată de copiii care aşteaptă o haină sau ceva de mâncare 

image

Tânăra povesteşte că în zonă, familiile sugrumate de sărăcie trăiesc cu frica în sân că ”vine Protecţia şi le ia copiii”. Sunt conştienţi de riscurile la care îşi expun copiii, dar situaţiile lor par fără de scăpare.

Venirea Magdei Săvuică la Negreşti este pentru mulţi o mică salvare. Cel puţin de moment. Tânăra, ajutată de voluntari, străbate cu greu uliţele satelor unde civilizaţia parcă refuză să pătrundă. 

 ”Scopul nostru nu e să-i facem de râs”

”Astăzi am dat o tură ca să vedem ce sobe putem repara, ce geamuri putem pune şi ce găuri în pereţi sau tavane putem acoperi până nu vine zăpada. Va spun, mă sperie tare că vine frigul. Şi nu pentru mine…pentru ei. Am fost la o familie la care tavanul e foarte jos şi au un burlan improvizat, soba mult prea aproape de paturi…am verificat ce putem să le ducem ca să îmbunătăţim situaţia. Maşina de spălat se stricase şi mama spăla la mână. Acum ca acum, dar vine gerul. M-am bucurat să avem prin minune o maşină de spalat la dispoziţie şi să fie atât de utilă”, povesteşte tânăra după o acţiune într-unul din datele ”unde nici ambulanţa nu ajunge uneori în timpul iernii”.

Relatările şi imaginile postate de Magda Săvuică au reuşit să sensibilizeze şi să mobilizeze o masă uriaşă de oameni. Tânăra îi îndeamnă pe toţi cei care văd imaginile să nu-i judece pe cei care nu răzbat din sărăcie. 

”E destul câtă amăraciune vedem toata ziua, să nu începem să îi judecăm online. Scopul nostru nu e să-i facem de râs sau să-i punem mai prejos decât noi toţi. Scopul nostru e să ducem Dragostea în toate casele, de orice fel ar fi ele”, subliniază Magda. 

În ultimii trei ani, Magda Săvuică a lucrat într-o agenţie de marketing şi design online. În toată această perioadă, spune ea, a învăţat multe, fiind responsabilă cu partea de comunicare pe proiecte sociale, însă a ajuns într-un punct în care a vrut să guste realitatea.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite