Escrocherii în numele preoţilor cunoscuţi pentru acte de caritate. O nouă metodă de înşelătorie la Vaslui
0Mai mulţi vasluieni au fost contactaţi telefonic în ulimele zile de persoane care pretindeau că sunt preoţi şi care cereau bani, produse alimentare şi îmbrăcăminte pentru unele familii nevoiaşe sau copii bolnavi.
Escrocii apelează telefonic persoane, la care presupun că găsesc bani: medici, oameni de afaceri şi se prezintă ca fiind preotul Adrian Chirvase, protopop de Vaslui, preotul Gheorghe Damian, de la biserica din curtea Spitalului Judeţean Vaslui sau Constantin Mogoş, un alt preot din oraş. Cum aceştia sunt recunoscuţi pentru acte de caritate, astfel că escrocii le folosesc numele pretinzând că doresc să ajute un copil bolnav de cancer sau familii sărmane. Indivizii recomandă persoanelor contactate să lase banii la diverse magazine din oraş sau se oferă să trimită ”un slujbaş” la domiciliul celor dispuşi să ofere bani.
Până în prezent, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui au fost primite două sesizări, în acest sens.
„Persoane de sex masculin se prezentau la telefon ca fiind preoţi din municipiul Vaslui şi solicitau bani, produse alimenatre şi obiecte de îmbrăcăminte pentru ajutorarea unor familii nevoiaşe. Persoanele care au formulat plângeri au fost înşelate cu sumele de 200, respectiv 100 lei. Poliţiştii de Investigaţii Criminale au întocmit dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, au audiat mai multe persoane şi sunt desfăşurate activităţi de cercetare pentru identificarea autorilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Loredana David.
Reprezentanţii IPJ Vaslui recomandă cetăţenilor ca în cazul în care sunt apelaţi telefonic de astfel de persoane, să nu răspundă solicitărilor de a depune sau transmite bani, indiferent de motivul invocat.
Astfel de recomandări au fost făcute şi de preoţii vasluieni, care după slujbele de duminică le-au cerut enoriaşilor să nu se lase păcăliţi şi au precizat că toate acţiunile umanitare organizate în numele Bisericii sunt făcute la vedere, în cadrul lăcaşelor de cult şi nu sunt anunţate telefonic.