Dependent de ţigări şi de cerşit la doar 12 ani: „Fumez un pachet de ţigări pe zi. Dacă nu am ţigări, fumez penale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copilul fumează de la vârsta de cinci ani jumătate FOTO Shuterrstock
Copilul fumează de la vârsta de cinci ani jumătate FOTO Shuterrstock

Ionuţ, un copil internat în Centrul de recuperare şi reabilitare pentru copiii delicvenţi şi cu tulburări de comportament Bârlad, îşi petrece zilele cerşind şi fumând cel puţin un pachet de ţigări pe zi

Vi-l prezentăm pe Ionuţ, un nume fictiv, pentru protejarea identităţii. Este vorba despre un băiat de doar 12 ani, internat în Centrul de delincvenţă juvenilă din Bârlad, aparent un copil ca toţi ceilalţi. Când merge la şcoală e îmbrăcat curat, cu haine obişnuite. În rucsac ascunde, printre manuale şi caiete, „hainele de serviciu“. Le îmbracă atunci când vrea să facă rost de bani, conştient că va stârni mila unui trecător şi, cu suma obţinută, îşi va putea astâmpăra pofta de nicotină.

Ionuţ este unul din cei 20 de tineri internaţi la Centrul de recuperare şi reabilitare pentru copii, din cadrul Complexului de servicii comunitare numărul 2 Bârlad. Este un centru rezervat copiilor delincvenţi şi celor cu tulburări de comportament. El face parte din a doua categorie.

„Primeşte de la centru haine, rechizite, mâncare şi 28 de lei pe lună. Nu se mulţumeşte cu atât, vrea bani pentru ţigări. A primit consiliere, a fost dus la medici, la dezintoxicări, dar nimic nu dă rezultate. E un copil deosebit, incapabil să comită o infracţiune. Convinge cu politeţea şi carisma. Noi am considera că am reuşit să-l salvăm dacă ar termina şcoala“, a explicat, pentru „Adevărul“, Esmeralda Bîgu, şefa Centrului de servicii comunitare numărul 2.

„Când nu am ţigări, fumez penale“

„Fumez de când aveam cinci ani şi jumătate. Eram în asistenţă maternală pe atunci şi părinţii mei fumau. Le furam ţigări din pachet, mă ascundeam de ei şi fumam. Acum fumez un pachet de ţigări pe zi. Dacă nu am bani de ţigări, fumez «penale»“, povesteşte Ionuţ, ruşinat.

Tot el explică ce sunt „penalele“, mândru că poate să dea lecţii unui adult. Culege chiştoace, scutură tutunul care a mai rămas, apoi face ţigarete învelite în hârtie de ziar sau foiţa luată din interiorul pachetului de Pall Mall. „Numai foiţa de la Pall Mall arde cum trebuie, nu e bună foiţa de la alte ţigări“, mai spune băiatul.

Câţi bani câştigă

Copilul şi-a făcut propria strategie pentru a impresiona oamenii cu dare de mână. Îşi pune pe el hainele sărăcăcioase pe care le ascunde de asistenţii sociali care îl au în grijă şi, politicos şi sfios, abordează lumea pe stradă. În discursul său împleteşte minciuna cu adevărul şi cei mai mulţi trecători sunt impresionaţi de povestea lui: „Bună ziua, dacă nu vă deranjez, sunt de la orfelinat. Nu mi se dă de mâncare. Vă rog să-mi daţi ceva de muncă, să câştig bani de mâncare“.

Reuşeşte, astfel, să facă rost de banii necesari pentru ţigări. Cel mai mult a câştigat 180 de lei pe zi. A fost la cerşit la bâlciul anual din Bârlad. A cheltuit toţi banii în aceeaşi seară, cu prietenii. I-a luat pe toţi şi i-a dus în parcul de distracţii. A doua zi nu mai avea bani de ţigări şi a luat-o de la capăt. Media câştigului lunar e de 400 de lei, după cum spune băiatul.

„Vreau la părinţii mei“

Ionuţ a fost abandonat de părinţi şi de la un an şi jumătate a fost dat în plasament la o familie din mediul rural. Aceştia l-au crescut ca pe propriul copil şi nu i-au ascuns niciodată că nu este al lor. Sentimentul că nu are propria familie a fost mai puternic decât atenţia acordată de părinţii „adoptivi“. A început să fumeze, avea accese de furie, a început să distrugă lucrurile din casă. Acestea au fost motivele pentru care specialiştii de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui au decis să-l mute în Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Copii, noua denumire a fostului centrul pentru delincvenţă juvenilă. Avea aproape 9 ani când a fost preluat şi încercările ulterioare de reintegrare în mediul familial au eşuat. „Vreau la părinţii mei, dar nu se mai poate“, spune copilul cu lacrimi în ochi, referindu-se la prima familie la care a fost dat în plasament.
Ionuţ a rămas un an repetent şi cu greu a fost găsită o şcoală care să-l accepte. Memorează foarte repede, citeşte, rezolvă probleme. Dar o face numai când vrea. Din cărţile citite, spune că cel mai mult i-a plăcut „Cinci săptămâni în balon“, dar şi basmul Harap-Alb.

„E strigătul lor de ajutor“

esmeralda bigu

Specialiştii spun că lipsa unei familii şi a stabilităţii ar putea fi motivele care îl determină pe Ionuţ să persevereze în cerşit şi fumat. „A evoluat mult în cei trei ani cât a beneficiat de serviciile noastre. Cum vine Paştele sau Crăciunul, s-a terminat! Toţi o iau razna. E strigătul lor de ajutor. Lipsa părinţilor generează instabilitate emoţională“, mai spune Esmeralda Bîgu (foto dreapta).

Ionuţ şi ceilalţi copii din centru sunt îngrijiţi, consiliaţi şi supravegheaţi de numai opt persoane (asistenţi sociali, psihologi, asistent medical, îngrijitori) care reuşesc să asigure permanenţa.

„Minorul cu comportament deviant are un slab control voluntar, generează laşitatea, disimularea, tendinţa vicioasă către alcool, droguri, distracţii cărora nu le poate rezista“, adaugă şi Alina Chiriac, psihologul Centrului de recuperare şi reabilitare pentru copii.

Citeşte şi:

Premianta din ghetou. Fetiţa cu IQ de 120 care învaţă printre gândaci şi mucegai

Concediu de adaptare de până la doi ani pentru familiile care adoptă copii

Legea adopţiei va fi modificată

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite