Cum a reuşit un primar să transforme un colţ de ţară sărac în una din cele mai frumoase comune: piscină, teatru de vară, zone de agrement

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 27 de ani, un primar din Vaslui oferă o lecţie de administraţie aşa cum rar întâlnim în România zilelor noastre, reuşind să transforme un colţ de ţară sărac şi fără perspectivă într-o comună modernă, cu utilităţi, piscină publică, muzeu al satului, parcuri rustice sau teren de sport cu nocturnă.

Temistocle Diaconu (65 ani), primarul comunei vasluiene Pădureni, este de mai bine de un sfert de secol în funcţie, dar locuieşte în aceeaşi casă părintească şi conduce o maşină modestă. Cu toate acestea, se mândreşte cu cea mai modernă comună din judeţul Valui.

Povestea „primarului pe viaţă“ îşi are începutul încă dinainte de 1989. Învăţător de profesie, în timpul comunismului a pus bazele unei formaţii de instrumentişti, Stejărelul, alături de care participa la festivaluri din ţară. În câţiva ani, „Stejărelul de Pădureni“ şi-a câştigat faima naţională şi internaţională. Toate ieşirile în străinătate de dinainte de Revoluţie l-au ajutat pe Temistocle Diaconu: ideile văzute acolo le-a pus în practică după ce a ajuns primar la Pădureni.

Din ianuarie 1990, comuna Pădureni este înfrăţită cu Merdrignac (Franţa) Foto Simona Voicu

padureni vaslui

Revoluţia din 89 l-a prins pe învăţătorul Diaconu în funcţia director al căminului cultural. Notorietate de care se bucura l-au adus în postura de primar interimar, fiind numit în funcţie de Frontul Salvării Naţionale de la acea vreme, funcţie pe care, ulterior a câştigat-o în alegeri, mandat după mandat, de fiecare dată din primul tur, cu peste 80% din voturi.    

Europa adusă într-un colţ de Vaslui

Pe lângă ieşirile în Europa avute în perioada comunismului, Temistocle Diaconu a avut şansa ca imediat după Revoluţie să fie vizitat de o delegaţie a unei asociaţii franceze, Operation Villages Roumains, care milita împotriva distrugerii satelor româneşti. În 1990, comuna Pădureni s-a înfrăţit cu Merdrignac, o comună din Franţa, iar de atunci au început schimburile interculturale care se menţin şi astăzi, atât cu comunitătea din Franţa, cât şi cu altele din Belgia sau Elveţia.  

Edilul povesteşte că după Revoluţie ar fi vrut să închirieze autocare să-şi ducă consătenii să viziteze Europa, pentru a vedea ce înseamnă civilizaţia, viaţa modernă. Nu a reuşit, însă a izbutit să aducă Europa la Pădureni.

Cei mai importanţi investitori din comuna Pădureni sunt două ateliere de încălţăminte, cu 16 angajaţi, iar bugetul comunei, depăşeşte cu puţin 3 milioane de lei. Cu toate acestea, având proiecte schiţate chiar de el şi accesând fonduri europene, primarul Temistocle Diaconu a reuşit să realizeze investiţiile elementare pentru a asigura localnicilor o viaţă civilizată, să asfalteze drumurile din comună, să amenajeze canalizare şi staţie de eupurare, să implementeze sistem de colectare selectivă a deşeurilor în toate cele şapte componente ale comunei etc.

Toate lucrările din comună, lucrate în regie proprie

Cu excepţia lucrărilor mari, toate investiţiile din comuna Pădureni au fost realizate în regie proprie. Primarul a înfiinţat un serviciu public de gospodărie comunală, cu 11 angajaţi, pe care l-a dotat cu buldoexcavator, autogreder, autospeciale de ambulanţă şi pompieri aduse din Franţa, tractor cu remorcă. Primăria are propriul atelier de tâmplărie, atelier mecanic şi gater (pentru tăiat lemne). Angajaţii acestui serviciu se ocupă tot ce înseamnă gospodărirea comunei.

Temistocle Diaconu FOTO Simona Voicu
 

temistocle diaconu

"Tor ceea ce vedeţi în comună este făcut după cum am gândit eu. Am un biblioraft întreg cu schiţele la toate investiţiile din în comună. Totul este făcut în regie proprie, de la garduri şi bănci, până la rigole şi poduri. Se pot face multe prin autogospodărire, fără fonduri europene sau pomeni de la Guvern", susţine primarul Temistocle Diaconu.

Vechile construcţii din perioada comunistă, ce au aparţinut de CAP sau IAS, au fost conservate şi au primit altă destinaţie şi nicio suprafaţă din terenul public nu a fost înstrăinată. Din contră, a cumpărat sau a păstrat domeniile donate. Astfel edilul a reuşit să amenajeze în cele şapte sate ale comunei nu mai puţin de 15,5 hectare de spaţii verzi.

De la muzeul satului şi teatru de vară, la piscină şi parcuri rustice

Comuna din Pădureni este singura din judeţul Vaslui care are piscină publică. Afost construită din fonduri proprii în anul 2008, iar investiţia, care s-a ridicat la 120.000 lei, s-a amortizat în mai  puţin de trei ani, reuşind să aducă la bugetul comunei 260.000 lei. Intrarea costă doar 5 lei/adult şi 3 lei/copii. Recordul de vizitatori a fost de peste 800 persoane într-o zi. Piscina este dotată cu duşuri, şezlonguri etc. Nu a fost un moft, spune primarul, Ideea i-a venit după ce îi vedea pe tinerii din sat cum merg la scăldat în iazuri neamenajat. Vara, la piscina din Pădureni nu vin doar localnicii, ci şi oameni din împrejuri sau din municipiul Huşi.

Piscina a fost construită în anul 2008 FOTO Simona Voicu

piscina padureni vaslui

În apropierea acesteia, pe cele şase hectare ale Primăriei din zona centrală a satului-reşedinţă au fost amenajate un lac de agrement, o zonă de echitaţie, un parc rustic de agrement "Grădina Amintirilor" şi un teren de sport cu nocturnă. În comună sunt trei terenuri de sport. Terenul de sport cu nocturnă are tribună cu 400 de locuri şi nocturnă. În comună este un centru cultural care deţine un Teatru de vară cu 1560 de locuri pe scaune, Muzeul satului, Sala “Armonia” unde au loc  evenimente pentru tineri (discoteca), biblioteca comunală, un centru de zi de tip after school pentru 30 de copii aflaţi în dificultate.

Tinerii din localitate sunt îndemnaţi să se comporte civilizat, altfel primesc cartonaşe galbene de avertisment şi cartonaşul roşu le interzice accesul în locurile de agrement până la îndreptarea atitudinii. De asemenea, există locuri de cazare tip motel, cu capacitate pentru 26 de persoane. 

Iubitor al tradiţiilor populare, primarul Temistocle Diaconu păstrează amprenta autentică a satului românesc în toate ideile pe care le-a pus în practică. “Grădina amintirilor” este principalul loc cu verdeaţă, amenajat rustic. Terasa Cuibuşor este suspendată deasupra unui pârâiaş şi acolo se pot consuma băuturi răcoritoare. În prejmă este un cuptor din lut unde sunt coapte plăcinte la zilele satului.  Cea mai nouă investiţie este Muzeul Satului "Casa bunicilor", o gospodărie ţărănească cu curte şi casă tipică zonei Pădureni.

Primarul din Pădureni îşi continuă planurile de dezvoltare a comunei. Consideră că votul masiv al consătenilor îi dau imbold. Astfel, şi-a propus să construiască şi un sat de vacanţă, cu 36 de locuri de cazare, prin care să ofere posibilitatea turiştilor să viziteze comuna şi întreaga zonă. De asemenea, vrea să construiască un centru pentru persoane de vârsta a treia şi o piaţă agroalimentară. Prioritară este, însă, asfaltarea a 3,5 kilometri de drum dintre Pădureni şi satul Rusca, investiţie cu care va finaliza asfaltarea tuturor drumurilor de legătură dintre satele componene.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite