Cum se pregăteşte delicioasa plăcintă de dovleac, desertul vedetă al toamnei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
placinta dovleac a1.ro

Un desert gustos şi aromat, plăcinta de dovleac este nelipsită din bucătăria toamnei, fiind un preparat uşor de realizat şi la îndemâna oricui.

Vă propunem o reţetă de plăcintă de dovleac, din aluat fraged, propusă de maestrul bârlădean Nicolae Curelea, un promotor al bucătăriei tradiţionale româneşti.. 

Pentru pregătirea aluatului avem nevoie de:

făină – 600 g;
unt – 350 g;
zahăr farin – 200 g;
ouă – 2 bucăţi;
bicarbonat – ½ linguriţă;
oţet – 1 linguriţă;
sare – 1 linguriţă rasă;
vanilie – 2 linguriţe esenţă de vanilie sau 1 lingură zahăr vanilat.

Ingrediente pentru umplutură:

dovleac crud – 3 kg;
zahăr – 350 g;
unt – 150 g;
pesmet – 150 g;
scorţişoară măcinată – 1 linguriţă cu vârf;
vanilie – 2 linguriţe esenţă de vanilie sau 1 lingură zahăr vanilat.

Mod de preparare

Făina şi pesmetul se cern. Ouăle se spală, se dezinfectează şi se clătesc cu apă rece. Bicarbonatul se dizolvă în oţet. Dovleacul se curăţă de coajă, seminţe şi partea fibroasă şi se rade. Scorţişoara se macină şi se cerne.

Untul se freacă cu zahărul farin; se adaugă ouăle, sarea şi vanilia. Se continuă frecatul până ce compoziţia capătă consistenţa unei creme. Se adaugă bicarbonatul, apoi făina şi se amestecă uşor până ce se încorporează întreaga cantitate. Se lasă la rece circa 30 minute.

Dovleacul se înăbuşă în unt circa 10 minute. Se adaugă aproximativ 100 ml apă şi se continuă înăbuşirea încă 20 – 25 minute, până se obţine o pastă moale. Se ia de pe foc, se lasă să se răcească, se adaugă zahărul, scorţişoara, vanilia şi 50 g pesmet. Se amestecă până se obţine o compoziţie uniformă.

Se scoate aluatul de la rece şi se împarte în două părţi egale. O parte se întinde cu sucitorul, până se obţine o foaie cu grosimea de aproximativ 1 cm, care se aşază într-o tavă corespunzător de mare, tapetată cu hârtie de copt, şi se perforează din loc în loc pe toată suprafaţa cu furculiţa. Se coace pe jumătate la cuptor preîncălzit la 200°C şi se lasă să se răcească în tavă. După ce foaia s-a răcit, se presară 50 g pesmet, peste care se întinde umplutura în strat uniform. Se presară restul de pesmet, apoi se aşază a doua foaie care a fost întinsă la fel ca prima şi se înţeapă din loc în loc pe toată suprafaţa cu furculiţa. Se introduce la cuptor preîncălzit şi se coace la temperatură moderată de 180 – 220°C timp de 40 – 50 minute. Se încearcă cu ţepuşa.

După coacere şi răcire, se porţionează şi se pudrează cu zahăr vanilat.

Te-ar putea interesa şi:

Cea mai simplă reţetă de plăcintă cu mere

Cea mai bună plăcintă cu nuci şi dulceaţă

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite