Cum ne alegem „babele“ în Martie şi ce prevesteşte vremea Babei Dochia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu data de 1 şi până pe 9 martie, tradiţia spune că trebuie să ne alegem o „babă“ aferentă unei zile din acest ciclu calendaristic, iar aceasta va anticipa starea de spirit şi norocul pentru întreg anul.

Astfel, dacă vremea din ziua aleasă va fi frumoasă ne va merge bine tot anul, însă dacă va fi mohorâtă vom avea parte de un an cu supărări şi necazuri. Dacă plouă sau ninge în ziua aleasă drept Babă, anul va fi unul bogat. Alegerea babelor la început de martie sunt supertiţii, devenite automatisme. 

Modalitatea prin care ne alegem zilele de Babe de la zonă la zonă. Astfel, în zona Moldovei, baba se alege în funcţie de ziua în care eşti născut. Dacă data naşterii este formată din două cifre, se face suma acestora, iar rezultatul obţinut este Baba persoanei născute în acea zi. Dacă suma obţinută este mai mare decât cifra nouă, atunci se însumează din nou. În zone ale ţării, Babele se aleg aleatoriu, pur şi simplu optând pentru o zi din cele nouă sau raportând data aleasă la un eveniment important din viaţă

Potrivit tradiţiei, în ziua în care ne alegem Baba, nu trebuie să muncim. Se spune că cei care fac treaba în ziua de întâi martie atrag ghinionul şi zilele negre asupra lor.

"Sunt reminiscenţe din vechile credinţe populare, care se înscriau în orizontul magic. Înainte de religie, în momentul în care omul s-a desprins de animalitate a avut un sistem de interpretare a lumii, sistemul magic care presupunea că omul, prin anumite acţiuni, îndeplinind anumite reguli, poate să influenţeze mersul vieţii sale, destinul său propriu zis. Spre deosebire de religie, care îi fixează din alte considerente, comandamente morale, teologice, destinul uman, magia a fost considerată, de fapt, un fel de ştiinţă inversă, mergând de la convingerile umane", a declarat, pentru Adevărul, etnologul vasluian Dan Ravaru.

Baba Dochia este unul dintre miturile fundamentale ale românilor, care au format cultura românescă, afirmă etnograful vasluian Dan Ravaru. Legenda Dochia cunoaşte mai multe variante, care au însă ca numitor comun instabilitata caracterului babei care o întruchipează.

Zilele Babei corespund cu zilele de urcuş ale Babei Dochia cu oile la munte. Se spune că odată dezbrăcate cojoacele ele sunt însuşite de surorile babei Dochia. În credinţa populară, babele sunt înzestrate cu puteri magice, care le permit să influenteze starea vremii. De aceea în această perioadă vremea este imprevizibilă, de la o zi la alta putând surveni schimbări majore de temperatură.

Vă recomandăm şi:

Superstiţii de Izvorul Tămăduirii, ziua în care munca e interzisă. Cine lucrează în Vinerea Scumpă nu va termina niciodată

Apa vie şi puterile ei tămăduitoare. Cum ne protejează agheasma de duhurile rele şi de boli, spală păcatele şi goneşte gândurile necurate

Tradiţii de Izvorul Tămăduirii, Sărbătoarea închinată Maicii Domnului. De ce se sfinţesc apele în această zi şi se fac legăminte între fraţii de cruce

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite