APM Vaslui a emis acordul de mediu companiei americane Chevron pentru amplasarea sondei de explorare în perimetrul Puieşti
0Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Vaslui a emis, astăzi, acordul de mediu pentru compania petrolieră Chevron, cel care le va permite americanilorexlporarea gazelor de şist la Puieşti, în cel de-al patrulea perimetru din judeţul Vaslui.
Conducerea APM Vaslui a eliberat documentul necesar explorării gazelor de şist după ce, susţine ea, instituţia nu a primit nicio contestaţie, în perioada legală, care să conteste acest proiect.
„Conform legislaţiei în vigoare, proiectul acordului de mediu pentru lucrări de amenajare şi foraj pentru sonda de explorare Puieşti a fost postat pe site-ul agenţiei pentru o perioadă de opt zile. Cum în acest interval nu au fost primite observaţii, astăzi s-a emis acordul de mediu pentru proiectul respectiv“, a declarat Mădălina Nistor, directorul APM Vaslui.
Pe 19 decembrie, APM Vaslui a organizat o dezbatere publică în comuna Puieşti pe tema gazelor de şist, întâlnire la care au participat şi reprezentanţii Chevron şi care s-a terminat într-un cor de huiduieli al activiştilor de mediu. Compania petrolieră solicitase obţinerea acordului de mediu pentru acest perimetru încă din toamna anului trecut.
Chiar cu o zi înainte de sfârşitul anului 2013, consilierii locali din comuna vasluiană Puieşti au votat organizarea unui referendum privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe raza localităţii.
La Puieşti ar fi vorba despre al patrulea perimetru concesionat de Chevron pe raza judeţului Vaslui, după cele de la Siliştea (comuna Pungeşti), Popeni (comuna Găgeşti) şi Păltiniş (comuna Băceşti). Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui a emis un certifiat de urbanism, acum trei luni, prin care lasă cale liberă pentru începerea prospecţiunii. Cei de la Chevron mai au nevoie să obţină un certificat de construire pentru amplasarea sondei. Eliberarea certificatului se poate realiza doar după obţinerea de avize din partea unor instituţii precum Agenţia Naţionale pentru Resurse Minerale, E.ON, Apele Române sau Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM).
Citeşte şi: