VIDEO Mâncarea pacienţilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Turnu Severin, transportată pe la subsolul clădirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nereguli grave au fost constatate la spitalele din judeţul Mehedinţi, cu ocazia unor controale efectuate de Protecţia Consumatorilor şi Direcţia de Sănătate Publică Mehedinţi: porţii mai mici de mâncare pentru pacienţi, carne de pasăre cu fracturi, produse fără etichete, ş.a.


Prefectul de Mehedinţi, Cristinel Pavel, a dispus un amplu control la spitalele din judeţul Mehedinţi, pentru a se urmări dacă se respectă condiţiile igienico-sanitare.

”După scandalul de anul trecut când Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu-Severin a fost închisă după ce patru pacienţi au decedat fiind depistaţi cu infecţii nosocomiale, eu cred că această unitate medicală ar fi trebuit monitorizată 24 de ore din 24 de autorităţile statului. Din acest motiv, dar şi pentru că am primit numeroase sesizări şi reclamaţii din partea cetăţenilor am dispus un control la spitalul judeţean şi la celelalte unităţi medicale din judeţ pentru a vedea clar situaţia în care se prezintă, dacă se respectă normele igienico-sanitare, un aspect foarte important pentru pacienţii care se internează aici. Vreau să vă spun că nu voi tolera nicio clipă ca în acest spital să nu se respecte condiţiile igienico-sanitare, iar controalele vor continua până când deficienţele constatate vor fi remediate”, a declarat prefectul Cristinel Pavel.

În timpul controlului, comisarii de la Comisariatul Judeţenea pentru Protecţia Consumatorilor Mehedinţi au descoperit în cantina Spitalului Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin, că angajaţii foloseau ca materie primă pentru pregătirea hranei pacienţilor carne de  pasăre prezentând fracturi deschise, cu echimoze pe suprafeţe extinse, carne de porc porţionată, păstrată în stare de refrigerare în vase ce prezentau o cantitate mare de lichid rezultat din dezgheţarea produselor, fără etichete cu elemente de etichetare-caracterizare, fără indicarea datei modificării stării termice care prezenta aspect şi miros nespecifice. De asemenea, au mai găsit carne de porc  (pulpă, spată, cotlet) păstrată în stare congelată fără etichete cu elemente de etichetare-caracterizare, prezentând indicii ale faptului că i-a fost schimbată în mod repetat starea termică, fără ambalaj (spată), dar şi legume proaspete (varză albă) păstrate în stare congelată.

Bucătăria avea în dotare vase ruginite, insuficient igienizate; tăvi , capace, plite, oale, care prezentau depuneri, arsuri nefiind curăţate la timp. Mâncare preparată destinată a fi servită caldă (ciorbe, supe, fripturi, garnituri, feluri principale) era păstrată la temperatura camerei, fiind determinate, prin verificare, temperaturi de 15 – 30 grade C faţă de minim 60 grade C legal prevăzut. Comisarii au dispus retragerea de la comercializare a materiei prime neconforme în cantitate de 159,76 kg / 3.231,75 lei şi au aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 10.000 de lei.

La Spitalul Municipal Orşova, comisarii au descoperit că pacienţii secţiei pediatrie serveau la micul dejun  margarină, aliment nerecomandat preşcolarilor şi şcolarilor conform reglementărilor legale, în timp ce meniul medicilor prevedea unt la micul dejun. La regimul special cantitatea de carne de pasăre determinată pe  porţie a fost de maxim 80 grame produs finit faţă de 100 grame menţionat în documentele interne. Meniul destinat medicilor, pe lângă faptul că asigura hrana pentru toţi medicii angajaţi (8) şi nu doar pentru personalul de gardă (2), era total diferit pentru toate cele trei mese ale zilei, încadrându-se în necesarul zilnic de proteină spre deosebire de cel al pacienţilor care nu se încadra în acest necesar.

La Spitalul General Căi Ferate Drobeta Turnu Severin s-a aplicat un avertisment  pentru neindicarea în listele meniu în mod diferenţiat, printr-un set de caracteristici grafice diferite clar de restul ingredientelor a substanţelor ce pot cauza alergii sau intoleranţe.

Nereguli s-au descoperit şi în magazinele care funcţionează în curtea spitalului. De exemplu, mâncarea preparată destinată a fi servită caldă (ciorbe, supe, fripturi, garnituri, feluri principale) era păstrată la temperatura camerei  (fiind determinate prin verificare temperaturi de 15 – 30 grade C faţă de minim 60 grade C legal prevăzut). Comisarii au găsit materie primă (maioneză, carne şi preparte din carne) şi produse de patiserie (baton cu brânză, strudel cu măr), fără documente de provenienţă şi fără etichete cu elemente de identificare caracterizare, dar şi produse nesigure (sandwich-uri) conţinând şniţele, grătare, diverse preparate din carne fără elemente care să permită identificarea datei fabricaţiei. Comercianţii aveau la vânzare produse alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită (chipsuri, croissant, caşcaval feliat, halva, băuturi răcoritoare).

Totodată, Direcţia de Sănătate Publică Mehedinţi a efectuat un control,  în perioada 06.01-31.01.2020, în cadrul unei acţiuni tematice dispuse de Ministerul Sănătăţii, de verificare a respectării planurilor de conformare şi planurilor operaţionale desfaşurată în unităţi sanitare cu paturi publice şi private. Au fost verificate trei unităţi sanitare cu paturi din judeţul Mehedinţi: Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, Spitalul Municipal Orşova si Spitalul Orăşenesc Baia de Aramă.

Şi cu ocazia acestui control au fost descoperite mai multe nereguli.  De exemplu, în  Ambulatoriul de specialitate şi secţile Spitalului Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin nu au fost efectuate operaţii de reparaţii şi igienizare în cabinete, în sala de aşteptare şi pe coridorul principal, la cabinetul de ortopedie nu s-a amenajat  sala de gips, nu s-au efectuat operaţiile de reparaţii si igienizare. De asemenea, nu s-a efectuat înlocuirea mobilierului deteriorat şi nelavabil din cabinetele medicale, la cabinetul cardiologie bateria pentru apă caldă este defectă. Nu există boilere electrice  pentru furnizarea apei calde la cabinetele din ambulatoriu, cu excepţia cabinetului ORL, unde există un aparat instant şi multe alte nereguli.

Pentru deficientele constatate la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin s-a aplicat o amendă în valoare de 30.000 lei, pentru nerespectarea termenelor din Planul Operaţional pe anul 2019. Şi celalalte două spitale verificate au fost sancţionate.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite