Plăcintă cu mere sau brânză, după o reţetă sârbească din Clisura Dunării, de la Şviniţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vă propunem o reţetă foarte uşor de preparat şi gustoasă, din Clisura Dunării, mai exact de la Şviniţa, judeţul Mehedinţi, acolo unde trăieşte o comunitate mare de etnici sârbi. Reţeta se găseşte în cartea „Ospăţ cu gust de Mehedinţi”, scrisă de Narcisa-Alexandra Ştiucă.

Se amestecă făina cu douăsprezece linguri de apă, douăsprezece linguri de ulei, un ou, sare şi se frământă. Se întinde aluatul, se face o foaie, se unge cu untură şi se împătureşte de trei ori.

Apoi iar se întinde, se unge cu untură şi se împătureşte de trei ori. Se pune o oră la rece. După ce se scoate, se împarte aluatul în două şi se fac două foi.

Varianta cu mere: Se rade un kilogram de mere, care se călesc cu zahăr (după preferinţe). Când se schimbă culoarea merelor, se adaugă o linguriţă cu scorţişoară.

Varianta cu brânză: Se foloseşte caş de vacă, se rade şi se amestecă cu ou şi coajă de lămâie.

Se aşază prima foaie în tavă, se pune umplutura (merele sau brânza), se pune a doua foaie şi se împunge cu furculiţa. Se coace în cuptor cu gaz la 180 grade C timp de 30-35 minute.


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite