Pericol de poluare pe Dunăre după ce hoţii au dezmembrat o navă eşuată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hoţii de fier vechi au profitat de golirea lacului de acumulare din golful Cerna, pentru a putea face faţă viiturii de pe Dunăre, şi au început să dezmembreze o navă eşuată de la care au sustras capacele de la rezervoarele cu produs petrolier.

Autorităţile din judeţul Mehedinţi au fost în alertă miercuri dimineaţă din cauza unei nave eşuate în Golful Cerna, din care se putea scurge în apă o cantitate importantă de produse petroliere. Hoţii de fier vechi au profitat zilele acestea de faptul că Hidrocentrala Porţile de Fier a golit lacul de acumulare pentru a face faţă viiturii. Nava zace pe fundul apei de peste 20 de ani, dar acum hoţii încercând să fure două capace au descoperit rezervoarele în care se afla peste 1000 de litri de păcură.

„Este o epavă care are peste 40 de ani. În 1999 s-a rupt din cauza vechimii. Ultimul proprietar somat a fost Sindicatul Liber Mehedinţi. A fost o navă a lor preluată pentru cazări. Nava este una veche, cu rămăşiţe de reziduuri în tancul de combustibil, de păcurină. S-a încercat ranfloarea în 1996, tot aşa, o perioadă cu apă mică, s-a curăţat o parte din epavă. În această perioadă, căutătorii de metale au umblat acolo cu dalta, cu ciocanul, cu târnăcopul, cu răngi şi au decupat o parte din tancul acesta etanş”, a spus Mihai Ghiba, directorul Căpităniei Zonale Drobeta Turnu Severin.

Miercuri dimineaţă, angajaţii SGA Caraş Severin, în competenţa căreia se află Golful Cerna, împreună cu SGA Mehedinţi au intervenit pentru golirea rezervoarelor de acest produs. Exista pericolul ca în momentul în care viitura va ajunge în golful Cerna toată cantitatea de păcură din această epavă să ajungă în apele Dunării.

„A fost descoperită o epavă ca urmare a scăderii nivelului lacului de acumulare Porţile de Fier I, care conţine reziduri petroliere. SGA Caraş Severin intervine cu ajutorul cvelor de la SGA Mehedinţi, ajutor ce constă în barajul plutitor pentru evacuarea rezidului petrolier, depozitarea lui deocamdată în nişte recipiente şi ducerea lor la un centru de reciclare”, a precizat inginerul şef Szabo Vilhelm de la SGA Caraş Severin.

Produsul petrolier a fost transbordat manual de muncitori şi golit în recipienţi, după care s-a intervenit cu o vidanje pentru golirea apei contaminate din rezervor. La finalul acţiunii s-a acţionat cu Spilsorb, o substanţă care neutralizează efectele poluării cu produse petrolier. Zona a fost monitorizată şi de ISU Mehedinţi, dar nu a existat niciun pericol având în vedere vechimea produsului petrolier.

„Am fost sesizaţi cu privire la existenţa unei epave pe fluviu Dunărea, în localitatea Orşova. ISU Mehedinţi a intervenit cu personal pentru a supraveghea operaţiunile de descărcare a produsului petrolier. Rămânem în cotinuare în supraveghere şi în ajutorul colegilor noştri de la SGA Mehedinţi şi SGA Caraş Severin”, a precizat sublocotenentul Flavius Virgil Iscru de la ISU Mehedinţi.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite