Giuca, Isvoranu, Bălănoiu, Apostol au scăpat de arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tibi Giuca, unul din oamenii de afaceri care a scăpat de arest FOTO Corina Macavei
Tibi Giuca, unul din oamenii de afaceri care a scăpat de arest FOTO Corina Macavei

Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat astăzi cu privire la mandatele de arestare preventivă în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 10 milioane de euro. Trei persoane vor sta următoarele 29 de zile după gratii. Între ei sunt şi liderii grupului specializat în evaziune fiscală: Eugen Ţuţuligă (Mehedinţi) şi Gheorghe Frâncu din Strehaia-Mehedinţi.

Cele 12 persoane reţinute de procurorii DIICOT au fost audiate vineri noaptea de magistraţii Curţii de Apel Craiova. Pentru că au expirat ordonanţele de 24 de ore cu toţii au fost eliberaţi, iar astăzi la ora 14,00 judecătorii s-au pronunţat. Numele grele din lumea afacerilor din Mehedinţi: Constantin Apostol, Tiberiu Giuca, Constantin Isvoranu, Dan Bălănoiu, Valentin Daba şi Florin Mangu au fost lăsaţi în libertate.

Mandate de arestare au primit doar Gheorghe Dinu (Dâmboviţa), Ion Frâncu şi Eugen Ţuţuligă. În cazul altor doi s-a dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile. Cele trei persoane au la dispoziţie 24 de ore să se prezinte la poliţie pentru a fi introduse în arest, în caz contrar procedându-se la darea lor în urmărire generală.

Hotărârea Curţii de Apel nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie atât de către inculpaţi cât şi de către procurori. Decizia Curţii de Apel Craiova a venit în urma percheziţiilor de joi dimineaţa efectuate de procurorii DIICOT Meheidnţi şi de ofiţerii de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate Mehedinţi.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că membrii grupării au identificat  mai mulţi agenţi economici interesaţi să-şi diminueze ilegal baza impozabilă prin înregistrarea în evidenţele contabile a unor documente aferente unor operaţiuni comerciale nereale, după care, prin mai multe firme controlate de către ei au emis  facturi ce nu reflectă operaţiuni economice reale către acestea.  Pentru a da o aparenţă de realitate a tranzacţiilor comerciale, grupul infracţional organizat a furnizat  aceste facturi fiscale în schimbul unor comisioane cuprinse între 4-10% din valoarea înscrisă pe acestea, iar contravaloarea lor este achitată prin transferuri bancare în conturile firmelor emitente. Ulterior, sumele erau retrase  în numerar în aceleaşi zile în care erau încasate  iar după retragerea în numerar a sumelor respective şi după reţinerea comisioanelor stabilite, liderii grupării înapoiau  banii partenerilor de afaceri, care îi reintroduceau  în patrimoniul firmelor deţinute.
        

Astfel, în cursul anilor 2009-2013, firmele controlate de liderii grupării au  efectuat livrări nereale de  mărfuri către  mai multe firme,  care în acest fel şi-au redus artificial profiturile prin diminuarea masei impozabile, situaţie  care a condus la prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de aproximativ  28.900.000 lei, constând în TVA şi impozit pe profit deduse în mod nelegal.
        

S-a reţinut faptul că în perioada 2009-2013, prin mai multe conturi deschise la diferite unităţi bancare, au fost încasaţi aproximativ 85.129.000 lei de la un număr de  29 de firme beneficiare de facturi fictive, sume care au fost ridicate integral în numerar din conturi, nefiind plătit nici un furnizor de către firmele controlate de grupul infracţional. Retragerile de numerar s-au făcut în baza unor documente false, respectiv ,,borderouri achiziţii fier vechi”, cu sprijinul nemijlocit al unor funcţionarilor bancari.

Citiţi şi:

Şeful Poliţiei Locale din Turnu Severin: “Când o să aflu bă, în ce calitate am fost audiat o să-ţi spun şi ţie!”

Tibi Giuca şi Costi Isvoranu, reţinuţi de procurorii DIICOT Mehedinţi pentru evaziune fiscală

Şeful Poliţiei Locale Turnu Severin ridicat, pentru audieri într-un dosar de evaziune fiscală

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite