Cum îşi falsifică românii documentele maşinilor cumpărate din Bulgaria. Un act contrafăcut costă doar 30 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vama Porţile de Fier I
Vama Porţile de Fier I

Majoritatea documentelor falsificate depistate de vameşi la frontierele României sunt taloanele de inspecţie tehnică periodică şi certificatele de înmatriculare ale autoturismelor înmatriculate în Bulgaria.

Mulţi proprietari de autoturisme înmatriculate în Bulgaria preferă să încalce legea cu bună ştiinţă şi să procure taloane de inspecţie tehnică periodică falsificate. 

„Bulgăroaicele”, aşa cum li se spune acestor autoturisme, sunt în cele mai multe cazuri autoturisme care nu corespund din punct de vedere tehnic rigorilor impuse de Registrul Auto Român ori sunt furate şi din acest motiv proprietarii recurg la aceste metode ilegale.

O parte dintre documentele falsificate sunt procurate din Bulgaria contra unei sume modice, de circa 25-30 de lei, dar falsificatori sunt şi pe malul românesc în zona Calafatului.

Ceea ce nu iau în calcul aceste persoane este însă faptul că la orice verificare atentă a documentelor aceste falsuri sunt depistate cu cititorul optic, iar în consecinţă se aleg cu dosare penale.

De la începutul anului, poliţiştii de frontieră mehedinţeni au descoperit, în activitatea de control şi supraveghere a frontierei de stat, 42 de documente de călătorie falsificate, prezentate la controlul de frontieră 

„Majoritatea documentelor falsificate au fost taloanele de inspecţie tehnică periodică cărţile de identitate şi permisele de conducere pentru autovehicule, toate acestea fiind descoperite în Punctele de Trecere a Frontierei Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II”, a declarat comisarul şef Valeriu Pera, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi.  

Cum se falsifică

Documentele bulgăreşti se falsifică folosindu-se certificate sau taloane bulgăreşti originale care în prealabil sunt scanate şi prelucrate informatic. Pe documentele astfel obţinute se  aplică în fals aceleaşi elemente de siguranţă ca şi cele originale.

Permisele de înmatriculare sunt falsificate folosindu-se un suport din material plastic pe care se  imprimă datele de identitate, fotografia titularului şi înscrisurile cu caracter general. Pentru cărţile de identitate  se foloseşte un suport de policarbonat asemănător celor valide şi se falsifică prin utilizarea de computere performante şi imprimate color.

Majoritatea cetăţenilor care îşi falsifică documentele de călătorie sunt cetăţeni români care sunt posesori  de autovehicule înmatriculate în străinătate şi se deplasează în mod frecvent în Serbia în scop turistic şi comercial. În momentul depistării persoanelor care recurg la asemenea metode, poliţiştii de frontieră întrerup călătoria celor în cauză, luând măsuri de întocmire a actelor premergătoare pentru săvârşirea infracţiunilor de fals, uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale şi tentativă de ieşire/intrare ilegală din ţară. Pedeapsa pentru săvârşirea unor asemenea infracţiuni este închisoarea de la 3 luni la 5 ani.
 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite