Cât va costa carnea de miel la Paşte. Cioban: „Oaia nu ştie că e duminică, că e ploaie, că e viscol, trebuie să fii lângă ea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nelu Curea, cioban FOTO Corina Macavei
Nelu Curea, cioban FOTO Corina Macavei

Ciobanii spun că anul acesta mieii au avut suficient timp să crească, iar de Paşti, când vor fi sacrificaţi, ei pot ajunge la 20-25 kilograme. Speră să obţină un preţ de cel puţin 20 lei pe kilogram pentru a le acoperi cheltuielile de peste iarnă.

Dacă în anii trecuţi perioada dintre momentul când se năşteau primii miei şi perioada în care erau sacrificaţi a fost oarecum mică, anul acesta mieii vor fi mult mai mari la momentul sacrificării. În consecinţă, oierii speră ca astfel câştigul să fie mai bun şi cred că preţul pe kilogram de carne de miel va fi în jur de 20 de lei.

Foarte aproape de municipiul Drobeta Turnu Severin, la Cerneţi, la ferma familiei Giurconiu, peste 250 de miei sunt pregătiţi pentru vânzare.

„Anul acesta avem pentru vânzare în jur de 250 de miei. Sunt măricei faţă de alţi ani la greutate, la preţ nu am aflat cât o să fie cu siguranţă. Eu m-aş mulţumi cu un preţ să ia tot omul, dar ar fi bine ca subvenţiile la stat să fie mai consistente. Am înţeles că o să fie în jur de 20 de lei kilogramul. Noi nu avem abatoare pentru ovine şi caprine de sacrificat şi procesatorii îşi bat joc, ştiu bine că nu ne susţine statul suficient şi ne dau un preţ de nimic”, spune Giurconiu Valentin Daniel, proprietarul fermei.

Vânzările la piaţă sunt scăzute

Soţia, Angela Giurconiu, se plânge însă că vânzările în ultima perioadă sunt foarte slabe în piaţa de la Drobeta Turnu Severin:

„Sunt cam mărişori, Paştele este cam târziu şi nu ştim ce preţuri vor avea, oricum cred că o să fie mai scăzut decât anul trecut. Vânzările sunt slabe în ultima perioadă şi la brânză, şi la viţei, la tot. Cheltuielile sunt foarte mari, trebuie investit în ele, toată iarna boabe la oi, boabe la capre, tărâţe la vaci, huroaie la viţei, nu le dai nu faci nimic. Şi iarna singura sursă de venit este laptele de la vaci. Un preţ de 20 de lei kilogramul ar fi unul bun, ar mai acoperi din cheltuieli, dar nu ne aştepăm la 20, cred că o să fie mai puţin”.

Ciobanii spun că este multă muncă şi că un preţ corect ar fi de cel puţin 20 de lei pentru un kilogram, un preţ care ar acoperi şi cheltuielile cu hrana de peste iarnă.

ferma oi pentru paste in mehedini FOTO Corina Macavei

„Eu aş vrea cât de mult”

„Sper să fie un an mai bun decât cel de anul trecut, mieii să fie plătiţi. Eu aş vrea cât de mult, dar nu ştiu dacă se plăteşte. Să fie cel puţin la 20 de lei, ca să acoperim cheltuielile, să iese un profit. Oaia nu ştie că e duminică, că e sărbătoare, că e ploaie, că viscol, trebuie să fii lângă ea. Trebuie îngrijită, nu stai lângă ea, pierzi mielul”, zice Nelu Curea.

Nici Daniela Olaru, un alt fermieri din satul Cerneţi, nu este optimistă în privinţa unui preţ corect.

„Anul trecut am dat mielul cu 6 lei kilogramul în viu, acum nu ştiu care va fi preţul. Am pentru vânzare 110-120, dar intenţionez să opresc ieduţele, dau numai ce e mascul. Acum nu ştiu, nu fac eu piaţa, eu aş vrea cât de mult, ca fiecare. Munca noastră să ştiţi că nu este plătită, mai mult să avem ce face, că în Severin nu îţi găseşti servici, e totul la pământ pentru noi tinerii”, spune Daniela Olaru.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite