Birocraţia blochează internările de zi la cel mai mare spital din Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Birocraţia dă peste cap activitatea curentă într-un spital din România. Se întâmplă la Drobeta Turnu Severin, acolo unde de o lună de zile nu se mai fac internări de zi pentru că lipsesc nişte avize.

De o lună de zile nu se mai fac internări de zi la Spitalul Judeţean de Urgenţe din  Drobeta Turnu Severin, cea mai mare unitate spitalicească din judeţul Mehedinţi. Cardiologul Cristian Jianu, purtătorul de cuvânt al spitalului, spune că de vină este birocraţia: „În primul rând nu se fac internări de zi pentru că există acolo în noul contract cadru un articol care spune că internările de zi trebuie să se facă într-o structură separată a spitalului de urgenţă. Ori această structură până acum nu a existat. Din cauza birocraţiei foarte mari din sistem a durat extrem de mult până s-au obţinut aprobările”.

Această nouă structură nu presupune, cum ar părea la prima vedere, investiţii noi ori vreo organizare specială, ci pur şi simplu, este vorba de o banală raportare la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

„Este vorba de o raportare la Casa Judeţeană de Asigurări, deci trebuie să existe nişte paturi separat de paturile secţiei şi să figureze scriptic. Asta tot din cauza birocraţiei, doar nu credeţi că este o altă clădire în care se aduc alte paturi, nu, ele rămân în continuare unde sunt, dar se raportează activitatea de pe paturile respectve pe această entitate să-i spunem de internări de zi”, precizează medicul Cristian Jianu.
În toată această poveste, partea bună este că bolnavii nu au avut de suferit, ci au fost internaţi în spital, dar cu costurile aferente.

Spitalizarea de zi este o formă de internare, pe o perioadă scurtă de timp ( câteva ore ) timp în care se pot efectua: investigaţii în scop diagnostic ( analize de laborator,radiografii, ecografii , tomografii computerizate ),monitorizări ale afecţiunilor cronice sau acute care nu pot fi tratate în ambulatoriu, supravegherea postoperatorie în cazul intervenţiilor laparoscopice sau microchirurgie, investigaţii şi analize preoperatorii, tratamente care nu pot fi aplicate în condiţiile asistenţei medicale ambulatorii.

În opinia cardiologului Cristian Jianu, internările de zi sunt „o armă cu două tăişuri”.

„Pe de o parte, în aparenţă fac economii la cheltuielile spitalului legate de mâncare şi de întreţinere, cearşafuri, saltele ş.a. Pe de altă parte, Casa de Asigurări le plăteşte foarte prost şi atunci sunt o pierdere, deci dacă sunt în câştig într-o parte în partea cealaltă sunt în pierdere pentru că se plătesc cu un preţ standard în jur de 200 de lei”, mai spune dr. Cristian Jianu.

Pe viitor problema s-ar putea rezolva, după ce Consiliul Judeţean Mehedinţi va aproba înfiinţarea noii structuri de internări de zi. Aceste internări de zi decongestionează activitatea din spitalul judeţean de urgenţe severinean în special în sezonul rece, când numărul pacienţilor este foarte ridicat.

Citeşte şi:

Medic de familie: “Când aud de această valoare a punctului mă ia durerea de cap pentru că nu are model matematic real”

Din toamnă, cadrele medicale din Mehedinţi ar putea intra în grevă

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite