After-school gratuit la o şcoală din România: profesorii au scos şi ei bani din buzunar pentru a susţine proiectul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O şcoală din Drobeta Turnu Severin a reuşit să implementeze cu succes un program after-school cu eforturi proprii pentru clasa pregătitoare. Profesorii au scos bani din buzunarul lor, astfel încât proiectul să se deruleze fără probleme. Copiii servesc prânzul la şcoală, îşi fac temele, participă la diverse activităţi educativ-recreative ori la cursuri de limba engleză.

Se spune că un dascăl bun este cel care ştie să ajungă la sufletul elevului său, nu este niciodată obosit ori plictisit. O dovedesc şi profesorii unei şcoli din oraşul-port de la Dunăre, Drobeta-Turnu Severin, care au înţeles că menirea lor nu este doar aceea de a-I educa pe copiii care trec pragul şcolii unde lucrează, ci şi de a-I sprijini şi după orele de curs.

Dar cum orice proiect ori cât de inimos, ori cât de frumos arată pe hârtie, până la urmă partea esenţială rămâne cea a finanţării acestuia. Profesorii de la şcoala “Dimitrie Grecescu” nu s-au dat bătuţi cu una cu două şi au luat decizia să susţină proiectul pe cont propriu. Au scos bani din buzunar, iar directorul şcolii a reuşit să obţină şi câteva sponsorizări, aşa că anul şcolar trecut, când a fost iniţiat acest program after-school pentru clasa pregătitoare, a mers şnur. Există o cantină  în incinta şcolii, ceea ce a uşurat din punct de vedere al costurilor pregătirea prânzului pentru elevi.

Profesorii fac voluntariat

“Cu acest program after-school, ne-am gândit să venim în sprijinul copiilor şi totodată al părinţilor, care lucrează şi nu au timp să stea cu ei să îşi facă temele. Copiii îşi fac temele la toate materiile, participă la diverse activităţi educative-recreative şi primesc o masă caldă”,

spune directorul şcolii, Alin Rapcea, care împreună cu directorul adjunct Felicia Nistor şi profesorii şcolii au decis anul trecut să colaboreze într-un parteneriat de voluntariat.

Părinţii nu plătesc nicio taxă pentru aceste servicii. Cum programul s-a bucurat de succes în rândul părinţilor, profesorii de la “Dimitrie Grecescu” au continuat proiectul şi în acest an şcolar, iar de la anul îşi doresc să îl  implementeze la nivelul întregii unităţi şcolare. Rămâne de văzut însă dacă vor găsi şi fondurile necesare. Oricum, pentru anul acesta, Primăria Drobeta-Turnu Severin a venit în sprijinul şcolii şi a oferit de la bugetul local suma de 10.000 de lei.

Programul continuă şi anul acesta

“Observând feed-back-ul pozitiv din partea părinţilor, precum şi bucuria copiilor de a-şi pregăti temele la şcoală, cadrele didactice au continuat şi în anul şcolar 2017-2018 acest proiect oferind 40 de locuri”, spune Felicia Nistor, directorul adjunct al şcolii Dimitrie Grecescu.

Concret, în intervalul orar 12:00-15:00, copiii servesc prânzul la şcoală, participă la diverse activităţi educativ-recreative cu personal didactic calificat, la cursuri de limba engleză, cursuri de matematică distractivă, cursul „Descoperim abecedarul”, cursul „Dumnezeu ne iubeşte” , curs de iniţiere în informatică „Prietenul meu calculatorul”, şi, totodată, primesc gratuit şi rechizite şcolare.

image

Istoria şcolii

Şcoala cu clasele I-VIII nr. 1 Dimitrie Grecescu  şi-a început activitatea în septembrie 1851 când s-a desprins din şcoala de la Cerneţi. La început a funcţionat  într-o casă închiriată aparţinând lui M. Gaşpar, situată în vecinătatea Bisericii ,,Maioreasa”. Aici se aflau 95 de elevi, împărţiţi pe două grupe, având ca învăţători pe D.C. Frumuşeanu şi I.G.Ruptureanu. În 1859 s-a mutat într-un local al Primăriei, situat pe strada Traian, între pieţele Radu Negru şi Tudor Vladimirescu.Până în jurul anului 1870, titulatura sa a fost de Şcoala Primară de Băieţi din  Turnu-Severin, singura de acest fel din oraş. După acest an, ea s-a numit Şcoala Primară de Băieţi nr. 1, ca urmare a înfiinţării în anul 1868 a celei de a doua şcoală de băieţi din oraş. În anul 1884, şcoala s-a mutat în actualul său local, a cărui construcţie începuse în 1883, după planul Serviciului Tehnic al Primăriei. Acest edificiu urma să fie solid, încăpător, în măsură să asigure condiţii bune pentru desfăşurarea actului educativ. În 1905, el a fost evaluat la suma de 57400 lei. De-a lungul anilor, numărul elevilor a variat. Spre exemplu în anul şcolar 1862-1863 aveam 203 elevi, 1872-1873 -231 elevi, 1880-1881 -285 elevi, etc.

Se poate aminti că în timpul Primului Război Mondial, şcoala a fost transformată în cazarmă de către trupele străine de ocupaţie. Reparaţiile necesare au fost foarte costisitoare şi s-au realizat cu mare greutate.Începând cu anul 1922, în sediul şcolii au urmat cursurile şi elevele Şcolii Primare de Fete nr.1. Şi tot aici între 1931-1932 a funcţionat şi Grădiniţa de copii nr. 2 Turnu-Severin. Există documente care confirmă prezenţa unei cantine. Aceasta, între 1943-1944, îndeplinea o funcţie socială activă prin faptul că venea în ajutorul copiilor săraci, completându-le hrana cu o gustare caldă la prânz.

Unitatea şcolară a trecut, însă, prin o perioadă şi mai grea în timpul celei de a doua conflagraţii mondiale. Bombardamentul de la 6 mai 1944 a provocat mari avarii clădirii şcolii. În toamna acestui an în localul şcolii au staţionat trupe militare. Acestea au cauzat daune bazei materiale.

Din primăvara anului 1945 s-a început reabilitarea unităţii ca urmare a eforturilor depuse de Primăria Turnu-Severin şi de comunitatea cartierului. În doi ani de zile, avariile provocate de război au fost remediate. Între anii 1956-1964 unitatea a funcţionat ca Şcoala de 7 ani mixtă. Iar din 1975 apare şi o clasă de liceu mecanic, treapta I. Ulerior devenind Şcoala cu clasele I-IX. În anul 1975 şcoala avea 560 elevi, dintre care 243 la învăţământul primar şi 317 elevi la gimnaziu. Predau 10 învăţători şi 17 profesori.   Pe băncile acestei şcoli au învăţat următoarele personalităţi: Dimitrie Grecescu  (s-a născut în anul 1841 la Cerneţi, judeţul Mehedinţi. Acesta a fost academician, botanist de prestigiu, profesor universitar, unul dintre întemeietorii cercetărilor floristice şi geobotanistice din România), Constantin Severeanu (s-a născut în 1840 în cătunul Bălţii de Mijloc, Mehedinţi. A fost un mare pedagog, om de ştiinţă, chirurg de excepţie, inventator de aparate, unelte şi metode chirurgicale), I.G.Bibicescu (originar din Cerneţi, a fost guvernator al Băncii Naţionale, om de cultură, care a donat un bogat fond de carte bibliotecii municipale, care îi poartă numele)

În 2014, şcoala a fost reabilitată, modernizată şi extinsă cu fonduri europene, pe un proiect al Primăriei Drobeta-Turnu Severin, în valoare totală de 4.414.918,11 lei, din care 3.430.130,83 lei a reprezentat finanţarea nerambursabilă.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite