Insula Bisericuţa, paradisul interzis muritorilor. Cum arată unul dintre cele mai spectaculoase locuri ale României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
insula bisericuta

Insula Bisericuţa, amplasată pe teritoriul localităţii Jurilovca, este o zonă strict protejată care face parte din teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

O insulă stâncoasă, în lungime de 360 de metri şi lată de 58 de metri, este patria călifarului şi a altor specii protejate de pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Aici cuibăresc nu mai puţin de 26 de specii de călifar alb.

Jumătate din limba de pământ este acoperită cu stuf, iar jumătate de o colină de calcar care are o înălţime de nouă metri. Fâşia stâncoasă este inclusă în rezervaţia ortinologică Periteasca – Insula Bisericuţa – Gura Portiţei.

Călifarul alb este protejat în România din anul 1955. Este una din cele mai frumoase specii de raţe ce trăiesc şi se înmulţesc la noi în ţară. Călifarul alb este răspândit în aproape întreaga Europă, de-a lungul zonelor de coastă, unde se află surse de apă dulce în apropiere.

El soseşte primăvara la noi, iar toamna pleacă spre locurile de iernare din zona temperată a continentului euroasiatic. În iernile blânde, se pot observa exemplare care poposesc pe lacurile care nu îngheaţă.

ccalifar

Cuibăreşte în găuri de pământ sau în vizuinile părăsite ale diferitelor mamifere, de obicei ale vulpilor, pe malurile lacurilor dobrogene, în sud-estul Deltei Dunării, dar şi pe malul drept al braţului Borcea, lângă Călăraşi.

În perioada de împerechere, călifarii sunt foarte agresivi, femelele determină masculii să gonească toate păsările din zona cuibului.

Fortul de pe Bisericuţa

Aici, au fost descoperite urme ale unei vechi aşezări greceşti, romane şi medievale. Lacurile Razelm şi Sinoe au oferit un cadru natural pentru favorizarea comerţului dintre greci şi populaţia tracă. De asemena, golful din spatele Capului Dolojman oferea protecţie corăbiilor greceşti împotriva furtunilor.

Pentru a oferi şi protecţie împotriva atacatoilor, golful a fost întărit cu un sistem defensiv.

tie impotriva posibililor atacatori, acest golf a fost intarit cu un sistem defensiv. Cetatea Argamum (Orgame), ridicată pe stâncăriile Capului Dolojman a fost ridicată în aceeaşi perioadă cu Cetatea Troia, ridicată de greci în secolul VII î. Hr, în Asia Mică.

În primele secole ale stăpânirii romane, ieşirea la mare a fost blocată de sedimente. Totuşi, Cetatea Argamum a fost întărită cu încă un fort pe Insula Bisericuţa.

Vă mai recomandăm:

Sacalin, peninsula care se roteşte. Misterele limbii de pământ care s-a născut din Marea Neagră şi a apărut în urmă cu un secol şi jumătate

Incursiune pe Insula K din Marea Neagră. Cel mai nou pământ al României

FOTO „Triunghiul Bermudelor“ din Marea Neagră. Cum explică specialiştii misterele din zona Şabla şi Insula Şerpilor

Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

Jurnal de vacanţă. Drum iniţiatic spre izvoarele poporului român, prin sudul Dobrogei

Don Giovanni, piratul de la Sulina. Cum a reuşit fostul marinar să înşele autorităţile şi să rămână cu marfa ilegală şi cu despăgubirea

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite