Carol Feldman, cetăţean de onoare al Tulcei, a murit departe de Dobrogea sa. „Spunea că Tulcea este sinonim fiinţei“
0Carol Feldman, cetăţean de onoare al Tulcei, a încetat din viaţă în Israel, departe de Dobrogea natală. El numea Tulcea „locul sinonim fiinţei“.
Scriitor şi actor, Carol Feldman s-a născut la Tulcea, la 10 februarie 1937. A absolvit Studioul de teatru TES din Bucureşti, jucând la Teatrul Evreiesc de Stat până în 1965, când a plecat în Israel împreună cu soţia sa Betty, şi ea actriţă. „A avut o viaţă de familie cu totul excepţională, povestea lui de dragoste cu Betty – mereu prima sa cititoare şi sfătuitoare în cizelarea scrierilor sale – continuând şi după ce ea l-a lăsat singur pe această lume. De astăzi, sunt din nou împreună“, spun membrii Federaţiei Comunităţilor de Evrei din România.
Feldman şi-a continuat cariera dramatică în Israel, ca regizor şi actor, a luat parte la turnee, a colaborat la realizarea unor spectacole de radio şi televiziune.
A fost şi un jurnalist îndrăgit de cititorii unor periodice dintre care amintim „Jurnalul săptămânii” (Israel) şi „Realitatea evreiască” (România), precum şi un mare iubitor şi promotor al idiş-ului, limbă în care juca ori de câte ori avea ocazia. A fost declarat în anul 2007 Cetăţean de Onoare al Municipiului Tulcea.
„Carol Feldman, marele scriitor care nu şi-a uitat niciodată originile tulcene, este una dintre cele mai importante personalităţi ale literaturii noastre contemporane. Premiat în Anul Centenarului, în cadrul „Galei 100 – Oameni pentru Tulcea, Oameni pentru România“, Cetăţean de onoare al municipiului Tulcea, Carol Feldman şi-a exprimat întotdeauna iubirea faţă de locurile natale: „Tulcea – locul sinonim fiinţei“. Dumnezeu să-l odihnească în pace!“, a postat pe Facebook Horia Teodorescu, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea.
Institutul Cultural Român menţionează că Feldman, după ce s-a stabilit în Israel, a jucat şi regizat piese de teatru în special în limba idiş, dar şi în limbile ebraică şi română. A interpretat peste 50 de roluri, a regizat şi a prelucrat peste 20 de spectacole, luând parte şi la turnee teatrale în America, Africa de Sud, Rusia şi Marea Britanie.
În perioada 1965-1994 a colaborat la publicaţiile israeliene de limbă română „Viaţa noastră”, „Lectura” şi „Facla”. A fost colaborator permanent la „Jurnalul Săptămânii”. Din 2001, Feldman a fost şi conferenţiar de literatură idiş, traducând în limba idiş trei piese pentru Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, printre volumele publicate fiind: schiţe, nuvele şi povestiri - „Copilul din mine” (2002), „Inimi deshise” (2003), „De unde am venit...” (2004), „D-ale lui Unu’ Moise” (2005), „Povestiri de aici şi de acolo” (2005), „Trifoi cu patru foi” (2008), „Pe malul Dunării” (2010), „După colţ” (2017); romane – „Domnişoara” (2007, 2013), „Maria. Mozaicul unei vieţi” (2009), „A doua primăvară” (2011), „Romanul unui evreu” (2014, 2015).
„A fost unul dintre cele mai apreciate condeie ale scriitorilor israelieni şi a semnat proză de cea mai bună calitate, scrisă într-o frumoasă limbă română. Stau mărturie numeroasele romane, nuvele, piese de teatru, precum Copilul din mine; Suflete deschise; De unde am venit; ,De-ale lui Unu’ Moişe; Povestiri de aici şi de colo; Domnişoara; Trifoi cu patru foi; Maria. Mozaicul unei vieţi; Pe malul Dunării; A doua primăvară; Articole ... de larg consum; Casa cu Fantome; Et. 13; Romanul unui evreu; După Colţ; Caleidoscopul meu; Domnişoara –piesă de teatru în două acte“, arată membrii comunităţii. Ultimele trei titluri au apărut în ultimii trei ani la Editura Hasefer, căreia Carol Feldman îi mai încredinţase şi alte două dintre lucrările sale.
Carol Feldman s-a stins din viaţă în ziua de 7 mai 2019 şi a fost înmormântat la 8 mai, la Cimitirul Holon. „Condoleanţe familiei îndurerate, prietenilor şi cititorilor lui Carol Feldman. „Să îi fie amintirea binecuvântată!“, a transmis Federaţiei Comunităţilor de Evrei din România.
Pe aceeaşi temă: