Alertă de pestă porcină africană în Tulcea. Primele măsuri pentru stoparea răspândirii virusului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhiva Adevărul
Foto Arhiva Adevărul

Cadavrul unui mistreţ suspect de pestă porcină africană a fost identificat într-o zonă mlăştinoasă din comuna Ceatalchioi. Pe data de 9 iunie au apărut primele cazuri de mortalitate la porcine. DSVSA Tulcea a luat primele măsuri.

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea a fost aleratată în cursul zilei de luni, 11 iunie, că în zona mlăştinoasă a comunei Ceatalchioi este cadavrul unui porc mistreţ suspect de pestă porcină africană.

În ultimele zile, 22 de porci din satele Ceatalchioi şi Sălceni au fost depistaţi cu această boală, animalele fiind sacrificate şi îngropate.

Conform unui comunicat DSVSA Tulcea, în data de 9 iunie „a fost alertat medicul veterinar de liberă practică de pe raza comunei Ceatalchioi despre apariţia unor cazuri de mortalitate  la porcine, iar până seara a fost deja confirmată apariţia bolii în două localităţi ale judeţului, respectiv în patru gospodarii din Ceatalchioi şi Sălceni. Au fost alertate structurile naţionale veterinare, respectiv Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi IDSA.”

A doua zi, pe 10 iunie, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat diagnosticul stabilit de specialiştii din cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranta Alimentelor al DSVSA Tulcea.

A fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor  Tulcea şi împreună cu DSVSA Tulcea au fost demarate activitaţile specifice de combatere, conform planului de măsuri pentru controlul bolii.

În conformitate cu prevederile legislaţiei comunitare şi naţionale au fost întreprinse următoarele acţiuni:

  • au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la porcine bolnave sau care au venit în contact cu cele bolnave;
  • au fost impuse restricţii de mişcare pentru exploataţiile infectate;
  • au fost ucise şi ingropate animalele din gospodăriile afectate;
  • s-a efectuat dezinfecţia în cele patru gospodării a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, a utilajului care a fost folosit pentru săparea locului de îngropare şi a locului de îngropare;
  • a fost inceput recensământul si inspectiile in exploataţiilor cu suine din proximitatea gospodăriilor afectate;
  • au fost stabilite zona de protecţie şi de supraveghere în jurul focarului, precum şi  planul de măsuri pentru instituirea măsurilor specifice de control a bolii;

„Din primele investigaţii întreprinse la faţa locului, de către echipa de inspectori ai DSVSA  Tulcea, a reieşit că virusul bolii a fost introdus în judeţul nostru prin migraţia mistreţilor, posibil din Moldova prin Ucraina, unde recent a evoluat un alt focar de pestă porcină africană sau direct din Ucraina. Aceasta supoziţie s-ar putea adeveri, căci au fost deja comunicate pezenţa unor mistreţi morti în regiunea în care au aparut focarele de boala, unde echipele noastre au fost deja trimise pentru a identifica cadavrele şi a recolta probele necesare”, se mai arată în comunicatul DSVSA Tulcea.

Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

Având în vedere această situaţie, au fost notificaţi toţi decidenţii în controlul bolii (operatori economici, medici veterinari, gestionari fonduri cinegetice) în vederea instituirii măsurilor de biosecuritate specifice şi totodată cu scopul detectării rapide a bolii. Au fost anunţaţi toţi medicii veterinari care în perioada următoare vor verifica dacă există  porci neindentificaţi sau animale bolnave pe teritoriul judeţului Tulcea.

ATENTIE : Detinatorii de porcine neidentificate nu vor obţine despăgubiri din partea statului pentru animalele sacrificate în urma unui eventual focar.

DSVSA Tulcea face un apel la crescătorii de animale să nu utilizeze resturi alimentare în hrana porcilor, să nu părăsească gospodaria sau ferma cu aceleaşi haine şi incălţări cu care au luat contact cu animalele, să evite introducerera în exploataţiile proprii a unor porcine de provenienţă necunoascută şi mai ales fără înştiinţarea medicului veterinar.

Pesta porcină africană este o boala ce poate fi confundată cu multe alte boli, însă recomandăm deţinătorilor de animale ca atunci când constată că animalele lor au febră, sunt abătute, precum şi în eventualitatea descoperirii accidentale ale unor cadavre de mistreti, să anunţe imediat medicul veterinar sau Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea (Tel.: 0240533962).

Boala nu afectează omul, însă pierderile economice cauzate prin numărul mare de cazuri de îmbolnăviri, numărul mare de pierderi prin moarte, pierderile economice mari la nivel de industrie – prin mortalitatea cauzată de evolutia bolii, limitarea mişcarii animalelor, reducerea pieţei de desfacere prin interdicţii de export animale vii şi produse din carne de porc, etc; fac ca această boală să fie extrem de păgubitoare.

Nu există nici un tratament pentru porcinele bolnave de  pestă porcină africană. Porcii afectaţi trebuie sacrificaţi, iar carcaselor lor trebuie neutralizate (procesate, incinerate sau îngropate) în condiţii de maximă siguranţă, pentru a preveni răspândirea bolii.

Nu există vaccinuri pentru aceasta boala, deci nu se poate face  vaccinare. De aceea, cele mai eficiente masuri sunt cele de prevenire a introducerii bolii, prin respectarea măsurilor de biosecuritate.

Pe aceeaşi temă:

Alertă de pestă porcină africană în Delta Dunării. Carantină la trecerile de bac de la Tudor Vladimirescu, Brăila şi Galaţi



 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite