Unic în România! Pensionarii se pot plimba de la o piaţă la alta cu vaporaşul. Proiectul a fost realizat din bani europeni
0Primăria Timişoara a finalizat un proiect european de aproape 10 milioane de euro prin care s-au amenajat malurile canalului Bega, care traversează oraşul de la un capăt la altul. Proiectul prevede şi achiziţia unor vaporaşe care vor fi folosite inclusiv pentru transportul în comun, serviciile fiind gratuite. Primăria se aşteaptă ca numărul celor care folosesc transportul public să crească odată cu 32.000 de călători pe zi.
După doi ani şi jumătate de lucrări proiectul de amenajare a malurilor Begăi, care cuprinde realizarea spaţiilor verzi, a trotuarelor, a pistelor de biciclete şi a unor staţii pentru vaporetto, a fost finalizat. Investiţia se ridică la aproape 43 de milioane de lei, dintre care 32 de milioane reprezintă amenajarea propriu-zisă a malurilor, iar diferenţa o reprezintă costul celor 7 ambarcaţiuni, cu o capacitate de 50 de locuri fiecare, care vor circula pe Bega.
Prima componentă a proiectului, în valoare de 32 de milioane de lei a fost finalizată cu succes, în timp, util astfel încât să nu se piardă banii europeni. Datele statistice ale proiectului de amenajare a malurilor Begăi arată că pe cei 20 de km de mal (câte 10 pe fiecare parte) s-au plantat 1.709 arbori, 13.706 arbuşti şi 4.500 de flori. De asemenea, tot din bani europeni s-au realizat pe malul Begăi 9 staţii de biciclete, s-au montat 420 de bănci şi 469 de coşuri de gunoi, amenajându-se totodată două locuri de joacă pentru copii, unul cu facilităţi pentru copii cu handicap. În plus, s-au realizat o serie de branşamente ale reţelelor din zonă.
Tot în cadrul proiectului european de amenajare a malurilor Begăi s-au amenajat de-a lungul canalului care traversează oraşul 9 staţii pentru vaporetto, la Timişoara urmând să ajungă, cumpărate din banii primăriei, 7 vaporetto asemănătoare vaporului care circulă pe lacul Titan din Bucureşti. Potrivit primarului Nicolae Robu, într-o primă fază vor ajunge la Timişoara două ambarcaţiuni. Cele şapte vaporaşe cumpărate de primărie vor fi folosite atât pentru transport în comun, cât şi pentru agrement. „Vom vedea cât de viabil este un transport în comun pe Bega. Va fi un experiment. Nimeni nu poate garanta gradul de atractivitate pe care îl vor avea vaporaşele, dar cu certitudine vaporaşele vor fi extrem de căutate pentru plimbări de agrement”, a spus primarul Nicolae Robu.
Potrivit edilului, transportul de agrement va fi taxat, preţul nefiind încă stabilit. Transportul în comun pe Bega va fi, însă, gratuit. Practic, prin finalizarea proiectului şi cu staţii pentru vaporetto în apropierea pieţelor Badea Cârţan şi Iosefin, transportul în comun pe Bega le va permite timişorenilor, în special pensionarilor care au mai mult timp, să se plimbe de la o piaţă la alta, gratuit, pentru a analiza ofertele comerianţilor şi producătorilor de alimente. Potrivit unor date intrate în posesia „Adevărul”, un studiu referitor la transportul în comun pe Bega arată că prin folosirea vaporaşelor şi a bicicletelor puse la dispoziţie gratuit de Primăria Timişoara în urma acestui proiect, numărul celor care vor folosi mijloace de transport public în Timişoara va creşte cu 11,3 la sută, ceea ce înseamnă o creştere a numărului de călători pe mijloace de transport în comun şi pe biciclete de 32.489 de călători pe zi.