Timişoreni la Matera, la ceremonia de preluare a titlului de Capitală Culturală Europeană în 2019. "Până acum 70 de ani populaţia de aici trăia în peşteri"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simona Neumann, directorul executiv al Asociaţiei Timişoara 2021, a participat la Matera, la ceremonia de preluare titlului de Capitală Culturală Europeană în 2019.

Matera, un orăşel din provincia Basilicata (din sudul Italiei), cu aproximativ 60.000 de locuritori, a preluat titlul de capitală Culturală Europeană în 2019 (alături de Plodviv din Bulgaria). La evenimentul oficial de la Matera a participat şi o delegaţie din Timişoara, în frunte cu Simona Neumann, preşedintele Asociaţiei Timişoara 2021. 

„Matera are o particularitate în Europa. Este un oraş care până nu de mult a fost considerat foarte sărac, unde, până acum 70 de ani, populaţia trăia în peşteri. Titlul de Capitală Culturală Europeană le-a adus o oportunitate imensă. O oportunitate de a se dezvolta atât ca oraş, cât şi ca regiune. Organizaţia Matera Capitala Culturală Europeană a făcut tot posibilul să implice comunitatea de acolo, care este, desigur, destul de mică”, a declarat Simona Neumann. 

"Am văzut bucuria lor, mândria lor că sunt Capitală Culturală Europeană"

La festivitatea de deschidere au participat peste 2.000 de muzicieni din toate satele regiunii Basilicata şi din multe alte părţi din Europa. 

„Dincolo de focurile de artificii şi ceremoniile oficiale, primul lucru care m-a frapat a fost cum a reuşit comunitatea să participe la tot ce înseamnă acea deschidere. Am fost la un prânz, în comunitate, oferit de oameni simpli, deţinători ai unei mici <tratoria>. Am văzut bucuria lor, mândria lor că sunt Capitală Culturală Europeană. Deschiderea oficială a fost organizată în mai multe puncte din oraş. Dimineaţa a avut loc un eveniment într-o zonă de carieră de piatră, de unde se aducea piatra pentru construcţii în oraş. Au transformat miraculos acel loc, în numai patru luni. Au construit un centru de conferinţe şi un punct turistic. Seara au fost ceremoniile mai oficiale, în prezenţa preşedintelui Italiei, Sergio Mattarella, a primului ministru, al ministrului culturii”, a mai afirmat Simona Neumann.

Imagine indisponibilă

"Au înţeles că regiunea are un potenţial imens"

Oficialităţile din Italia prezente la ceremonie au anunţat că în anii care urmează vor demara un proiect important de infrastructură, prin care Matera va fi conectată pe linii ferate de mai multe oraşe din ţară. 

“Iată cum un titlul Cultural poate să pună în mişcare voinţa politică de a dezvolta regiunea şi din punct de vedere al infrastructurii. Au înţeles că regiunea are un potenţial imens, deşi nu există mare şi munte. Matera a devenit extrem de turistică, ei sunt nevoiţi să limiteze acum numărul de turişti. Va fi o bijuterie a sudului Italiei”, a mai adăugat Simona Neumann. 

Imagine indisponibilă

“Ştiu unele din problemele prin ce au trecut"

Asociaţia Timişoara 2021 a avut o relaţie bună cu omologii lor de la Matera, încă din timpul candidaturilor. 

“Ştiu unele din problemele prin ce au trecut. Unele sunt comune cu ale noastre, altele sunt diferite. Data fixă a începerii anului Capitalei Culturale este acolo, nu se poate schimba. Cu cât mai târziu se găseesc soluţiile, cu atât riscurile sunt mai mari. Îmi doresc foarte mult să găsim şi noi soluţii cât mai rapide pentru a face ceea ce ne propunem”, a mai spus directorul executiv al Asociaţiei Timişoara 2021.

Imagine indisponibilă

 „Un viitor deschis” la Matera

Deviza oraşului Matera  este „Un viitor deschis” şi se va concentra în special pe incluziunea socială şi culturală şi pe inovarea prin colaborare. 

Printre cele mai importante evenimente se numără „Ars Excavandi”, o perspectivă contemporană asupra istoriei şi culturii arhitecturii subterane, „Recitind Renaşterea”, o călătorie prin trecutul artistic al regiunilor Basilicata şi Apulia, şi „Poezia numerelor prime”, o expoziţie având ca temă rolul esenţial al matematicii în munca artiştilor de-a lungul istoriei. 

Imagine indisponibilă


 

Matera va găzdui şi prima reprezentaţie în aer liber a operei Cavaleria Rusticană în cooperare cu Teatro San Carlo, precum şi 27 de proiecte dezvoltate cu comunităţi locale creative şi cu parteneri din Europa. 

Citiţi şi:

FOTO Ţinutul de poveste din călcâiul cizmei italiene. Oraşe medievale uluitoare, plaje de vis, străduţe romantice

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite