FOTO VIDEO Artiştii din Timişoara au avut spectacol la protestul „Salvaţi Roşiană Montană”. Manifestanţii au blocat circulaţia în faţa Primăriei
0Înarmaţi cu tulnice de toate mărimile, cu instrumente de suflat şi de percuţie, muzicienii mai multor formaţii din Timişoara au fost capii de afiş al protestului de duminică, împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană
Mitingul a început la ora 17, în Piaţa Victoriei. Artiştii au avut un singur gând. Să facă cât mai mult zgomot.
Ceea ce le-a şi reuşit, pentru că au reprezentat vioara întâi la manifestarea din oraş. Printre muzicieni s-au aflat cei de la Blazzaj, Implant pentru Refuz, JazzyBIT, Burning Table, Jais, Nuevo Tango Quintet, cântăreaţa Alina Giurgiu, acordeonistul Alin Stoianovici, trompetistul Petrică Ionuţescu, chitaristul Gabriel Almasi sau chiar instrumentişti de la Filarmonica Banatul au fost alături de mitingul „Salvaţi Roşia Montană”.
"Artiştii au iniţiativa de a ieşi în stradă pentru o cauză nobilă. În primul rând să facă act de prezenţă pentru a proteja ţara mult iubită. Ne-am săturat să facă cei aleşi ce vor pe spatele nostru. Fiecare face aici ce simte. Unii aplaudă, alţii cântă la instrumente, alţii fotografiază. Scopul nostru este să nu ne pierdem ţara",a spus Alina Giurgiu, solita trupei Jais.
La un moment dat, cei aproximativ 600 de protestatari au pornit din faţa Operei spre Catedrală, cu îndemnul „Veniţi cu noi” şi „Nu staţi deoparte”. În faţa Primărie Timişoara se afla deja un grup de aproximativ 30 de suporteri de la ASU Poli, care s-au alăturat şi ei protestului.
Aceştia s-au aşezat pe caldarâm şi au ocupat iniţial un sens al drumului, însă în scurt timp aici au ajuns şi restul manifestanţilor, iar circulaţia a fost blocată în totalitate în faţa Primăriei.
Jandarmii au fost luaţi prin surprindere, mai ales că deja s-a trecut la o acţiune ilegală, însă nu au intervenit şi au lăsat protestatarii să se pună din nou în mişcare.
După zece minute ei au plecat pe şosea din nou spre centru, ocolind castelul Huniade. Numărul manifestanţilor a ajuns deja la peste 1.500. Tinerii nu au stat mult nici în centru şi au plecat la plimbare pe strada pietonală Mărăşeşti, spre Piaţa Unirii.
Pe drum s-au întâlnit şi cu primarul Nicolae Robu, care tocmai pleca de pe o terasă. „Nu pot să vin cu voi, pentru că nu este o manifestare autorizată. M-aţi votat să respect legea”, le-a spus Robu în faţa manifestanţilor.
Protestul a continuat apoi în Piaţa Unirii. „Orchestra” s-a instalat lângă Statuia Sfintei Treimi şi au ţinut ritmul pentru scandările tinerilor.
Jandarmii i-au întrebat pe cei adunaţi cât au de gând să stea, iar aceştia au spus că vor încerca să rămână în piaţă până dimineaţa. A fost adus şi un cort, după exemplu de la Bucureşti. Numărul celor care au rămas până târziu în Piaţa Unirii a scăzut însă la câteva sute de persoane.