Suma pe care trebuie să o primească o femeie rămasă fără un rinichi după ce a fost bătută de concubinul gelos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Timişoara a motivat sentinţa finală pronunţată într-un dosar de violenţă în familie în care un bărbat a fost acuzat că şi-a lovit concubina, făcând-o să îşi piardă un rinichi.

Doi ani şi două luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere şi plata unor daune morale de 70.000 de lei. Aceasta este pedeapsa primită de un bărbat din Caransebeş, judeţul Caraş – Severin acuzat de violenţă în familie după ce i-a aplicat concubinei sale un pumn în abdomen în urma căruia femeia şi-a pierdut rinichiul drept.

Totul s-a întâmplat în 19 aprilie 2016. Din cauza crizelor de gelozie, L.A.M. a decis să pună punct relaţiei cu B.V.. Cei doi trăiau în concubinaj şi locuiau în apartamentul femeii. Când femeia i-a pus concubinului său în vedere să părăsească locuinţa, acesta a mai cerut un răgaz de o noapte, femeia lăsându-l pe B.V. să mai doarmă o noapte în apartamentul ei. A doua zi, bărbatul şi-a dus bagajele la maşină şi a revenit în apartament cerându-i femeii să îi împrumute suma de 1.500 de euro să aibă bani de plecare. Femeia a refuzat, iar pe fondul certurilor dintre cei doi, bărbatul i-a aplicat concubinei sale un pumn în abdomen şi i-a luat din poşetă suma de 1.750 de euro.

Ulterior, în urma complicaţiilor suferite, femeia a fost dusă la Timişoara cu elicopterul SMURD, iar medicii au fost nevoiţi să îi extirpe rinichiul drept. În procesul, judecat în prima instanţă la Judecătoria Caransebeş, femeia a cerut instanţei să îl oblige pe fostul ei concubin la plata unei rente de 1.000 de lei lunar pe durata întregii vieţi şi să îi plătească daune morale în valoare de 100.000 de lei.

Magistraţii Judecătoriei Caransebeş l-au condamnat pe bărbat la doi ani şi două luni de închisoare cu suspendare şi l-au obligat să achite daune morale în valoare de 30.000 de lei, respingând cererea referitoare la renta viageră pe motiv că „solicitarea acesteia nu este întemeiată în condiţiile în care prin concluziile suplimentului la raportul de nouă expertiză medico-legală s-a stabilit că persoana vătămată prezintă capacitatea de muncă păstrată, nu se încadrează în grad de invaliditate, chiar dacă aceasta a fost încadrată în gradul de handicap accentuat (criteriile de stabilire a încadrării în grad de invaliditate sunt altele decât cele stabilite de Ordinul 762/2007 privind acordarea gradului de handicap)”.

În apelul, judecat la Curtea de Apel Timişoara, judecătorii au menţinut în sentinţa Judecătoriei Caransebeş în privinţa pedepsei, dar au dispus majorarea daunelor morale de la 30.000 la 70.000 de lei. „Nu se poate contesta existenţa unor  prejudicii de natură morală şi, luând în considerare toate efectele negative suportate de că tre partea civilă în urma faptei ilicite ale inculpatului, constând în imposibilitatea participării, pentru o perioadă de timp, la viaţa socială şi de familie, în imposibilitatea desfăşurării activităţilor lucrative, în suferinţele de natură psihică inerente oricărei dureri fizice, dar şi suferinţe de natură psihică viitoare, având în vedere infirmitatea suferită, ţinând cont şi de necesitatea de a preîntâmpina o îmbogăţire fără just temei a acesteia, instanţa de apel apreciază că se impune majorarea cuantumului daunelor morale acordate de prima instanţă la suma de 70 .000 lei, aceasta fiind o reparaţie echitabilă şi suficientă”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara, care este definitivă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite