Procurorii care au dat în judecată statul român pentru prima de vacanţă: „Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Cristian Tătar, şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj, unitate ai cărei procurori au deschis proces pentru prima de concediu FOTO www.redesteptarea.ro
Dan Cristian Tătar, şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj, unitate ai cărei procurori au deschis proces pentru prima de concediu FOTO www.redesteptarea.ro

Mai mulţi procurori din Timişoara şi Lugoj au dat în judecată statul român, solicitând acordarea primei anuale de vacanţă, care are o valoare medie de 1.000 de euro, dar poate ajunge şi mai mult. În urma unei decizii a Curţii Supreme, procurorii timişoreni au renunţat la proces, dar procurorii de la Lugoj au continuat demersul, astăzi fiind programat un nou termen în procesul „prime pentru procurori”.

Printr-un proces deschis la Tribunalul Timiş, mai mulţi procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara şi procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj au dat în judecată statul solicitând să le fie acordate primele de vacanţă aferente anilor 2011, 2012, 2013 şi în viitor. Aceste prime au fost tăiate odată cu reducerile bugetare ale Guvernului Boc, iar prin procesul deschis la Tribunalul Timiş, procurorii au cerut să le fie reacordat acest „drept” care are o valoare medie de 1.000 de euro.

Aripile procurorilor care au dat în judecată statul pentru acordarea primelor de vacanţă au fost tăiate odată cu admiterea unui recurs în interesul legii de către Curtea Supremă. „Drepturile salariale suplimentare, cum sunt primele, sporurile sau adaosurile, prevăzute în acte normative, nu constituie drepturi fundamentale consacrate în Constituţie, care nu ar mai putea fi modificate sau chiar anulate. Prin urmare, modificarea sau suprimarea, pentru viitor, a unui premiu nu afectează dreptul fundamental al salariatului de a primi contraprestaţie pentru munca depusă”, se arată în decizia Curţii Supreme din 18 noiembrie 2013 şi publicată în Monitorul Oficial în şapte ianuarie 2014. De altfel, în urma admiterii acestui recurs în interesul legii, procurorii Curţii de Apel Timişoara, care au deschis proces pe această temă, au renunţat la acţiune.

Primele de concediu – un bun

În ciuda deciziei emise de Curtea Supremă, procurorii din Lugoj au continuat demersul în instanţă, iar astăzi este programat un nou termen din acest dosar. În acţiunea depusă la Tribunalul Timiş, întinsă pe şapte pagini, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj dau o interpretare a legii extrem de interesantă. Făcând referire la prevederile CEDO, procurorii lugojeni arată că primele de vacanţă sunt „un bun” intrat în proprietatea lor, bun de care nu pot să fie lipsiţi. „Potrivit art. 1 din protocolul adiţional nr 1 al CEDO, orice persoană fizică ori juridică are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decât pentru o cauză de utilitate publică şi în condiţiile prevăzute de lege şi de principiile generale ale dreptului internaţional”, se arată în cererea de chemare în judecată.

Iar pentru a nu exista vreun dubiu, procurorii explică şi motivul pentru care primele de vacanţă sunt un „bun”, aşa cum este prevăzut în prevederile CEDO. „Dreptul de proprietate invocat de noi reclamanţii, se analizează ca o valoare patrimonială (ansamblu de interese care decurg din raporturile cu conţinut economic pe care o persoană ar fi putut în mod efectiv şi licit să le dobândească), deci un bun”, se mai arată în documentul amintit.

Potrivit aceleiaşi surse „măsura eliminării primei de vacanţă pentru magistraţi şi personalul auxiliar de specialitate, conex, funcţionari publici nu se justifică întrucât limitarea drepturilor nu era necesară într-o societate democratică pentru a garanta respectarea drepturilor şi libertăţilor altora sau pentru a proteja ordinea publică, securitatea naţională sănptatea publică sau bunele moravuri”. Procurorii îşi mai justifică acţiunea, invocând şi alte reglementări legislative, inclusiv articolul 38 din Constituţia României, care prevede că „salariaţii au dreptul la protecţia socială a muncii”.

Urmăriţi www.timisoara.adevarul.ro pentru a vedea cum se finalizează procesul procurorilor lugojeni pentru prima de vacanţă

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite