FOTO Artistul timişorean care l-a cucerit pe Prinţul Charles: moştenitorul tronului Marii Britanii a ales tabloul cu păuni şi un Cadillac retro
0Una dintre lucrările pictorului timişorean Gheorghe Fikl a ajuns în colecţia particulară a Prinţului Charles, moştenitorul tronului Regatului Unit al Marii Britanii.
Prinţul de Wales a făcut o obişnuinţă din a vizita România, după ce a început să îşi cumpere proprietăţi în Transilvania. Charles are, astăzi, nu mai puţin de zece case în Sibiu, Braşov, Covasna (patru case) şi Maramureş (tot patru locuinţe).
După ce s-a obişnuit cu viaţa din Transilvania, prinţul a realizat o primă legătură şi cu Banatul, fiind cucerit de un artist din Timişoara.
Pictorul Gheorghe Fikl a fost invitat, în această vară, să prezinte o expoziţie la Archita, în judeţul Mureş, unde Prinţul Charles este pe cale să facă următoarea achiziţie.
“Arhiducele Andreas von Habsburg-Lothringen a fost cel care m-a găsit şi m-a propus pentru această expoziţie. Expoziţia trebuia făcută pentru vizita Prinţului Charles. S-a ţinut la inagurarea Centrului Cultural Von Stenberg. Au fost trei săli pline cu lucrările mele. Charles a ales câteva din tablouri, urmând să se oprească la unul dintre ele”, a declarat Gheorghe Fikl.
Moştenitorul tronului Regatului Unit al Marii Britanii s-a decis greu. Este cunoscut faptul că Prinţul Charles este un fin cunoscător al artelor, fiind absolvent al unei facultăţi de profil şi chiar pictor în timpul liber.
Gheorghe Fikl a primit, zilele trecute, o scrisoare din partea Casei Regale Britanice, prin care a fost înştiinţat de alegerea Prinţului Charles.
“Săptămâna aceasta am primit scrisoarea de la Palat. Prinţul Charles a ales lucrarea care se numeşte «White Cadillac, Peacock and Gold Curtain» (foto). Ca dimensiuni are 136 x 218 cm”, ne-a spus Fikl.
O lucrare şi pentru un arhiduce al casei Habsburg-Lothringen
În urma expoziţiei de la Archita, o lucrare a ajuns la Fundaţia Maria Nobrega, o organizaţie foarte puternică condusă de Elizabeth Nobrega de Araujo Tsakiroglou şi de soţul ei, colonelul britanic Michael R. Carrington, bun prieten cu Prinţul Charles, şi el deţinător de proprietate la Archita.
O altă pictură semnată de Gheorghe Fikl a fost luată de arhiducele Andreas von Habsburg-Lothringen, care deţine proprietăţi chiar în Timişoara.
“Este o mare onoare pentru mine să ştiu că lucrările mele au ajuns în colecţiile private ale Prinţului Charles, a colonelului Michael Carrington şi ale prinţului Andreas von Habsburg. De acum sper să se deschidă noi orizonturi. Practic e un alt nivel. De regulă nu ştiu cine cumpără lucrările mele, nu ştiu prin ce coleţii particulare sunt”, a declarat Gheorghe Fikl.
Picturile timişoreanului Gheorghe Fikl valorează multe mii de euro şi se vând în special în străinătate. De altfel, artistul a expus în galerii celebre din Luxemburg sau New York.
După ce lucrăile sale au ajuns la Prinţul Charles, Michael Carrington şi Andreas von Habsburg, artistul speră acum să i se deschidă porţile pentru a expune la Londra şi Viena. Are deja promisiuni în acest sens.
“La New York s-au vândut foarte bine lucrările mele. A fost un succes mare. Mi s-au oferit fotografii după care să fac picturi. Lucrările mele sunt după fotografii îndelung căutate de mine. Apoi le montez în Photoshop până iese piesa. După aceea mă apuc să pictez. Una e să faci din plăcere şi la timpul lui, când îţi vine. Atunci e încărcat şi e sincer”, a mai spus Fikl.
Pianist la clubul de jazz Pod 16
Gheorghe Fikl spune că desenează din copilărie, iar talentul îl moşteneşte de la bunicul său care era pictor, cântăreţ şi fotograf. Nu a făcut liceul de arte, ci Matematica-Fizică la “Bela Bartok” (absolvit în 1986), după care a urmat Facultatea de Arte, la Cluj.
La începutul anilor ‘90 cânta la pian la clubul de jazz Pod 16, în trupa lui Liviu Butoi. A cochetat cu muzica multă vreme însă nu a marşat pe această latură.
Picturile lui Fikl descriu o lume stranie, suprarealistă, populată de tot felul de animale, de la boi, câini, cai, oi până la orătănii, asistate de îngeraşi şi puse în contexte elegante, în saloane cu draperii şi candelabre.
Primele expoziţii ale coleţiei sale cu animale au fost prezentate la Bucureşti, în 2005, iar apoi, odată cu deschiderea Galeriei Calina, şi la Timişoara.
“Din păcate în România încă nu funcţionează acest sistem ca în Occident. Acolo ai un agent care se ocupă de tine, îţi asigură expoziţii. Până una alta eu mă promovez singur şi până acum a mers bine. Sunt managerul meu, ştiu ce caut, ce vreau”, a spus Fikl.
Citiţi şi:
FOTO Breb, satul care i-a făcut cu ochiul până şi Prinţului Charles
Prinţul Charles intenţionează să se implice în proiecte de mediu în România