Judecătoare din Arad: „Legea dării în plată încalcă trei articole din Constituţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În sesizarea CCR, o judecătoare din Arad a exprimat o opinie cu privire la neconstituţionalitatea legii privind darea în plată FOTO Daniel Dancea
În sesizarea CCR, o judecătoare din Arad a exprimat o opinie cu privire la neconstituţionalitatea legii privind darea în plată FOTO Daniel Dancea

Curtea Constituţională a României analizează marţi peste 30 de sesizări cu privire la neconstituţionalitatea legii referitoare la darea în plată. Unul dintre cele 500 de dosare de neconstituţionalitate cu care a fost sesizată CCR vine de la Judecătoria Arad. În încheierea de sesizare a CCR, judecătoarea de caz şi-a exprimat şi opinia cu privire la legea dării în plată pe care o consideră neconstituţională.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Arad, Veneto Banca SPA (fosta Banca Italo Romena) a contestat notificarea de dare în plată formulată de un notar care a accesat un credit de nevoi personale de 250.000 de euro, pentru care a garantat cu un teren un hectar şi jumătate. Pe lângă argumentele pe fond formulate în cererea de chemare în judecată, banca a cerut şi sesizarea Curţii Constituţionale pentru neconstituţionalitatea Legii privind darea în plată.

Judecătoarea de caz a admis cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. În încheierea de sesizare a CCR judecătoarea din Arad a exprimat şi o opinie cu privire la neconstituţionalitatea legii, arătând că, în opinia sa, legea este neconstituţională. „În opinia instanţei, excepţiile invocate sunt întemeiate, respectiv dispoziţiile arătate nu sunt constituţionale câtă vreme prin art. 8 din Legea nr. 776/2016 încalcă prevederile art. 44 din Constituţia României care reglementează dreptul la proprietate privată, prin prisma faptului că i se conferă instanţei de judecată posibilitatea de a pronunţa un contract translativ de libertate care limitează dreptul instituţiilor bancare la exprimarea voinţei libere”, se arată în motivarea hotărârii de sesizare a CCR.

Magistratul a mai arătat că art. 10 din Legea dării în plată „încalcă articolul 16 din Constituţia României privitor la egalitatea în drepturi a cetăţenilor în faţa legii fără privilegii, fără discriminări, deoarece prin acest articol se acordă un privilegiu consumatorului de a rezilia în mod unilateral contractul de credit bancar fără acordul băncii”.

Judecătoarea din Arad a mai arătat că articolul 11 din Legea dării în plată încalcă articolul 15 din Constituţia României în raport cu principiul neretroactivităţii legii, „deoarece acestea se aplică unor situaţii juridice născute anterior intrării în vigoare a legii, contravenind astfel dispoziţiilor art. 15 al. 2 din Constituţie, care reglementează în mod expres că legea dispune doar pentru viitor”.

Surse judiciare au explicat că opinia judecătoare din Arad se încadrează în procedura de sesizare a Curţii Constituţionale, sesizare în cadrul căruia, magistratul este chemat să exprime un punct de vedere, fără a avea vreun rol în declararea sau nu a legii ca neconstituţională.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite