Inculpată din dosarul „sclavi în Dubai”, despre poliţiştii care o anchetau: „Băi, ce adunătură de incompetenţi. Mă stric de râs”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Bozac (stânga), pe un şantier din Dubai, înainte de a deveni victimă în dosarul de trafic de persoane de la DIICOT Timişoara FOTO Facebook
Ioan Bozac (stânga), pe un şantier din Dubai, înainte de a deveni victimă în dosarul de trafic de persoane de la DIICOT Timişoara FOTO Facebook

Judecătorii Tribunalului Timiş au pe rol un proces de trafic de persoane în care un italian şi trei români, doi bărbaţi şi o femeie, sunt acuzaţi că au racolat mai mulţi muncitori români pe care i-au dus la lucru în Dubai, unde i-ar fi obligat să muncească în condiţii improprii fără să îi plătească. Interceptarea unui mesaj, ataşată dosarului, arată o caracterizare foarte „colorată” a inculpatei făcută unor poliţişti.

Procurorii DIICOT Serviciul Teritorial Timişoara au trimis în judecată, în cursul anului trecut, patru persoane acuzate de trafic de persoane. Ilario Ivano Galli, Teodor Costin Grigorescu, Cristina Ecaterina Grigorescu şi Remus Ovidiu Stoica sunt acuzaţi că, prin intermediul unei firme, au dus în Italia mai mulţi români care au fost obligaţi să lucreze fără să fie plătiţi, au fost ţinuţi în condiţii inumane şi li s-au luat paşapoartele. În luna iunie a acestui an, judecătorii Tribunalului Timiş urmau să pronunţe prima sentinţă din acest dosar, dar cauza a fost repusă pe rol pentru judecată, cu termen stabilit în 12 septembrie.

Dosarul, aflat la Tribunalul Timiş şi studiat de „Adevărul”  scoate la iveală şi interceptarea unor discuţii telefonice în care părţile vătămate o sună pe Cristina Ecaterina Grigorescu, căreia îi cer detalii în legătură cu munca lor în Dubai. De fiecare dată femeia le spune, în interceptări, că nu are legătură cu problema „Dubai”. „Deşi un număr mare de părţi vătămate susţin cu convingere şi o indică pe inculpată ca fiind una dintre persoanele care au organizat castingul (n.r. pentru plecarea în Dubai) în incinta complexului „Iulius Mall” din Alba Iulia, racolându-i în scopul oferirii de locuri de muncă, convingându-i de seriozitatea ofertelor de muncă, aceasta neagă însăşi evidenţa”, se arată în rechizitoriul DIICOT.

„Evidenţa” la care face referire procurorul DIICOT este o convorbire purtată între Ecaterina Cristina Grigorescu şi Irinel Spoială, parte vătămată în dosar:

Cristina Grigorescu: Cine?! Da, n-am înţeles ce legătură are plecarea dumneavoastră cu fratele meu.
Irinel Spoială: Cum adică nu? Păi, da, şi dumneavoastră aţi fost cu dânsu la, la Mall doamna Cristina.
Cristina Grigorescu: Io pot să fiu unde vreau, cu cine vreau, cum vreau am zis, na.

Procurorii mai aduc în susţinerea acuzaţiilor la adresa Cristinei Grigorescu faptul că confirmarea reţinerii locurilor de transport pentru persoanele plecate la lucru în Dubai a fost făcută de pe o adresă de email aparţinând inculpatei.

La dosar apare şi interceptarea unor sms-uri. Unele mesaje surprind chiar discuţii dintre inculpată şi avocatul ei cu privire la strategia de apărare. Surse judiciare au declarat că aceste discuţii nu îşi aveau locul în dosar. Pe de altă parte, la dosarul de trafic de persoane este şi transcrierea unui mesaj în care inculpata îi face „praf” tocmai pe anchetatori. „Păi i-a încuiat răzvan în 5 sec că articolul pe care l-a citat e abrogat!!! Băi ce adunătură de incompetenţi. Şi apoi i-a mai arătat că oricum nu a respectat procedura....ma ia cu ras : )) _Politaiu nu stie ce sa mai zica._Galli l-a luat si el la misto ca daca nu a fost dealer de audi._Ma stric de ras...: ))”, este mesajul interceptat de procurori, transcris şi ataşat la dosarul de trafic de persoane.

Judecătorii Tribunalului Timiş, în primă fază şi cei ai Curţii de Apel Timişoara, în apel, vor stabili în ce măsură stau în picioare acuzaţiile procurorilor DIICOT.

Probe „subţiri” la arestare

Mai multe slăbiciuni ale dosarului au ieşit, însă, la iveală în momentul în care DIICOT i-a prezentat pe inculpaţi cu propunerea de arestare preventivă. La momentul respectiv italianul pus sub acuzare în dosar era de negăsit, iar pentru Cristina Grigorescu, fratele acesteia şi celălalt inculpat, judecătorii au respins cererea de arestare consierând că nu sunt probe suficiente care să susţină acuzarea.

„Pentru inculpata Cristina Grigorescu, DIICOT nu a dovedit participarea sub nicio formă la constituirea aşa zisului grup infracţional, sub aspectul racolării muncitorilor şi obţinerea de foloase pentru sine. Nici din interceptări nu se poate concluziona, fără dubiu, că aceasta a intrat în contact cu muncitorii, anterior deplasării acestora sau ulterior, pentru perceperea de foloase materiale”, arătau judecătorii în motivarea sentinţei prin care s-a respins cererea de arestare preventivă. În acelaşi document, magistraţii au mai reţinut că „acuzarea nu a dovedit în măsură suficientă existenţa condiţiilor mizere de muncă, constrângerea muncitorilor şi nici acceptarea sau primirea de bani în scopul muncii părţilor vătămate”.

Acuzaţiile din rechizitoriu

În urma anchetei pe care au derulat-o, procurorii DIICOT au considerat că sunt suficiente probe pentru trimiterea în judecată a celor patru inculpaţi. Acuzaţiile sunt extrem de grave. Potrivit procurorilor, toată schema infracţională a fost pusă la punct de italianul Ilario Ivano Galli, administrator al unei firme de construcţii despre care procurorii susţin că era doar paravanul activităţii de trafic de persoane.

Potrivit procurorilor, italianul „avea nevoie de o persoană care să se alăture scopului urmărit şi care să desfăşoare activitatea de consulting financiar”. Astfel, în afacere ar fi fost atrasă şi expertul contabil Cristina Grigorescu, despre care procurorii spun că a acceptat ca firma italianului să figureze cu sediul social la adresa firmei sale.

„Asocierea cu inculpata a dat roade deoarece şi ea a fost motivată să obţină rezultate financiare mari de pe urma acestei activităţi”, se mai arată în rechizitoriul DIICOT, prin care au fost trimişi în judecată şi fratele Cristinei Grigorescu, Theodor Costin Grigorescu şi Ovidiu Remus Stoica, aceştia din urmă având rolul de a căuta muncitori dornici să lucreze în Dubai, în timp ce „atenţia inculpatului Galli Ilario Ivano s-a îndreptat spre Emiratele Arabe Unite, respectiv Dubai, ţară recunoscută ca fiind una dintre cele mai interasate în domeniul construcţiilor impozante şi în căutarea de forţă de muncă ieftină”.

„Rolul secundar , dar deosebit de important al grupării i-a revenit inculpatei Cristina Ecaterina Grigorescu care, înzestrată cu un simţ dezvoltat al intuiţiei şi al conversaţiei, urma să convingă fie telefonic, fie personal persoanele racolate de veridicitatea ofertelor şi să se ocupe de rezervarea locurilor pentru transport”, au mai arătat procurorii, potrivit cărora Cristina Grigorescu s-a ocupat şi de procurarea vizelor pentru muncitori.

Odată ce italianul Ilario Ivano Gallio a găsit de lucru, iar problema transportului a fost asigurată, muncitorii români au plecat în Dubai, unde urmau să primească pentru opt ore pe zi, cu pauzele aferente, 1.500 de dolari pe lună, 50 de dolari pe săptămână pentru mâncare şi cazare asigurată.

Problemele au apărut, potirivit procurorilor, în momentul în care muncitorilor li s-a cerut să lucreze mai mult de opt ore pe zi, fără să fie plătiţi, iar în urma neînţelegerilor cu reprezentanţii firmei care i-au dus în Dubai nu şi-au mai primit nici banii de mâncare şi nici salariile. „Revolta victimelor a atins cote maxime ca urmare a înfometării lor, iar acest gest cumplit venit din partea inculpaţilor i-a întărâtat şi mai mult pe muncitorii români care au refuzat în continuare să meargă la muncă. În speranţa că în final îşi vor putea încasa salariile promise, o parte din părţile vătămate au reluat munca pe şantier, însă restul au refuzat, continuând să îşi manifeste supărarea în acest mod”, au mai arătat procurorii în rechizitoriul prin care le acuză pe cele patru persoane de trafic de persoane. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite