FOTO VIDEO Soluţie: maidanezii, trimişi la puşcărie. Şefii penitenciarelor sunt de acord, la fel şi Vier-Pfoten

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deţinuţi dintr-o închisoare americană, înscrişi într-un program în care au dresat câini Foto: Reuters
Deţinuţi dintr-o închisoare americană, înscrişi într-un program în care au dresat câini Foto: Reuters

PROIECT Timişoreanul Corneliu Vaida, care este instructor atestat de dresaj utilitar din 1988, propune un program prin care patrupedele sunt educate de puşcăriaşi. Reprezentanţii penitenciarului din oraş sunt de acord, la fel şi Asociaţia Vier-Pfoten, care vrea să implimenteze un proiect pilot.

Implicarea penitenciarelor în rezolvarea unei părţi a problemelor câinilor vagabonzi funcţionează eficient de ani buni în Statele Unite ale Americii, dar şi în multe ţări din Uniunea Europeană. 

Timişoreanul Corneliu Vaida, instructor atestat de dresaj utilitar, a adus în discuţie varianta maidanezilor de care să se ocupe deţinuţii. 
 

„Închisorile sunt mai curând centre de perfecţionare în delincvenţă, decât instituţii de reeducare. Câinele vagabond este soluţia. Oferirea unui câine spre grijă şi educare unui deţinut îi schimbă priorităţile şi îi dă o responsabilitate. Câinele poate să-l determine pe deţinut să renunţe la preocupările contraindicate din închisoare şi să-l facă să se simtă util societăţii. Câinele poate oferi afecţiune! Nu e un cuvânt mare, e o noţiune care poate schimba în bine un om înrăit, ostracizat sau renegat de societate“, a explicat 

Corneliu Vaida.

 
Ioan Băla, care a ocupat patru ani postul de director al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, revenit la conducerea Penitenciarului Timişoara, susţine ideea ca parte din câinii comunitari să ajungă în grija deţinuţilor, care să îi pregătească să devină câini-terapeuţi.

„În Anglia, spre exemplu, se folosesc nu doar  câini, ci şi păsări şi alte animale sălbatice rănite. Sunt folosiţi deţinuţii pentru salvarea lor din păduri şi alte locuri. Cred că am putea încerca şi noi“, a declarat Ioan Băla.

Câinii şi deţinuţii



Directorul Penitenciarului de la Timişoara este de părere că cei mai potriviţi pentru activităţile cu câinii sunt deţinuţii care au condamnări grele. 

„Multe persoane ajung în puşcărie din cauza agresivităţii, care pleacă de la lipsa de afecţiune, nevoia de a fi lider de grup. De regulă, persoanele care sunt condamnate la mulţi ani de închisoare sunt abandonate şi de familii. Starea lor psihică este proastă, stima de sine este scăzută. Câinii ar putea să îi facă să se simtă utili. Cu loialitatea şi afectul unui câine se diminuează furia, lipsa de importanţă a deţinutului. Câinii pot ţine loc familiei“, a mai spus Ioan Băla.
 

Ioan Băla

Ioan Băla, actualul comandant al Penitenciarului Timişoara, susţine proiectul "câini pentru deţinuţi"

Pentru că în Penitenciarul de la Timişoara nu este suficient loc, Băla vede Centrul de Reeducare de la Buziaş pentru minori numai bun pentru demararea unui program-pilot.


VIER-PFOTEN SPUNE DA

În urmă cu trei ani, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, condusă de Ioan Băla, a încercat o colaborare de acest tip cu cei de la Asociaţia Vier-Pfoten, însă  proiectul nu s-a materializat din cauza problemelor legate de personalul asociaţiei.


„Acum o lună, am luat legătura cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Sunt de acord şi ei, suntem de acord şi noi. În America, un câine stă un an de zile la un deţinut, după care urmează evaluarea. Apoi, câinele este luat, iar deţinutului i se dă altul. Ştiu că omul se poate ataşa de animal, dar ei pot înţelege că toţi câinii sunt aşa. Este un proiect care ar putea să iasă“, a declarat Kuki Bărbuceanu, directorul Vier-Pfoten România. Acesta susţine că în proiect ar putea să se implice şi cei de la Şcoala de Dresaj a Ministerului de Interne de la Sibiu. 
 

Anul acesta s-a încheiat un alt proiect, „Un câine educat – Un prieten minunat“, prin care deţinuţii din Bucureşti şi Satu Mare au dresat şase maidanezi din adăposturi, care au fost apoi adoptaţi, iar deţinuţii au primit atestat în meseria de asistent dresor.

Deţinuţii - îndrumaţi de instructori dresori – pot să pregătească câini-terapeuti. Beneficiarii câinilor terapeuţi pregătiţi în închisori pot fi: case sau centre de îngrijire pentru bătrâni, orfelinate, centre de reeducare pentru minori, sanatorii psihiatrice, centre de recuperare psihomotorie, nevăzători, hipoacuzici, bolnavi cu sindrom Down,  bolnavi cu autism, paraplegici, persoane cu afecţiuni psihice ca depresiva, handicapaţilor locomotor şi multe alte categorii de oameni în suferinţă.

Foto: community.statesmanjournal.com,www.philly.com,prisondogs.blogspot.com,www.salon.com, markwallheiser.photoshelter.com, articles.wsbt.com, prisonp.tripod.com, www.seattleite.com, philadelphia.cbslocal.com   
 

Citeşte şi:
 

Un timişorean vine cu o soluţie inedită pentru câinii vagabonzi: îi trimite la închisoare!

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite