FOTO Aleea din lemn, acoperită cu elemente turceşti, pe care se plimba şi împărăteasa Sissi a fost demontată bucată cu bucată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monumentul care face legătura între principalele clădiri ale staţiunii Buziaş, loc pe unde a păşit şi Sissi, împărăteasa Austriei, s-a aflat de ani de zile într-o stare vecină cu distrugerea totală. Lemn putrezit, ornamente distruse, acoperiş spart.

Administraţia din Buziaş a reuşit în sfârşit să găsească fondurile necesare restaurării colonadei: 5,2 milioane de lei, lucrările fiind atribuite unei firme din Baia Mare, specializată în lucrări de restaurări monumente istorice. 

„Această colonadă trebuia să intre în reabilitare de mult timp. Ţin minte de când eram copil că ea era intactă, era folosită de oameni, de buzieşeni, dar şi de cei care veneau în staţiune. În mod special datorită omului, care nu a avut grijă de ea, a ajuns într-o stare de degradare foarte mare. Mi-a fost frică să nu cadă peste cineva”, spune Alger Ilaş, primarul din Buziaş.

Acesta susţine că Primăria nu a putut interveni până acum din cauza unor litigii legate de proprietar.

image


 

„Colonada împreună cu parcul – subliniez că parcul încă este revendicat, erau într-un proces de revendicare a familiei Muschong. Noi am reuşit să intabulăm, la sfârşitul anului 2014, această colonadă pe oaşul Buziaş, cu acordul proprietarilor”, a mai spus Ilaş.

image


Elementele distruse sunt refăcute de la zero
 

Lucrările au fost începute iar reabilitarea colonadei din Buziaş ar trebui să fie încheiate până la sfârşitul anului acesta. 
 

„O parte din colonade, unde am avut şi noi intervenţii mai drastice, este în picioare. Va fi refăcută în picioare. Însă o parte, datorită stadiului de degradare, a acoperişului dar şi a stâlpilor de susţinere, a fost dată jos. Ea este refăcută pe şantierul constructorului. Ea va fi adusă gata făcută şi urmează să fie montată la loc, în condiţii bune”, a mai afirmat primarul din Buziaş.

image

Colonada de la Buziaş face parte din ansamblul de arhitectură balneară. A fost realizată în 1875 de proprietarul iniţial al Ansamblului balnear: Fondul Religionar Catolic Timiş. Suprafaţa a fost prelungită cu încă 117 metri în anul 1936 de către noul proprietar, Societatea Muschong Băile Buzaiş, patronată în perioada 1906-1948 de Iacob Muschong. 

Clienţii erau protejaţi de ploaie

Colonada a fost gândită ca o alee acoperită, construită din lemn, care face legătura între principalele clădiri ale complexului balnear. Clienţii erau protejaţi indiferent de vremea de afară. Colonada făcea legătura între Izvorul Iosif, Hotel Bazar, Izvorul Mihai, Hotelul Grand, Cazinoul şi Baia Phoenix.

image


 

Valoarea arhitecturală ridicată este dată de modul artistic de dispunere şi de prelucrare a elementelor de lemn, specifică stilului de la sfârşitul secolului al XIX-lea, cu numeroase elemente bizantine, turceşti, unice în Imperiul Austro-Ungar, cât şi în România.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite