Drama Denisei, fetiţa de etnie romă care a fost răpită din spital de o româncă din Elveţia, salvată şi redată familiei, dar este condamnată la sărăcie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Denisa Novacovici în urmă cu cinci ani, după ce a fost recuperată de la femeia care a răpit-o (stânga). Denisa Novacovici, în pezent (dreapta) FOTO Sebastian Tătaru/Daniel Dancea
Denisa Novacovici în urmă cu cinci ani, după ce a fost recuperată de la femeia care a răpit-o (stânga). Denisa Novacovici, în pezent (dreapta) FOTO Sebastian Tătaru/Daniel Dancea

O fetiţă de etnie romă din Timiş a fost răpită în urmă cu cinci ani şi jumătate chiar din spital şi a fost recuperată după câteva luni. La fel ca în momentul răpirii, familia Denisei Novacovici se zbate în sărăcie.

Autorităţile din Timişoara au intrat în alertă în octombrie 2009, când o fetiţă de doar două luni a fost răpită din secţia Distrofici a Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu“. Răpitorii au lăsat şi un bilet: „O iau fata la neamu` meu. Nu vreau s-o revăd cum cei opt cadaveri de copii în morga spitalului Ţurcanu“. Poliţiştii au luat atunci în calcul orice variantă, inclusiv ca fetiţa să fie răpită de o altă familie de romi.

Într-un final s-a descoperit că fetiţa a fost răpită de Maria Bekes, o româncă stabilită în Elveţia, de profesie medic. În iulie 2010, la mai bine de jumătate de an de la răpire, fetiţa a fost redată familiei. Între timp, părinţii s-au mutat în Franţa, dar vin în România în fiecare an. „Adevărul“ i-a regăsit pe Denisa Novacovici şi părinţii ei, la cinci ani de la reîntregirea familiei, în comuna Giulvăz din Timiş.

Aerul din Franţa i-a priit

Pe membrii familiei Novacovici i-am găsit la Giulvăz, în apropierea unui cartier de vile aflate în construcţie. Întorşi din Franţa, acolo unde stau în cea mai mare parte a anului, părinţii Denisei Novacovici sunt „cazaţi“ în România în aceeaşi casă sărăcăcioasă de la marginea localităţii. Aici stau rudele Codruţei Novacovici, mama fetei răpite.

Un copil în vârstă de 17 ani la momentul răpirii, Alexandru Popovici, tatăl fetei, este acum un tânăr în vârstă de 23 de ani. Foarte reticent în a vorbi cu presa, Alexandru Popovici mărturiseşte totuşi că, alături de concubina sa şi de Denisa, locuiesc la mama lui, în Franţa. Nu spune ce lucrează acolo şi nici în ce zonă locuieşte, dar declară că fetei, care suferea de astm, îi prieşte foarte bine aerul de acolo, scăpând de problemele de sănătate.

denisa novacovici

Denisa Novacovici, în curtea casei din Giulvăz FOTO Daniel Dancea

„Nu mai contează ce a fost. Mulţumim lui Dumnezeu că fetiţa e bine
“, a spus Alexandru Popovici, care aşteaptă, alături de concubina sa care este însărcinată, un al doilea copil. Tânărul a rememorat şi clipele prin care a trecut în momentul în care fetiţa a fost răpită, declarând că, atunci când a fost în Elveţia să îşi recupereze fata, aceasta era ţinută în condiţii foarte bune într-un centru de plasament.

Despre femeia care i-a răpit copilul şi a fost condamnată pentru asta la trei ani de închisoare Alexandru Popovici spune că nu a cunoscut-o niciodată şi nici nu ar vrea să o cunoască. „Au spus la televizor că după proces trebuie să primească 41.000 de euro. Nu a primit nimic“, a reclamat o femeie din familia Novacovici. Când a venit vorba de dragostea pe care i-o poartă părinţii Denisei Novacovici, în comparaţie cu unele familii care îşi abandonează copiii la naştere, aceeaşi femeie a reacţionat prompt: „Ăia nu-s oameni, dar şi statul e de vină că nu îi ajută cu nimic“.

Visul fetiţei răpite

După câteva minute de discuţii cu Alexandru Popovici şi cu rudele acestuia, în curtea casei a apărut şi Denisa Novacovici, fetiţa răpită din spital acum cinci ani şi jumătate. La cei şase ani ai săi, Denisa s-a schimbat mult de la momentul în care era adusă acasă din Elveţia şi se afla în centrul atenţiei presei.

Denisa Novacovici pare că se simte în largul ei în sărăcia care care o încojoară. Mărturiseşte că îl iubeşte mai mult pe tata decât pe mama. „Mama îi mai dă la fund când nu-i cuminte“, explică o rudă a fetei. Părinţii micuţei spun că Denisa merge în Franţa la grădiniţă. O întrebăm dacă ştie câteva cuvinte în franceză. Ajutată de tatăl său, Denisa răspunde: „Bonjour. Ça va! Acuma învăţ de la copii să scriu“, a spus Denisa.

Chiar dacă tatăl ei crede că „e prea mică să ştie ce vrea să se facă atunci când o să fie mare“, Denisa are un vis. „Să fac la maică-mea curăţenie“, spune Denisa înainte de a fugi spre o bicicletă din curte pentru a se juca cu ea. Potrivit asistentului social de la Primăria Giulvăz, Gavril Criste, membrii familiei Novacovic, sunt abonaţi la ajutorul social, la care renunţă atunci când pleacă în Franţa. „Atunci când vin în România, depun cerere pentru ajutor social. Când se întorc din Franţa, vin din nou şi depun cerere. Stau câteva luni aici, câteva luni în Franţa, unde nu ştim ce fac. Ei zic că lucrează cu ziua şi îi mai ajută bunica din partea tatălui“, a spus reprezentantul primăriei, Gavril Criste.  

Cine este femeia care a răpit-o pe Denisa

Ancheta din cazul de răpire a Denisei Novacovici a fost una complicată, dar, pas cu pas, poliţiştii au ajuns la Maria Bekes, o româncă stabilită în Elveţia. În România au apărut foarte puţine informaţii despre femeia care a răpit-o pe fetiţa de etnie romă de la Spitalul de Copii Louis Ţurcanu din Timişoara, ştiindu-se doar că se numeşte Maria Bekes (Maria Becheş potrivit unor alte surse), este medic psihoteraput, s-a născut în 1970, este originară din Satu Mare şi în urma unui proces a fost condamnată pentru răpirea de la Timişoara, în Elveţia, la trei ani de închisoare. Pe propriul site, Maria Bekes spune că s-a născut în 1970, în Transilvania, „într-o dictatură comunistă“, de unde a emigrat în Germania în 1990 şi a lucrat asistentă medicală şi chelneriţă pentru a-şi câştiga existenţa, optând într-un final pentru Medicină, studiind în Germania, Anglia şi Ungaria. Potrivit aceleiaşi surse, medicul a urmat un doctorat la Viena.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite