Cum este afectată Armata de plecarea masivă a românilor în străinătate: „Din păcate, totul e teoretic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Cetăţenii romani au dreptul şi obligaţia să apere România”, acesta este primul articol din Legea 446/2006, privind pregătirea populaţiei pentru apărare care reglementează modul în care se instruieşte Armata. Aceeaşi lege prevede obligaţiile pe care le au românii îşi schimbă domiciliul. Legea nu este, însă, respectată, iar în cazul unui război, România ar putea avea o problemă în mobilizarea românilor.

Un articol al Legii privind pregătirea populaţiei pentru apărare prevede că structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor au obligaţia să comunice centrelor militare semestrial situaţia cetăţenilor români, încorporabili şi rezervişti, cu domiciliul în străinătate. Pe de altă parte, aceeaşi lege prevede la articolul 40 că „cetăţenii încorporabili şi rezerviştii care îşi schimbă domiciliul au obligaţia să se prezinte, în termen de o lună, pentru luarea în evidenţă, la centrele militare pe raza cărora şi-au stabilit noul domiciliu”.

Câţi dintre românii care îşi schimbă domiciliul sau pleacă în străinătate trec pe la centrul militar zonal pentru a anunţa acest lucru? Surse militare au declarat pentru „Adevărul” că nu există o evidenţă clară a persoanelor încorporabile, tocmai din cauza faptului că legea nu este respectată sau reglementările nu sunt suficiente. Conform legii, persoane încorporabile „sunt consideraţi cetăţenii români, bărbaţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a executa serviciul militar”.

În mod normal ar trebui, pe baza a ceea ce anunţă domniile lor (n.r. cei care pleacă din ţară sau îşi schimbă domiciliul) să fie o evidenţă.  Pentru cei care anunţă avem, pentru cei care nu anunţă nu avem nici noi, nici alţii. Nu există o prevedere legală care să îi oblige să anunţe. Problema este una de lege şi cu certitudine ar trebui cumva reglementată.  A fost un exerciţiu în urmă cu câţiva ani şi s-au trimis înştiinţări la oameni care erau trimişi să îşi clarifice situaţia. Au mers părinţi, neamuri şi au anunţat că e plecat în străinătate, dar asta nu rezolvă situaţia. Teoretic ar trebui ca în momentul în care sunt anunţaţi să se prezinte la locul anunţat. Tot teoretic ar trebui să fie pregătiţi la o anumită perioadă de timp, să ştie lumea despre ce e vorba. Din păcate, totul e teoretic”, au declarat surse militare care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

Chiar dacă legea prevede amenzi pentru cei care nu anunţă la centrele militare zonale schimbarea domiciliului, în practică aceste amenzi nu se aplică.  „Sunt pentru cei care nu anunţă sancţiuni, dar nu le poţi aplica pentru că intervine principiul bunei colaborări între Armată şi populaţia civilă. Şi aşa nu se vrea să se facă armată. Dacă mă mai şi amendezi, chiar nu te mai suport, băi Armată. E complicat şi toată lumea dacă a putut a fugit de armată. Pentru mulţi e o pierdere de timp. Rezolvarea nu e aici, jos. Rezolvarea e la cei în măsură. . La noi, legea e subţirică din punctul acesta de vedere, iar dacă la un moment dat vrem, de exemplu, să vedem câte bărci de cauciuc sunt într-un judeţ, nu ştim care e realitatea, câţi le declară, câţi merg cu ele. Sunt multe necunoscute şi  în momentul de faţă e o muncă grea. De multe ori suntem în situaţia de a nu avea pe ce să punem mâna”, au mai declarat aceleaşi surse.

Ce se întâmplă dacă eşti chemat la oaste, dar nu primeşti ordinul

Din cauza lipsei unei evidenţe clare a românilor încorporabili, Armata poate ajunge ca, în situaţia unei mobilizări, să îi trimită ordin de încorporare unui român, plecat de ani de zile în străinătate. A fost în urmă cu câţiva ani, cazul unui rezervist chemat pentru clarificarea situaţiei militare. Pe uşa bărbatului care nu mai locuia la adresa respectivă de ani de zile a fost lipită un ordin de chemare la unitatea militară pentru clarificarea situaţiei.

Ministerul Apărării a comunicat atunci că transmiterea ordinului la un domiciliu vechi şi neintrarea propriu-zisă în posesia ordinului de chemare nu îl scuteşte pe cetăţean de amenda prevăzute de lege. Spre exemplu, în cazul prezentării cu întârziere la comisia locală de recrutare – încorporare la data, ora şi locul prevăzut în ordinul de chemare se sancţionează cu amendă de la 200 la 400 de lei. Dacă întârzierea este mai mare de trei zile constituie infracţiune. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite