AUDIO Dosarul caselor vândute ilegal unor persoane influente din Timişoara. Mărturia omului care nu va mai putea fi audiat niciodată
0Fostul primar al Timişoarei şi doi foşti directori din Primăria Timişoara au fost trimişi în judecată la sfârşitul anului 2019, fiind acuzaţi că au vândut, la preţuri modice, mai multe locuinţe unor persoane influente care nu aveau dreptul să cumpere astfel de locuinţe ieftine.
Fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, fostul director al Direcţiei de Patrimoniu din Primăria Timişoara, Nicuşor Miuţ, şi fostul secretar Ioan Cojocari sunt acuzaţi că de-a lungul mai multor ani au vândut, în baza legii 112/1995, care permitea cumpărarea unor imobile în condiţii foarte avantajoase, mai multe locuinţe unor persoane influente care nu aveau dreptul să cumpere.
Concret, Legea 112 le dădea posbilitatea chiriaşilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriaşi care dovedeau că, la data intrării în vigoare a legii, aveau contracte de închiriere a acelor imobile. În timpul administraţiei Ciuhandu s-au vândut, potrivit DNA, peste 200 de locuinţe unor persoane care nu erau chiriaşi la data intrării în vigoare a legii şi, prin urmare, nu puteau cumpăra locuinţele. Printre persoanele influente care au beneficiat de locuinţe vândute ilegal ar fi procurori, judecători, foşti şefi din Poliţie sau foşti ofiţeri SRI.
O mărturie-cheie în acest caz a oferit pentru „Adevărul”, în 2014, înainte de deschiderea anchetei DNA, fostul director al ADP, Liviu Barbu. Acesta a fost singurul reprezentant al fostei administraţii care a recunoscut că odată cu apariţia Legii 112 au apărut şi presiunile de vânzare a unor locuinţe ieftine către magistraţi „de care Timişoara avea nevoie”.
„Erau foarte multe persoane care solicitau, iar cazul cel mai tipic îl reprezentau magistraţi aduşi de la Reşiţa, de la Arad, din altă parte care locuiau în apartamente de genul ăsta şi doreau să cumpere. Erau mari solicitări şi mari presiuni. Oamenii îşi doreau să cumpere. Încercau presiuni peste consiliu, peste primar. Nu a fost în regulă. Astea au fost problemele de atunci. A fost o chestiune legată de faptul că se dorea ca aceste persoane să fie fixate pe posturile lor. Invocau mereu că există o migraţie permanentă pe posturi şi nu există stabilitate. Toată lumea a fost de acord că oamenii ăştia trebuie ajutaţi, cu ghilimelele de rigoare, dar nu au fost multe cazuri din câte ştiu eu”, declara Liviu Barbu în 2014 pentru „Adevărul”. Fostul şef al ADP Timişoara, care a fost o perioadă şi prefect al judeţui Timiş nu va mai putea fi audiat în acest dosar, murit în luna iunie a anului trecut.