Au poliţiştii plan de amenzi? Ce spune agentul sunat de Ludovic Orban după ce a reclamat presiuni ale şefilor ierarhici
0Un poliţist din Timiş, lider de sindicat, susţine că a fost sunat de Ludovic Orban după ce, într-o scrisoare deschisă transmisă premierului, poliţistul a reclamat că superiorii fac presiuni asupra poliţiştilor pentru a da amenzi.
Într-o scrisoare deschisă transmisă în data de 11 aprilie premierului Ludovic Orban, poliţistul Kovacs Valer, preşedinte al Sindicatului SNPR – Decus filiala Timiş, reclama faptul că sunt şefi din Poliţie care fac presiuni asupra poliţiştilor pentru amendarea populaţiei în baza ordonanţelor militare. „Încă se merge pe principiul cine are mai multe sancţiuni. Aceste lucruri le pot dovedi cu mesajele primite de la superiori, în condiţiile în care domnul Despescu a transmis clar în videoconferinţă să mergem pe prevenire. Competiţia de sancţiuni trebuie să dispară pentru totdeauna. Menirea unui poliţist este de prevenire. Un poliţist bun este cel care previne, nu cel care aplică sancţiuni la tot ce mişcă să iasă în evidenţă”, afirmă Kovacs în scrisoarea deschisă transmisă premierului Orban.
Ulterior, Kovacs Valer a postat pe pagina sa de Facebook capturi ale unor discuţii de pe grupul de WhatsApp al poliţiştilor de la Secţia Rurală 4 Peciu Nou, grup pe care şeful secţiei Radu Tufiş prezintă un raport al unei acţiuni a poliţiştilor rutieri care se încheie cu mesajul: „Să vedeţi că se poate dacă se vrea”. „Se reproşează poliţiştilor care nu au sancţiuni suficiente şi se încurajează, ba chiar se felicită poliţiştii care au mai multe amenzi”, a scris Kovacs pe Facebook.
Şeful secţiei de Poliţie, Radu Tufiş, nu a dorit să comenteze în niciun fel acuzaţiile lansate de subordonatul său.
Ulterior, liderul de sindicat de la Decus a anunţat pe Facebook că a fost sunat personal de premierul Ludovic Orban. „Mă bucur nespus că în urma demersurilor făcute de mine am primit confirmarea că s-a transmis şefilor în urmă cu două săptămâni să se termine cu goana după amenzi. Dacă cineva vă cere să aplicaţi sancţiuni nejustificate, să raportaţi. Se face un abuz din partea superiorilor. Noi suntem în slujba cetăţenilor, nu invers. Sper să ajungă acest mesaj la toţi şefii care nu au auzit ce s-a transmis. Dacă al doilea om în stat a înţeles că există legea dialogului social şi este încă în vigoare, ar trebui să înţeleagă şi şefii noştri! Dialogul rezolvă multe”, a scris sindicalistul din Poliţie.
Cum au sărit calul şefii care au vrut să dea bine în faţa superiorilor
Cristian Danciu, preşedinte al Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) filiala Timiş a declarat că şefii IGPR nu au cerut plan de amenzi şi nu au făcut presiuni pentru amendarea populaţiei, dar şefi de structuri, care au vrut să dea bine în faţa superiorilor, au făcut exces de zel.
„Pe un fond al nerespectării ordonanţelor militare au început să fie aplicate sancţiuni de către politişti, jandarmi însă fiecare organ constatator are libertatea legală să stabilească cât de severă să fie sancţiunea în funcţie de modul cum aceasta a fost comisă şi nici un şef nu are dreptul legal să impună un alt mod de sancţiune decât cel hotărât de agentul constatator pentru că ar comite o imixtiune în cel mai bun caz sau abuz în serviciu în cel mai rău caz. Au existat situaţii când anumiţi şefi din diferite structuri pentru a da bine în ochii superiorilor aveau derapaje de interpretate a legii şi încercau să impună un număr de sancţiuni politiştilor, însă în momentul când organizţtiile sindicale aflam despre aceste derapaje le sesizam factorilor de conducere superioare şi în general şeful în cauză era readus cu picioarele pe pământ. Pe această cale doresc să transmit conducerii I.P.J. Timis ca atunci când transmit dispoziţi şefilor subordonaţi să se asigure că aceştia le-au înţeles corect şi clar pentru ca ei la rândul lor să dispună subordonaţilor sarcini/activităţi cât mai aproape de realitatea transmiterii, fără a amplifica de la ei putere”, a declarat Cristian Danciu pentru „Adevărul”.