Acupunctură pentru depresie şi anxietate. „Medicina tradiţională chineză spune că tristeţea apare când există un dezechilibru între energiile yin şi yang“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ovidiu Jupâneanţ, doctor în ştiinţe medicale, specialist în medicina de familie, acupunctură, api-fitoterapie, vorbeşte despre cum se poate trata depresia prin medicină alternativă.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, depresia afectează la nivel mondial aproximativ 350 de milioane de oameni, fiind o afecţiune care încă se confruntă cu prejudecăţile unei societăţi în care stigmatul bolii mentale împiedica mii de pacienţi să urmeze tratamentul corespunzător, care începe de fiecare dată cu o vizită la medic. 

„Depresia sezonieră afectează mai mult femeile decât bărbaţii şi apare de obicei după vârsta de 20 de ani. Simptomele specifice încep prin greutate la trezirea de dimineaţă, somnolenţă pe parcursul zilei, dificultatea de a suporta temperaturi scăzute, nevoia de a mânca mai mult în special carbohidraţi şi fast food, retragerea în sine, evitarea activităţilor amicale, sociale şi chiar familiale, dificultate în concetrarea atenţiei şi realizarea eficientă a sarcinilor zilnice, tendinţa de a dormi mai mult, dar fără creşterea nivelului de energie şi de aici lipsa motivaţiei şi tendinţa spre amânare”, susţine medicul Ovidiu Jupâneanţ, de la cel mai mare centru medical din Timisoara profilat pe metode complementare: acupunctură, fitoterapie, ayurveda, homeopatie, german new medicine, masaj.

„Schimbările anotimpului, ce modifică programul de somn şi modul de desfăşurare a activităţilor, în funcţie de durata mai scurtă a zilei şi a luminii, precum şi schimbarea ceasului biologic, care obligă persoanele să se trezească mai devreme cu o oră, sunt alţi factori ce dereglează ritmul normal al organismului şi pot conduce la apariţia depresiei”, afirmă doctorul Jupâneanţ (foto).

Jupaneant

Terapie prin acupunctură

Acum aproape 7000 de ani, chinezii descopereau punctele de pe meridianele de acupunctură.

Medicina tradiţională chineză spune că tristeţea apare când există un dezechilibru între energiile yin şi yang. 

„Pertubarea începe la nivelul vezicii biliare - organ răspunzător de temperament şi curajul de a lua decizii, fiind blocată astfel capacitatea de a hotărî corect. În starea emoţională, se observă un amestec de tristeţe cu agitaţie şi mânie. Următorul organ energetic dezechilibrat este pancreasul, care răspunde de procesul de analiză şi gândire conştientă; perturbarea lui duce la îngrijorare şi obsesii inutile, care obosesc mintea. Această îngrijorare se transmite la plămân, organ responsabil de tristeţe şi melancolie, care totodată are un rol vital în apărarea organismului, ceea ce explică de ce ne scade imunitatea când suntem trişti. Ultimul organ care intră în joc este rinichiul, considerat şi rezervorul de energie al organismului. Scăderea energiei rinichiului este însoţită de diminuarea voinţei, de apariţia crizelor de anxietate şi panică”, a explicat Ovidiu Jupâneanţ.

Acupunctură

În cazul depresiei, tratamentul începe cu echilibrarea punctelor de pe meridianul pericardului şi meridianul "trei focare".

„Pericardul, denumit şi <înţeleptul corpului>, este conceput să protejeze inima de şocurile emoţionale puternice, care dacă ar ajunge direct la ea, ne-ar putea fi fatale, iar meridianul <trei focare> este în legătură directă cu spiritul nostru şi cu metabolismul. În medicina modernă, aceste două meridiane sunt echivalentul hipotalamusului şi al hipofizei; astfel putând fi explicate ştiinţific efectele acupuncturii, deoarece sediile reglărilor hormonale, al emoţiilor, al somnului şi al poftei de mâncare se găsesc la acest nivel. Alte meridian energetice folosite de către acupunctor în tratamentul depresiei sunt: Vas concepţie, vas guvernor şi cord”, mai susţine Jupâneanţ.

Plantele medicinale sunt şi ele de un real folos în echilibrarea emoţională. În natură sunt multe plante care alungă tristeţea, susţine medicul.

„Dintre cele autohtone amintesc salvia, roiniţa, isopul, sunătoarea şi obligeana. Medicina chineză şi cea indiană folosesc alte plante valoroase în tratarea depresiei: cordiceps, ganoderma, rodhiola, ashwagandha, shilajit, neem, noni şi agaricus. Toate combinaţiile de plante trebuie să fie făcute de medici cu experienţă, după efectuarea consultului, acest lucru fiind necesar pentru a avea rezultate semnificative în tratament”.

Nu uitaţi să faceţi sport

Sportul şi mişcarea influenţează raportul serotonină/ dopamină şi nivelul de endorfine în organism, în plus detoxifiind şi ficatul. 

Prin aceste efecte, combaterea depresiei devine mai eficientă şi, de aceea, mişcarea trebuie integrată în orice terapie.

„Credinţa, rugăciunea şi meditaţia ne <răcoresc sufletul> şi ne aduc aminte că nu suntem singuri pe Pământ”, încheie Ovidiu Jupâneanţ.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite