ACS Poli Timişoara a adus un doctor în fotbal care nu are cu ce să îşi pună în practică informaţiile teoretice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat de o săptămână pe banca tehnică a celor de la ACS Poli, doctorul în fotbal Ionuţ Stelescu a constatat carenţe importante în pregătirea fizică a fotbaliştilor. Venit la club pe post de preparator fizic, dar pus şi secund pe banca tehnică, el doreşte să le aplice sportivilor modalităţi moderne de dozare a efortului şi de măsurare a performanţelor

De o săptămână, la ACS Poli Timişoara pregătirea fizică a sportivilor se face pe principii teoretice moderne. Aceasta după ce la echipă a fost adus Ionuţ Stelescu, unul dintre puţinii specialişti din fotbalul românesc ce se poate lăuda cu un doctorat în fotbal. El deţine şi o licenţă de antrenor, dar se va ocupa în mod special de partea de pregătire fizică a jucătorilor. El are planuri mari, vrea ca fiecare sportiv să aibă propria fişă tehnică, dar deocamdată nu prea are cu ce să îşi pună în practică informaţiile teoretice de care dispune. El aşteaptă acum să primească de la club sprijinul promis, adică dotarea necesară monitorizării complexe a fotbaliştilor.
 

„Îmi doresc în ceea ce înseamnă această pregătire, mai ales fizică, să am sprijinul conducerii aşa cum mi s-a promis, în ceea ce înseamnă lucrul metodic ştiinţific, aparatura necesară pentru a monitoriza toţi sportivii. Din păcate ce am găsit e sub ceea ce am sperat. Mă refer la acele sisteme de monitorizare a efortului. Pentru că sunt nişte parametri care redau cu exactitate cum stau sportivii într-un anumit moment, nu numai din testele pe care le-am aplicat, ci şi prin aceste softuri sau sisteme de monitorizare cu care contracandidatele noastre din Liga I lucrează la nivel de top”, a declarat doctorul în fotbal.

Ovidiu Petre, la parametri foarte buni
 

După mai puţin de o săptămână de muncă în colectivul de la Timişoara, Stelescu spune că va avea destul de mult de lucrat, mare parte din sportivi fiind în urmă cu pregătirea fizică.

„Îmi pare rău că nu am putut să fiu alături de echipă de la începutul pregătirii, pentru că atât în fişa postului şi în ce am discutat cu domnul Şunda era foarte important ca tot ce înseamnă periodizarea şi partea de pregătire metodică a echipei să aibă o linie comună. E normal când lucrurile şi-au urmat cursul trebuie să te adaptezi şi să faci în aşa fel încât sportivii să-i duci la o formă bună pentru inceperea campionatului. Sunt convins că prin programul adoptat, sportivii noştri vor ajunge la nişte parametri fizici buni, după începerea campionatului, poate chiar în primele etape”, a mai subliniat Stelescu.

El a evitat să îi scoată pe cei neserioşi la careu, dar a făcut două remarcări la capitolul pregătire, dintre care una surprinzătoare, cel puţin la prima vedere. Este vorba de „bătrânul” Ovidiu Petre: „Din ce am văzut pot să spun că Ovidiu Petre e la parametri foarte buni, este şi Trandu. Sunt câţiva dintre ei care au o bază bună pe care putem să o consolidăm şi perfecţionăm şi să-i aducem la capacitate maximă pentru a aborda campionatul la parametri maximi”
 

"Fiecare jucător are un grafic al efortului"


Până una-alta, deocamdată el gândeşte programe speciale, individuale, pentru fiecare fotbalist în parte, special pentru a-i aduce la maximul fizic posibil.

„Fiecare are putere maximă aerobă, trebuie să vedem datele acestora, inclusiv cele de pe teren trebuie monitorizate. Avem foarte mulţi sportivi care se află puţin în urmă, ceea ce înseamnă că trebuie să particularizez efortul pe grupe, fiecare să îşi crească capacitatea la efort. Nu s-a făcut un sistem de evaluare a capacităţii de efort. Fiecare jucător are un grafic al efortului, fiecare jucător are un program propriu pe care trebuie să îl respecte”, a încheiat noul specialist de la ACS Poli.

Citeşte şi:
 

FOTO Au fost perfectate primele meciuri  amicale pentru ACS Poli Timişoara

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite