Îngropată în datorii, compania de stat care dă căldură în Timişoara plăteşte lunar salarii de peste 600.000 de euro. Firma este „mulsă” de 860 de angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Compania de termoficare din Timişoara a angajat în ultimii trei ani 41 de persoane FOTO pressalert.ro
Compania de termoficare din Timişoara a angajat în ultimii trei ani 41 de persoane FOTO pressalert.ro

Colterm SA, societatea de termoficare din Timişoara, se află într-o situaţie dezastruoasă. Cu datorii de zeci de milioane către furnizori şi cu o situaţie financiară foarte delicată, firma din subordinea Primăriei Timişoara plăteşte peste 800 de angajaţi cu un salariu mediu lunar de 3.400 de lei brut.

În luna octombrie a anului trecut, peste 60.000 de familii din Timişoara, racordate la sistemul centralizat de încălzire, au rămas fără apă caldă după ce Eon a sistat furnizarea gazului către Colterm din cauza datoriilor de peste12 milioane de lei pe care compania de stat le avea către furnizorul de gaz. Colterm a reuşit atunci să plătească o parte din bani, iar datoriile au fost eşalonate şi furnizarea gazului a fost reluată.

Situaţia societăţii de termoficare a fost, însă, departe de a se redresa. Astfel, Consiliul Local a aprobat accesarea unui credit de 70 de milioane de lei din Trezorerie, pentru achitarea datoriilor Colterm. Din cauza situaţiei financiare dificile, Colterm a solicitat la începutul anului 2016 ca primăria să achite în avans sumele pe care ar trebui să le achite în perioada aprilie – octombrie. În paralel, Colterm face demersuri pentru accesarea unui credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Situaţia datoriilor, nepublică

„Adevărul” a solicitat la Colterm o situaţie a datoriilor pe care le înregistrează în momentul de faţă societatea, dar reprezentanţii companiei de stat nu au oferit un răspuns, cu toate că termenul de 30 de zile prevăzut de lege a fost depăşit. O parte din dimensiunea dezastrului de la Colterm poate fi văzută, însă, pe rolul instanţelor de judecată. Tribunalul Timiş a obligat Colterm, printr-o sentinţă emisă în luna mai a anului trecut, să-i achite Complexului Energetic Oltenia suma de peste 18 milioane de lei, reprezentând contravaloarea cărbunelui livrat în perioada august – decembrie 2014.

În urmă cu o săptămână, Tribunalul Timiş a consfinţit o tranzacţie dintre Colterm şi Complexul Energetic Oltenia, potrivit căreia Colterm trebuie să îi plătească CEO numai penalităţi de întârziere în valoare de cinci milioane de lei. Pentru acest dosar, cheltuielile de judecată au fost de opt mii de lei. Recent,  Colterm a mai pierdut un proces. Societatea a fost obligată de Tribunalul Timiş să-i achite peste 11 milioane de lei companiei CFR Marfă. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel. 

În plus, Colterm mai are datorii de aproximativ trei milioane de lei către societatea de apă şi canal din Timişoara, Aquatim. Ilie Vlaicu, managerul Aquatim, societate aflată şi ea în subordinea primăriei, a declarat că a fost un grafic de eşalonare a datoriilor Colterm, dar acesta nu a fost respectat, stabilindu-se un nou grafic de plată a datoriilor. Respectarea graficului pentru Aquatim este vitală pentru că altfel societatea de apă şi canal riscă să fie afectată în accesarea fondurilor europene pe care vrea să le acceseze.

Potrivit unui document intrat în posesia „Adevărul”, în tot acest timp, Coltermul recunoscut ca o adevărată vacă de muls pentru partidele aflate la putere, plăteşte peste 860 de angajaţi, cu un salariu mediu de 3.400 de lei. Documentul arată că în 2010, în plină criză financiară, societatea avea 1095 de salariaţi, plătiţi cu un salariu mediu brut de 3.377 de lei. Din 2010 până în 2015, au fost disponibilizaţi 316 angajaţi, dintre care cinci au contestat deciziile de concediere în instanţă şi au câştigat. În plus, în anii 2012, 2013 şi 2014, Colterm a angajat 41 de persoane, având în prezent 862 de angajaţi. Salariul mediu brut în ultimii doi ani la Colterm a fost de 3.400 de lei, ceea ce înseamnă că numai pentru plata angajaţilor societatea de termoficare pune jos, lunar, peste 600.000 de euro.

Declaraţia de avere a managerului Colterm, Mircea Cristian Aron arată că acesta a câştigat în 2014 din salariile de director la Colterm 100.000  de lei, ceea ce înseamnă 8.300 de lei. La asta, se adaugă 2.800 de lei primiţi de Mircea Cristian pentru funcţia de secretar al Consiliului de Administraţie la Colterm. Directorul comercial al Colterm, Ivantie Ruşeţ a câştigat, potrivit ultimei declaraţii de avere, un salariu lunar de 5.300 de lei, în timp ce directorul economic Buciu Ionel Viorel a plecat acasă cu 8.300 de lei. 

Primarul Nicolae Robu: „Prea mulţi angajaţi”

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu a promis în campania electorală de acum patru ani că va reduce preţul gigacaloriei la 25 la sută. În momentul în care apa caldă a fost oprită din cauza datoriilor la Colterm, Robu s-a eschivat susţinând că nu are prerogative de manager la Colterm. Cu toate acestea, Robu susţine că  în mandatul său, Colterm s-a pus pe picioare, menţinerea preţului la gigacalorie fiind echivalentul scăderii preţului cu 25 la sută. „A ajuns în sfârşit societatea Colterm la un bilanţ pozitiv. Dacă lăsam la o parte pietrele de moară istorice, veniturile sunt mai mari decât încasările, asta în condiţiile în care din dorinţa mea de a-mi respecta angajamentul electoral de reducere a preţului la gigacalorie nu s-au făcut majorările de preţ care ar fi trebuit făcute urmare a creşterii preţurilor la energia electrică, la gaz mai ales şi la cărbune, plus la transport şi aşa mai departe”, a declarat Nicolae Robu. 

În privinţa salariilor plătite celor peste 860 de angajaţi, primarul Nicolae Robu a explicat că în salariul mediu de 3.441 de lei brut include şi sporurile de fidelitate (10 la sută) şi vechime (25 la sută la cei mai mulţi). În privinţa numărului de angajaţi, Robu a declarat că, în opinia sa, este prea mare. „Am cerut, pentru că eu nu am prerogative să dispun - pot doar să cer în numele cetăţenilor, să se ia orice măsuri care pot eficientiza compania, inclusiv să fie daţi oameni afară dacă prezenţa lor în schemă nu se justifică pentru că nu este normal să plătească timişoreanul din salariul său muncit sau pensia sa salariile unor angajaţi neutili companiei. Colterm nu este şi nu are dreptul să fie instituţie de protecţie socială pe banii abonaţilor”, a declarat primarul Nicolae Robu, pentru „Adevărul”. 

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite