GALERIE FOTO Sute de elevi au încins Hora Unirii în curtea Gimnaziului Romulus Guga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii şi profesorii de la şcoala gimnazială Romulus Guga, din Târgu-Mureş, au ales să aniverseze cei 154 de la înfăptuirea Unirii Principatelor printr-un veritabil spectacol de dans în curtea şcolii.

În această dimineaţă, profesorii şi elevii de la Gimnaziul Romulus Guga au oferit un spectacol inedit în curtea şcolii, cu ocazia aniversării a 154 de ani de la Unirea Principatelor române. Doamna profesoară Lucia Ramadan le-a prezentat celor aproximativ 400 de elevi importanţa Micii Uniri, primul pas pe calea înfăptuirii statului naţional român unitar, după care micuţii au celebrat prin cântec şi dans evenimentele din urmă cu 154 de ani. Cu mic, cu mare, copiii au ”dat mână cu mână” şi au încins Hora Unirii în amintirea lipirii Moldovei cu Ţara Românească, din 24 ianuarie 1859.


Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918), a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea şi reprezintă unificarea vechilor state Moldova şi Ţara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească. Totuşi, unirea a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală şi economică între cele două ţări. Procesul a început în 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova şi Ţara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitorul unirii de la 24 ianuarie 1859 se trăgea dintr-o veche familie de moldoveani, din părţile Fălciului, familie de cluceri, spătari, comişi şi ispravnici.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite