FOTO Câştigătorii Campionatului Naţional de Atelaje cu doi cai, multiplii medaliaţi cu aur în ţară şi străinătate, vor merge la Mondialele din Slovenia

FOTO Câştigătorii Campionatului Naţional de Atelaje cu doi cai, multiplii medaliaţi cu aur în ţară şi străinătate, vor merge la Mondialele din Slovenia

Cei mai frumoşi cai s-au întrecut la Târgu-Mureş  FOTO: Sebastian Lungu

Eleganţă, spectacol şi măiestrie. De asta au avut parte sutele de spectatori care au fost prezenţi la Finala Campionatului Naţional de Atelaje cu doi cai, ce a avut loc la Tîrgu-Mureş, la sfârşitul săptămânii trecute.

Ştiri pe aceeaşi temă

Componenţii lotului naţional au dominat şi de această dată competiţia. Astfel, multiplii medaliaţi cu aur la concursurile naţionale şi internaţionale: Rákóczy Gergő, Bajko Tibor, Pal Attila şi Kadar Barna au pus stăpânire pe clasamentul final. Cei patru vor reprezenta România la Campionatul Mondial de Atelaje din Slovenia ce va avea loc în ultima săptămână a lunii august.

Bajko Tibor de la clubul Krigel Gheorgheni, membru al lotului naţional, a plecat acasă cu titlul de campion al României, în urma competiţiei ce a avut loc la Tîrgu-Mureş. Tibor spune că pentru un astfel de rezultat e nevoie de foarte mulă muncă, iar mai presus de toate, e necesar ca să îţi tratezi partenerii de echipă ca pe proprii membrii ai familiei. Pentru Tibor, cei doi cai lipiţeni ai săi, Narcis şi Sultan, sunt ca nişte copii.

"Noi lucrăm cu caii în fiecare zi. Deci din 7 zile, 6 zile lucrăm cu caii. Dacă nu sunt consideraţi aşa ca membrii familiei şi nu sunt trataţi aşa ca nişte parteneri şi nu ca nişte cai, ca parteneri la sport, omul nu poate să obţină şi nimeni nu poate să obţină un rezultat considerabil" ne-a spus multiplul campion naţional, Bajko Tibor.

Pentru Bajko Tibor, acest sport este mai mult decât un hobby. În timp a devenit o pasiune, o pasiune care l-a determinat să facă multe sacrificii, atât de ordin material cât şi personal. Dar momentul în care urcă prima traptă a podiumului ştie că efortul lui nu a fost în zadar:

"Fiecare are o pasiune. Pasiune şi sportul cu caii este ceva mai special, decât sporturile - hai să zicem aşa - cu motocicleta sau chiar cu bicicleta, ş.a.m.d, aici nu există sâmbătă, nu există duminică, trebuie să ai grijă de cai, nu esistă Revelion, nu există Crăciun. Deci cum am spus, sunt membrii familiei şi trebuie trataţi ca atare" este de părere Bajko Tibor.

Foto

Un alt multiplu campion naţional, de această dată Rákóczy Gergő de la Clubul Maks din Bihor a plecat de la Tîrgu-Mureş cu atelajul plin de medalii şi cupe. Gergő şi-a dedicat întreaga lui viaţă acestui sport. A început să lucreze cu caii încă de la 8 ani, iar la cei 28 de ani pe care-i are acum se simte împlinit pentru tot ce a realizat: zeci de premii naţionale şi internaţionale, cu tot atâtea participări la competiţii mondiale:

"Sportul acesta înseamnă pentru mine viaţa. Deci de dimineaţă şi până seara mă antrenez, din 7 zile, 6 zile lucrez cu caii, mă pregătesc pentru concursuri. Caii sunt de rasa lipiţană şi pe cel din partea stângă îl cheamă Etna, iar pe cel din dreapta Conversano" ne-a spus Rákóczy Gergő.

Conducerea de atelaje este probabil cea mai elegantă şi spectaculoasă ramură a sporturilor hipice. Dar şi cea mai costisitoare, dacă ne gândim că o trăsură porneşte de la 4 - 5.000 de euro şi poate ajunge până la 20.000 de euro, fără să mai socotim caii. Directorul de concurs, deputatul Kelemen Atilla a declarat că Finala de la Tîrgu-Mureş nu a fost altceva decât o confirmare a faptului că toţi componenţii lotului naţional îşi merită pe deplin locul în echipă:

"A fost ultimul concurs de verificare înaintea Campionatelor Mondiale, care se ţin în ultima săptămână a lunii august. Şi bineînţeles toţi cei patru care intră în naţională au fost aici la verificare şi pe semne am ales bine naţional, deoarece ei 4 au terminat pe primele patru locuri, deci înseamnă că într-adevăr sunt buni la acest capitol (...) A fost un concurs puternic, terenul a solicitat foarte mult caii, dar ne pregătim pentru un Campionat Mondial" a declarat directorul de concurs, deputatul UDMR Kelemen Atilla.

Târgumureşenii prezenţi în număr mare la eveniment, au avut numai cuvinte de laudă la adresa concurenţilor:

"E un concurs foarte frumos şi caii la fel. Mai ales cei doi cai olandezi ai lui Pal Attila, mi-au plăcut foarte mutl. Este un sport foarte frumos şi îmi place mult. Nu este concurs de cai aici la Tîrgu-Mureş la care să nu participăm ca vizitatori." ne-a spus un târgumureşean.

Unul din cei mai înfocaţi susţinători ai acestui sport, cu tradiţie în Tîrgu-Mureş, este fostul ministru al Mediului, Borbely Laszlo. Deputatul spune că nu ratează nicio competiţie.

"Am venit aici, pentru că vin în fiecare an şi sunt un iubitor al sportului cu atelaje, nu scap niciun concurs şi ţin pumnii pentru aceşti sportivi minunaţi care ar trebui să fie sprijiniţi mai mult." a declarat deputatul UDMR, Borbély László.

Competiţia de atelaje a fost constituită din trei faze: Dresaj - ceea ce a presupus o secvenţă de mişcări într-un dreptunghi de 40 de metri pe 100 de metri, unde au fost evaluate corectitudinea şi uşurinţa mişcărilor, obedienţa şi poziţia cailor. Maraton: Un traseu de 18 kilometri, care a inclus întoarceri scurte, porţiuni cu apă şi dealuri abrupte, precum şi obstacole construite. Conuri sau obstacole: Un traseu prevăzut cu 20 de porţi în formă conică. Traseul a avut un grad de dificultate progresiv, distanţa dintre obstacole reducându-se treptat.

Campionalut Naţional a fost organizat la Depozitul de Armăsari din Tîrgu-Mureş, de Comisia de Atelaje a Federaţiei Ecvestre Române în parteneriat cu Romsilva şi Direcţia Silvică Mureş.

Mai puteţi citi:

Premii record la un concurs de echitaţie din România

Bajko Tibor, Club Krigel Gheorgheni. FOTO: Sebastian Lungu

Imagini din aceeasi galerie
  • Bajko Tibor, Club Krigel Gheorgheni. FOTO: Sebastian Lungu
  • Rákóczy Gergő - Club Maks Bihor. FOTO: Sebastian Lungu
  • Atelaj cu 4 cai. FOTO: Sebastian Lungu
  • Campionatul Naţional de Atelaje cu doi cai. FOTO: Sebastian Lungu
  • Campionatul Naţional de Atelaje cu doi cai. FOTO: Sebastian Lungu
  • Campionatul Naţional de Atelaje cu doi cai. FOTO: Sebastian Lungu
  • Campionatul Naţional de Atelaje cu doi cai. FOTO: Sebastian Lungu
  • Rákóczy Gergő - Club Maks Bihor. FOTO: Sebastian Lungu
  • Bajko Tibor, Club Krigel Gheorgheni. FOTO: Sebastian Lungu
Distribuie imaginea
citeste totul despre: